שתף קטע נבחר

צילום: דודי מורד, בני דויטש

חיות בסערה: חימום לעופות, הפרות סובלות פחות

ישנם אלה שהקור פחות מפריע להם, כמו הבקר והסוסים. אולם, העופות בבעיה: "רק כשיתייצבו המעלות נדע מה נזק הסערה", אמר שלום רובין ממושב בצפון, המגדל 150 אלף עופות לפיטום

מזג האוויר הסוער משפיע על החקלאים לטוב ולרע. בצד הצפות שהרסו שטחים חקלאיים ורוחות ששברו שתילים ועצים, נהנים החקלאים באזורים הקרים ממזג אוויר שעושה טוב לעצי הדובדבן והתפוח, וגם לכרמים.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בעוד מגדלי הצמחים נאלצים לקבל את איתני הטבע כפי שהם, חקלאים שמגדלים בעלי חיים, יכולים לעתים לסייע ל"בני טיפוחיהם" להתמודד עם הקשיים. "הבעיה של הפרות איננה הקור. כשפרה יכולה לאכול ולשתות, היא יכולה לרבוץ ולהעלות גרה אפילו בתוך השלג. היא סובלת מהחום יותר מאשר מהקור", אמר ל-ynet עומר ויינר ממרום גולן, בן 63, הנחשב לבוקר הוותיק ביותר ברמה.

 

מפלסים שלג בצפון. "הפרות סובלות יותר מהחום" (צילום: פיני ירון) (צילום: פיני ירון)
מפלסים שלג בצפון. "הפרות סובלות יותר מהחום"(צילום: פיני ירון)

 

"אם מצליחים לדאוג לה לאוכל, ולמסתור מינימלי מהרוח ומהשלג שיורד עליה, הפרה יכולה לעבור את התקופה הזו בשלום. בעיקר כשמדובר בתקופה קצרה של יומיים שלושה", הוסיף ויינר וסיפר כי לקראת הסופה, העבירו הבוקרים את הבקר לאזורים ולחלקות שבהן יש יותר עצים, שתחתם יוכלו לתפוס מחסה. כמו כן, הם פרצו דרכים שבהן אפשר להיכנס עם הטרקטור ולהביא לפרות חציר גם בתקופה של שלג וקיפאון. "הן כבר מזהות את הרעש של הטרקטור ומגיעות לאכול", אמר ויינר.

 

עדכוני מזג האוויר האחרונים:

 

לדבריו, גם הסוסים המשמשים את הבוקרים אינם סובלים ממזג האוויר הקר. "בשנים הראשונות, כשירד שלג, חששנו שהם סובלים מהקור, אבל כשהיינו מגיעים אל הסוסים אחרי הסערה היינו מגלים שבינתיים אחת הסוסות המליטה, וכולם חיים בטוב".

 

ענף שלם על "כרעי תרנגולת"

מי שרגישות הרבה יותר לפגעי מזג האוויר הן התרנגולות. מאות מושבניקים מהגליל המערבי והעליון מתפרנסים מהענף. שלום רובין ממושב עבדון מגדל כ-150 אלף עופות לפיטום בשבעה לולים. המשימה המרכזית בתקופת מזג האוויר הקשה היא שמירה על איזון בין אוורור הלולים מצד אחד, לשמירה על חומם מצד שני.

 

מזג האוויר המושלג בנווה אטי"ב ברמת הגולן (צילום: בן פרידמן) (צילום: בן פרידמן)
מזג האוויר המושלג בנווה אטי"ב ברמת הגולן(צילום: בן פרידמן)

 

כשמגיעים האפרוחים לפיטום, הם צריכים לשהות בלולים המחוממים לטמפרטורה של 33 מעלות, וככל שהם גדלים, יורדת הטמפרטורה בשליש מעלה בכל פעם. הבעיה היא שבעת הכנסת האוויר הטרי ללולים, יורדת כעת הטמפרטורה ב-4-5 מעלות.

 

"אנחנו רואים את המצוקה של העופות בכך שהם אוכלים יותר תערובת, שהיא מזון מרוכז שמעלה את טמפרטורת הגוף. צריכת התערובת עלתה ב-70 אחוז בימים האחרונים. בנוסף, בעופות המבוגרים יותר התחילה תמותה, בגלל היעדר אוורור מספיק", סיפר רובין. "העלויות של הגז לחימום פשוט מטורפות. בשבוע האחרון צרכנו כמויות שמספיקות למדגר שלם, ובכל יום אנחנו שורפים פי חמישה גז ממה שנשרף בחורף רגיל".

 

רובין הוסיף כי מלבד הנזקים לעופות, ותצרוכת הגז הגדולה, שרפה מכת ברק גם מערכת בקרים של הלולים. "אני מניח שרק כאשר הטמפרטורות יתייצבו, ונחזור לפעילות רגילה, נדע מה הנזק שגרמה תקופת הסערה הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חיים בטוב". סוסים בגולן
צילום: שפי מור
"התחילה תמותה". לול בצפון
צילום: עידו בקר
מומלצים