שתף קטע נבחר

דו"ח המבקר: לפקח על התאגידים העירוניים

המבקר בדק את פעילות 15 רשויות מקומיות ביחס לחברות הכלכליות שבאחזקתן, ומצא כי אף שמטרת הקמתן היתה לייעל את השירותים לתושבים, הפיקוח לקוי, הן נוטות לצבור הפסדים ולמרות זאת חלקן גם מתוגמלות בפרסים. המקרה המדובר ביותר הוא הקמת תאגידי המים, שלוותה בהעלאה חדה של מחיר המים

מבקר המדינה מפרסם היום (ג') דו"ח חריף על התנהלות הרשויות המקומיות סביב פעולתם של התאגידים העירוניים . תאגידים אלו הם חברות עסקיות לכל דבר, עם מנכ"ל ומועצת מנהלים, שהוקמו על ידי הרשות המקומית ופועלות בבעלותה ובפיקוחה על מנת לבצע פעולות שהרשות מעוניינת לבצע אך סבורה שיבוצעו ביתר יעילות ורווחיות דרך התאגיד ולא דרך הרשות המקומית עצמה.

 

 

על פי הדו"ח, נכון לאפריל 2012 ישנם יותר מ-500 תאגידים המצויים בבעלותן של רשויות מקומיות. המקרה המדובר ביותר בשנים האחרונות הוא הקמתם של תאגידי המים, אשר לוותה בהעלאה חדה של מחיר המים לתושבים.

 

 (צילום: יוגב עמרני) (צילום: יוגב עמרני)
(צילום: יוגב עמרני)

 

במשך שישה חודשים, בין יולי 2011 לאפריל 2012, בדקו אנשי מבקר המדינה את פעולתן של 15 רשויות מקומיות בישראל ביחס לחברות הכלכליות שבאחזקתן. מהממצאים עולה כי למרות שהמטרה המוצהרת של הקמת החברות הכלכליות היתה ייעול ושיפור של השירותים לתושבים, הפיקוח על התנהלותן של החברות לקוי ורופף והן נוטות לצבור הפסדים כלכליים.

 

יתרה מכך, נתגלו כמה מקרים שמהם עולה חשש כי החברות שימשו לשם הענקת משרות למקורבים וביצוע התקשרויות עם גורמים פרטיים באופן שבו לא ברור כיצד צמחה ממנו תועלת עבור התושבים.

 

חברות בלי עובדים, ראש מועצה שהוא גם היו"ר

הבדיקה של מבקר המדינה מצאה שורה של ליקויים בחברות כלכליות שבבעלות רשויות מקומיות. בעיריית מעלות-תרשיחא, למשל, נמצא כי ראש העירייה הוותיק שלמה בוחבוט, מכהן גם כיו"ר מועצת המנהלים של החברה הכלכלית המקומית. בוחבוט הוא גם מורשה חתימה של החברה, באופן הסותר את תקנות התאגידים.

 

שלמה בוחבוט. גם ראש עיר, גם יו"ר החברה, גם מורשה חתימה (צילום: עופר עמרם ) (צילום: עופר עמרם )
שלמה בוחבוט. גם ראש עיר, גם יו"ר החברה, גם מורשה חתימה(צילום: עופר עמרם )

 

זאת ועוד, נמצא כי חתנו של מר בוחבוט מכהן כמנכ"ל של חברת-בת המוחזקת בידי החברה הכלכלית של העירייה, חברה הנקראת "מינהלת פארק קורן". הדו"ח קובע כי "בכהונתו של מר בוחבוט יש משום חשש מניגוד עניינים".

 

בוחבוט לא לבד. במועצת שדרות גילו חוקרי מבקר המדינה כי מועצת המנהלים של החברה הכלכלית בחרה בחבר מועצה לשעבר, שמכהן גם כמספר 2 ברשימתו של ראש המועצה, למשרת ממלא מקום המנכ"ל.

 

כהונתו של מר אמנון קוזניץ כחבר מועצת שדרות נפסקה בתחילת מאי 2009 וכעבור 9 ימים אישרה מועצת המנהלים של החברה הכלכלית המקומית את מינויו לממלא מקום המנכ"ל. מועצת המנהלים לא ביטלה את המינוי, גם לאחר שמשרד הפנים שלח הודעה לראש העיר באוגוסט 2009, שלפיה העסקת קוזניץ בחברה הכלכלית אסורה.

 

חברות שלא מתפקדות 

החברות הכלכליות, כאמור, נועדו לעזור לרשות המקומית לספק שירותים כמו בנייה, אספקת מים ושירותי ביוב, פרויקטים חינוכיים מיוחדים ועוד, מבלי להפעיל את המנגנון המסורבל יותר של הרשות המקומית. עם זאת, בבדיקת מבקר המדינה נמצאו גם חברות כלכליות שלמות שלא עושות דבר.

 

במועצות המקומיות של פרדסיה ושל חוף השרון פועלות חברות כלכליות המורכבות ממועצת מנהלים בלבד. בדו"ח צוין כי החברות פועלות "ללא שום מנגנון של עובדים, מפני שפעילותן דלה ביותר". מחברי הדו"ח מצאו לנכון לציין כי "מצב זה מעורר את השאלה האם קיומן נחוץ".

 

פרסים לחברות שצברו גירעונות

האחריות לפקח על הרשויות המקומיות, בעניין זה כמו בעניינים אחרים, מוטלת על משרד הפנים ושר הפנים. בדיקת מבקר המדינה מעלה כי לא זאת בלבד שהמנגנונים לפיקוח על התאגידים העירוניים הם לקויים, אלא שמשרד הפנים אף מתגמל רשויות מקומיות על הפעלת חברות כלכליות לא רווחיות, וזאת בניגוד לתכלית קיומן של אותן חברות, שהיא פעילות רווחית ויעילה.

 

השר ישי. רשויות קיבלו פרסים למרות התנהלות גרועה (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
השר ישי. רשויות קיבלו פרסים למרות התנהלות גרועה(צילום: חיים צח)

 

בשנת 2010 העניק שר הפנים, אלי ישי, פרסים לרשויות מקומיות שהצטיינו בניהול תקין. מבקר המדינה מציין כי ברשימת הרשויות שזכו בפרס נכללו גם מספר רשויות שהחברות הכלכליות שלהן צברו הפסדים, ביניהן, קרית אתא, המועצה האזורית רמת הנגב ואריאל. המבקר מעיר על כך שניהול כספי יעיל ותקין של החברה המקומית לא מהווה קריטריון להענקת הפרס על מינהל תקין לרשות המקומית המפעילה של החברה המקומית.

 

דו"ח המבקר על התאגידים העירוניים מהווה כתב האשמה חמור, המזהיר מפני השימוש הלא תקין שנעשה בכלי זה. "התאגידים העירוניים הם כלי חשוב בידי הרשויות המקומיות, שבמהותו נועד לאפשר להן גמישות בביצוע משימותיהן במהירות וביעילות", נכתב בדו"ח. "הלכה למעשה, עם השנים נהפך השימוש בכלי זה, במקרים מסוימים, גם אמצעי לעקיפת כללי מינהל תקין, ובכל זאת להימנעות מכללי חובת מכרזים, למינוי מקורבים לשרות, להרחקת פעילויות של הרשות המקומית מפיקוח ובקרה יעילה".

 

הדו"ח קורא לשפר את אמצעי הפיקוח על החברות, בעיקר באמצעות הגברת השקיפות שלהן לתהליכי הבקרה של משרד הפנים. "הניסיון מלמד שבחלק מהמקרים הרשויות המקומיות עצמן אינן יכולות לשמש גורם מפקח יחיד על פעילויות התאגידים העירוניים, ולכן נדרשים גם פיקוח ובקרה חיצוניים".

