שתף קטע נבחר

"לא הצטרפנו לפלישה לעיראק בגלל הכורדים"

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, חשף כי למרות רצונו שלו ורצון הנשיא בוש, הצבא הטורקי לא השתתף בפלישה לעיראק בתחילת מלחמת המפרץ השנייה ב-2003 כי הכורדים בצפון עיראק התנגדו לכך. "איננו הולכים למקומות שאיננו רצויים"

טורקיה לא סייעה לפלישה של ארצות הברית ובנות בריתה בעיראק בתחילת מלחמת המפרץ השנייה בשנת 2003 משום שהכורדים בעיראק התנגדו לנוכחות צבאית טורקית במדינה. כך חשף אתמול (שבת) ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בראיון שהעניק לטלוויזיה הממלכתית במדינה - TRT.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בגדד בלהבות בשנת 2003. ארכיון (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
בגדד בלהבות בשנת 2003. ארכיון(צילום: איי פי)

 

לפי העיתון הטורקי "הורייט", ארדואן אמר בראיון כי הנשיא האמריקני דאז, ג'ורג' ו' בוש, היה מעוניין בתמיכת טורקיה בפלישה לעיראק לפני תשע שנים, אבל הוא הודיע לו בשיחת טלפון כי ויתר על ניסיונותיו להבטיח את התמיכה הטורקית בשל ההתנגדות הניכרת של דעת הציבור בטורקיה, אף שהממשלה הצליחה להעביר בפרלמנט בקריאה שנייה את התזכיר החוקי שהיה מאפשר את הצטרפותה ללחימה. "למעשה, היו אלה אחינו שבצפון עיראק (הכורדים בשטח העיראקי - ynet) שלא רצו אותנו שם", אמר ארדואן בראיון. "אנחנו לא הולכים למקומות שבהם אנחנו לא רצויים".

 

ב-1 במרס 2003 דחה הפרלמנט באנקרה את ההצעה לשלוח חיילים טורקים יחד עם כוחות הקואליציה שפלשו לעיראק. כאשר מונה ארדואן לראש הממשלה, כשבועיים לאחר מכן, הוא הצליח לפעול לאישור ההצעה, אך בסופו של דבר הפלישה לעיראק החלה ב-20 באותו החודש, מבלי שטורקיה תהיה חברה בקואליציית המדינות שסייעו להפיל את שלטונו של סדאם חוסיין.

 

המיעוט האתני הכורדי מתפרש על פני מזרח טורקיה, צפון-מזרח עיראק, צפון-מערב

איראן, צפון-מזרח סוריה וארמניה, בשטח של כ-191,660 קמ"ר. האזור נקרא כורדיסטן, אך אין לו מעמד של מדינה. בעבר חיו הכורדים באזור חיי נדודים שבטיים, אך בעקבות היווצרות הגבולות בין המדינות בדרום-מערב אסיה בתחילת המאה ה-20 ועם פירוקה של ברית המועצות וחלוקתה לרפובליקות בסופה של אותה המאה - הצטמצמה נדידתם, ורובם יושבים ביישובי קבע. 

 

הכורדים בעיראק סבלו מדיכוי אלים ואכזרי במיוחד מידיו של סדאם חוסיין, שפעל לחסל כליל את שאיפותיהם לעצמאות. הלחימה של הרודן העיראקי בכורדים הגיעה לשיאה בשנת 1988, אז הפציץ סדאם חוסיין בגז עצבים את הכפרים הכורדיים באזור חלבדג'ה, במטרה לחסל את כל הגברים שם. בשנה זו בלבד נרצחו כ-200,000 כורדים באזור עיראק.

 

במקביל, לאורך השנים ניסתה הממשלה הטורקית לדכא כל סממן לאומי כורדי, ומאמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 נלחמה בארגון הגרילה הכורדי PKK שהיה אחראי לפיגועי טרור רבים במדינה. הממשלה הטורקית המשיכה בדיכוי הכורדים ועד סוף שנות ה-90 נהרגו ונרצחו עשרות אלפי כורדים, וכ-2 מיליון היו לפליטים. בשנת 1999 הצליחה הממשלה הטורקית לעצור את מנהיג ה-PKK עבדאללה אוצ'לאן שנידון למוות. בפברואר 2000 הסכים ארגון ה-PKK להניח את נשקו, אך הטורקים המשיכו להתעמר בכורדים וההבנות בין הצדדים קרסו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רג'פ טאיפ ארדואן
צילום: AFP
צילום: איי פי
בגדד תחת אש ב-2003 (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים