שתף קטע נבחר

התותח והבולדוזר

התותח בחר ללכת על בטוח ואיחד שתי מפלגות חופפות בעמדותיהן. הבולדוזר לקח סיכון אדיר וניצח בבחירות. מנהיגות נבחנת במידה רבה ביכולת לקחת סיכונים

סקרי הבחירות האחרונים ממחישים את הפיכתו של האחד פלוס אחד לאחד במקרה של הליכוד ביתנו. סקרי בחירות ישנים יותר, מסוף שנת 2005, המחישו את הפיכתו של ה"אין" ל"יש" ענק, ששוויו קרוב ל-40 מנדנטים.

 

התותח בחר ללכת על בטוח ואיחד שתי מפלגות חופפות בעמדותיהן, בלי להיות מודע לכך שתחום החפיפה בין השתיים ייעלם עם איחודן ויפחית משמעותית את שוויין בשוק המנדטים, עד כדי - וכאן צריך להזהר מניבויים - לקרוב לגודלה של האחת, מובילת האיחוד הלא סינרגטי בעליל.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

הכול מתחיל בבית הספר / אורי רשטיק

גורל הבית המשותף / רונית מטלון

 

הבולדוזר, בגיל שרבים וטובים היו מהרהרים ביתרונות הפרישה לחיים קלים ופשוטים יותר, עזב בית קיים, שאותו בנה למעשה. הוא לקח סיכון אדיר והפך את החלל הפוליטי שאליו נכנס לבנק מנדטים אדיר, שקצת לפני המקרה העצוב של היעלמותו מהפוליטיקה, היה שווה לדעת סוקרים מובילים כ-40 מנדטים, שהגיעו מכל קצות הקשת הפוליטית. המהלך הוביל, בסופו של דבר, להקמתה של ממשלת מרכז-שמאל בשנת 2006.

 

התותח הלך על בטוח והפסיד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התותח הלך על בטוח והפסיד(צילום: רויטרס)

 

בקרב שבין הבולדוזר לתותח, ניצח הבולדוזר ביחס של 1:3. בעוזבו את הבית גרם הבולדוזר לצניחת הליכוד ל-12 מנדטים, בעוד המפלגה שהקים הבולדוזר הגיעה לשווי של כ-40 מנדטים לפני היעלמותו הבלתי צפוייה מהזירה הפוליטית.

 

הרבה סיבות גרמו להצלחתו של הבולדוזר ולחוסר הצלחתו של התותח, לפחות לעת עתה. מכולן, חשוב ביותר להדגיש את יכולת נטילת הסיכונים והיכולת "לצאת מהקופסה" של הבולדוזר. זאת בניגוד להליכה על בטוח של התותח, שמתברר - לפחות לעת עתה - כי היא אינה בטוחה כלל ועיקר.

 

מבלי להיכנס לשיפוט ערכי של מהות השיקולים והאינטרסים בבסיסו של צעד כזה או אחר שנקטו השניים, ברור שהחלטת ההתנתקות של הבולדוזר ומימושה במלוא המרץ והנחישות, כמו גם החלטת היציאה מהבית והקמת בית חדש, הן שממחישות את יכולת נטילת הסיכונים שלו במלוא עוזם. זאת, בניגוד לנאום בר אילן של התותח, שעד לרגע זה לא ברור אם היה או לא היה, לפחות מצידם של מקורבי התותח. גם החלטת האיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו ממחישה את ההליכה בתלם, המשעממת-מה של התותח.

 

מנהיגות בעולם הפוליטי, כמו גם בעולם העסקי, נבחנת במידה רבה ביכולת לקחת סיכונים. הבולדוזר יצר באמצעות יכולת זו יש מאין. התותח, הכבד והאיטי יותר, יכול להיות לפעמים מופנה לאחור ולירות על כוחותיו שלו.

 

פרופ' ברוך מבורך מרצה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ובאוניברסיטת תל-אביב, המנהל המדעי של מכון המחקר "מאגר מוחות".

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
זה שהלך בתלם וזה שחשב מחוץ לקופסה
צילום: איי פי
ברוך מבורך
מומלצים