שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

גבירותיי ורבותיי, מהפך

בדיוק היום לפני 60 שנה הוחלט לראשונה על חילופים בכדורגל. עם הזמן הפך החילוף למדע של ממש: ישנן דקות שבהן מומלץ להכניס שחקן, ותכונות ספציפיות שיוצרות סופר מחליפים, אלה שקמים מהספסל ומחוללים שינוי

את הורסט אקל נהגו לכנות "כלב רוח", אבל קשר נבחרת מערב גרמניה בשנות החמישים לא נכנס להיסטוריה בזכות המהירות שלו על המגרש, אלא כיוון שהיה השחקן המחליף הראשון בתולדות הכדורגל. בתקופה ההיא להיות "שחקן ספסל" - ביטוי שהומצא רק שנים מאוחר יותר - היה גובל בבושה. היום, בדיוק 60 שנים אחרי ההחלטה ההיסטורית לאפשר חילופים בכדורגל, גם שחקני ספסל יכולים ליהנות ממעמד של כוכבים.

 

 

מאמני כדורגל לא תמיד זוכים לתהילה בזכות הברקה טקטית או שיחת מוטיבציה מועילה במיוחד. את רוב המחמאות הם מקבלים אחרי חילוף מנצח, בעקבות שחקן ספסל שנזרק פנימה במצב קשה ומבקיע שער ניצחון או מבלבל את הקבוצה היריבה.

 

מאמנים רבים עובדים לפי תבניות קבועות מראש - בפיגור מכניסים חלוץ במקום שחקן הגנה, וביתרון בדיוק להיפך. אחרים מבצעים חילופים לפי תחושות בטן. אבל גם מאחורי הוראה להנפת השלט עם מספרי החולצות יש לפעמים מחשבה מלומדת. יש הקוראים לזה "מדע החילופים".

 

התקצירים של ynet ספורט:

 

כמות השערים הנכבשים ע"י שחקנים מחליפים עולה עם השנים. באליפות אירופה האחרונה, למשל, הובקעו קרוב לחמישית מהשערים מרגליהם או מראשיהם של שחקנים שדקות קודם חיממו את הספסל.

 

אלכס פרגוסון. "המדען הראשי" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אלכס פרגוסון. "המדען הראשי"(צילום: gettyimages)

 

מחקר של אוניברסיטת פנסילבניה הראה לאחרונה שמאמנים שבוחרים נכון באיזה דקות לבצע חילופים מצליחים הרבה יותר. לפי המחקר, קבוצה שנמצאת בפיגור צריכה לבצע חילוף ראשון לפני הדקה ה-58, את השני לקראת הדקה ה-73, וחמש דקות מאוחר יותר להחליף בפעם האחרונה. מאמנים שעובדים לפי התבנית הזאת משיגים שוויון ביותר מ-40 אחוזים מהמקרים, לעומת קצת יותר מ-20 אחוזים אצל מאמנים שמחליפים באופן שרירותי.

 

תקצירים ב-ynet ספורט:

 

המדען הראשי: אלכס פרגוסון

אם חילופים הם מדע, אלכס פרגוסון הוא המדען הראשי. רק העונה חילופים מוצלחים הביאו ליונייטד 15 נקודות, ואיכותו של פרגי כמאמן שיודע איך לשנות את המשחק לטובתו באה לידי ביטוי כבר שנים ארוכות. כששואלים את פרגוסון על הנושא הוא מסביר שלתזמון החילוף וליכולת קריאת חולשות היריבה תוך כדי המשחק יש חשיבות גדולה, אבל יותר חשוב שיהיה לך שחקן שיודע לעשות את זה. שמסוגל לקום מהספסל, כמעט בכל מצב, ולהביא לשינוי. העונה, נראה ששחקנים כאלה בולטים במיוחד.

 

סולסשיאר. גדול הסופר מחליפים (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
סולסשיאר. גדול הסופר מחליפים(צילום: איי פי)

 

האנגלים מכנים שחקן כזה Super Sub, "סופר מחליף", והביטוי שוב באופנה. גדול הסופר מחליפים היה כמובן אולה גונאר סולשיאר, שחתום על השער אולי הכי מפורסם בתולדות ליגת האלופות, בגמר מול באיירן מינכן ב-1999. הוא אפילו הבקיע פעם רביעייה מול נוטינגהאם פורסט אחרי שקם מהספסל. אחרי סולשיאר, פרגוסון ניסה למצוא שחקן מהפכים חדש. קצת מייקל אואן כשלא היה פצוע, קצת פדריקו מאקדה, עד שהוא קיבל את חאבייר הרננדס.

 

צ'יצ'אריטו ואדין דז'קו ממנצ'סטר סיטי מראים השנה שוב ושוב את חשיבותו של הסופר מחליף. הם עולים מהספסל, כובשים ומשנים את המשחק. קצב ההבקעה של שניהם גבוה בהרבה כשהם עולים לדשא באמצע המשחק ולא פותחים בהרכב. "הרננדס ודז'קו שווים לקבוצות שלהם זהב", אמר עליהם דייויד פיירקלאף, שנחשב לסופר מחליף הראשון בהיסטוריה, תחת בוב פייזלי בליברפול, "הם לא נהנים ממזל, זו אמנות".

 

כך תהפוך לסופר- מחליף

אמנות או לא, כדי להפוך לסופר־מחליף חלוץ צריך כמה תכונות חשובות:

 

משחק ראש. קבוצה שמחפשת שער בדקות האחרונות שולחת יותר כדורי גובה לרחבה - שלא בצדק, אגב. ככל שהשעון מורה על דקה מאוחרת יותר כמות ההגבהות לרחבה גדלה וכך גם מספר השערים שנכבשים בנגיחה. משחק ראש טוב משפר את סיכויי ההבקעה באופן משמעותי.

 

ביטחון עצמי גבוה. הנגיעות הראשונות בכדור משפיעות על הרבה שחקני כדורגל. לשחקן מחליף אין הרבה זמן לתקן. הוא חייב ביטחון גם אם המסירה הראשונה הלכה לאיבוד או הכדור הראשון שבעט הגיע לשמיים.

 

צ'יצאריטו. עוד הברקה של פרגוסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צ'יצאריטו. עוד הברקה של פרגוסון(צילום: רויטרס)

 

השתלטות על כדורים ליד השער. החלוץ הבכיר, שפותח בהרכב, הוא במקרים רבים שחקן שיכול ליצור מצבים לעצמו. הסופר מחליף נכנס הרבה פעמים למצב של בלגן, כשהקבוצה שולחת המון שחקנים וכדורים קדימה. הסיכוי לכדור הדורש השתלטות מהירה ודיוק מקרוב גבוה.

 

אופי. שחקנים רבים עולים מהספסל ממורמרים, ומשחקים בהתאם. שחקן שנותן הכל ובכל מצב הופך ממחליף סביר למחליף מצוין.

 

הבנת משחק. כששחקן מסתכל על המשחק מהצד, מהספסל, הוא יכול לראות דברים שאלה שנמצאים על הדשא לא מרגישים. סולשיאר הסביר פעם שהתפקיד שלו בדקות הישיבה היה לא פחות חשוב מתפקידו בדקות על המגרש. הוא היה לומד את נטיות שחקני ההגנה ומנצל אותן.

 

אלי דריקס. נמצא היורש? (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
אלי דריקס. נמצא היורש?(צילום: אלי אלגרט)

 

מאלי דריקס עד ראדה פריצה

הסופר מחליף יכול להיות קריטי במאבק על אליפות. היום, כשלקבוצות בכירות יש סגל עמוק, מישהו חייב לשבת על הספסל, ואם מדובר בשחקן מתאים הוא יכול לעשות את ההבדל.

 

בישראל, כמו ברוב הליגות בעולם, יש עלייה בחלק היחסי של שערים הנכבשים ע"י מחליפים. הסטטיסטיקאי ירון משעל חישב ומצא כי באמצע שנות ה-90 המחליפים הבקיעו כ-9 אחוזים מכלל שערי הליגה, מספר שטיפס לשיא של כמעט 14 אחוז בעונה שעברה. העונה יש ירידה דרסטית, ל-11 אחוז. הסיבה העיקרית היא סגלים מדוללים בעקבות הנהירה לאירופה. רק קבוצה אחת עמוקה מספיק בשביל ליצור סופר מחליף, מכבי ת"א, והרכש החדש, ראדה פריצה, יכול להיות האקס פקטור.

 

ראדה פריצה. יביא אליפות למכבי ת"א? (האתר הרשמי של מכבי ת"א) (האתר הרשמי של מכבי ת
ראדה פריצה. יביא אליפות למכבי ת"א?(האתר הרשמי של מכבי ת"א)

 

במכבי, יש להניח, הביאו את פריצה במטרה שייכנס בקרוב להרכב, אבל בדיוק כמו רוברט ארנשאו יש סיכוי גבוה שלרוב הוא יעלה מהספסל - ולא בטוח שזה רע למכבי. ברוזנבורג פריצה עלה פעמים רבות מהספסל, ואחוז ההבקעה שלו היה הרבה יותר גבוה במקרים האלה מאשר כשפתח - שער כל 60 דקות במקום שער כל 80 דקות. 9 מ-13 שעריו היו בחצי השעה האחרונה.

 

פריצה כמעט לא כובש בדקות הראשונות. הוא שומר את התחמושת לסוף, בעיקר כי הוא קורא מצוין את המשחק ויודע להתאים עצמו ככל שהדקות חולפות. תוסיפו לזה משחק ראש מדהים בהשוואה לרמה בישראל, אופי של לוחם וביטחון עצמי בשמיים, ואולי תקבלו את הסופר מחליף הגדול הראשון בישראל מאז אלי דריקס. אולי הוא גם יביא לזכייה באליפות.

 

ברק בכר. להעיז, זה כל הסיפור (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
ברק בכר. להעיז, זה כל הסיפור(צילום: אפי שריר)

 

ההימור המוצלח של ברק בכר  

כולם מדברים על ההצלחה של אריק בנאדו, ובצדק, אבל בליגת העל נמצא עוד מעמד טירון שמדריך קבוצה בפעם הראשונה בחייו: ברק בכר, שצעיר מבנאדו ב-6 שנים.

 

נכון, קריית־שמונה שאותה קיבל במחזור השישי לא נראית טוב בכל שבוע, ולצד משחקים גדולים כמו ה-3:4 בנתניה היא גם מוצאת עצמה מתגוננת מול הפועל חיפה. אבל בכר כן הראה בינתיים שמסתתר בו משהו שלא תמיד קיים אצל מאמנים - האומץ לשנות.

 

בכר עשה פעולה אחת מעניינת במיוחד: הוא העביר את דרקו טאסבסקי לעמדה התקפית יותר, ממש מאחורי החלוצים. טאסבסקי הוא אחד המוסרים הטובים בליגה, והמיקום החדש שלו בחלק הקדמי הוא אחת הסיבות לקפיצה של אופיר מזרחי הצעיר וליכולת הטובה של סנטיהו סלליך.

 

למה אומץ? מסיבה פשוטה. השינוי של טאסבסקי שובר את תבנית המשחק שהביאה לקריית שמונה אליפות, ולכן במהלך של בכר יש הימור. בכדורגל הישראלי השמרני והשבלוני הימורים כאלה הם פעמים רבות דווקא צעד ראשון להצלחה.

 

 

מייל: ori-c@yedioth.co.il

 

טוויטר: #CoopSport


פורסם לראשונה 14/01/2013 10:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אלכס פרגוסון
צילום: gettyimages
אריה מליניאק
מומלצים