 

ממועצת פרדסיה נמסר בתגובה: "החברה הכלכלית של המועצה אחראית על תיפעול הקאנטרי קלאב של פרדסיה שבו יש אלפי מינויים מהיישוב ומכל האזור ועושה זאת בהצלחה רבה. בהתאם למדיניות של יעילות, חיסכון כספי ציבור, ומניעת כפילויות החברה אינה מעסיקה עובדים ומנוהלת באמצעות המנגנון של הרשות המקומית. קיומה של החברה כיישות משפטית נפרדת מזו של המועצה הינו חשוב, נחוץ ומוכיח את עצמו. החברה תמשיך במתכונת עבודה זו גם בעתיד".

 

בעיריית שדרות בחרו להציג בתגובה מכתב ששלח ראש העיר, דוד בוסקילה, למבקר המדינה ובו הוא מגיב על הערות המבקר: "מר קוזניץ הינו סא"ל במילואים ומשמש כמג"ד", כותב ראש עיריית שדרות. "לאחר הפצרת רבות מצידי הוא בא לשירות הציבורי על מנת לעשות למען העיר שהייתה שרויה במשבר עמוק, הן מהבחינה הביטחונית והן מהבחינה החברתית".

 

"לאמנון קוזניץ מוניטין של איש עסקים מצליח", ממשיך בוסקילה במכתבו. "דמות ציבורית חשובה בעיר. לאחר הבחירות ביקש מר קוזניץ לעזוב את חברותו במועצה בשל סיבות אישיות השמורות עימו ולפרוש למגזר העסקי הפרטי. הפצרתי בו להניע ולבסס את החברה הכלכלית שהייתה באותה עת בקיפאון מוחלט מבחינת פעילות והוא נאות לעשות זאת בשכר של עובד על פי דירוג דרגה 7 מבלי שביקש כל תמורה מיוחדת בגין עבודתו המאומצת".

 

בוסקילה מציין במכתבו כי, אכן, הגיעה פנייה מצד משרד הפנים ביוני 2009 שבה הופנתה תשומת לבו לכך שפקודת העיריות אינה מאפשרת את מינויו של חבר מועצה ודמות פוליטית לתפקיד ניהולי בכיר בתאגיד העירוני. ראש העיר מציין במכתבו, כי "על פי הייעוץ המשפטי שקיבלתי מעו"ד חן אביטן, הודיע לי האחרון כי הסעיף אינו חל על חבר מועצה מתפטר ונקלט בעבודה כעובד אלא דן במישור העסקי קבלני, קרי, המישור החוזי".

 

ראש עיריית שדרות אף מציין כי בניגוד למה שנכתב בביקורת, לא התקבלה פנייה נוספת מצד משרד הפנים לאחר שהציג בפניהם את חוות הדעת המשפטית שקיבל. בנוסף, לטענתו מאז נערכה ביקורת של משרד הפנים בחברה הכלכלית ובמהלך הביקורת לא עלו הערות בנוגע להעסקתו של מר קוזניץ כממלא מקום המנכ"ל.

 

מעיריית מעלות תרשיחא נמסר בתגובה כי "מתוקף תפקידו של ראש העיר ובהתאם לחוזר מנכ"ל משרד הפנים, מכהן שלמה בוחבוט כיו"ר הדירקטוריון החברה הכלכלית של מעלות תרשיחא. יש לציין שישנה הפרדה מוחלטת בין החברה הכלכלית לבין התאגיד א.ת. קורן, אשר היו"ר שלה ומורשה החתימה הינו ראש מועצת מעלה יוסף, דאז, אבי קרמפה. לכן, מדובר בשתי חברות עם הפרדה משפטית מוחלטת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקר המדינה יוסף שפירא
צילום: אוריה תדמור
מומלצים