שתף קטע נבחר

נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס הלך לעולמו בגיל 58

הילד העני מדרום מערב המדינה למד באקדמיה הצבאית. ב-1992 הוא כשל בניסיון הפיכה וישב בכלא. שבע שנים לאחר מכן נבחר לנשיא, לאחר שניצח בבחירות. צ'אבס היה מקורב לאיראן וביקר לא פעם את ישראל. היום הסרטן הכריע אותו

המנהיג הסוציאליסטי, שבארצות-הברית לא אהבו, נכנע למחלת הסרטן: הוגו צ'אבס, נשיא ונצואלה משנת 1999 הלך היום (ג') לעולמו והוא בן 58. כך הודיע סגנו. בשנים האחרונות נאבק צ'אבס במחלת הסרטן, דבר שמנע ממנו להגיע לטקס ההשבעה בתחילת החודש, לאחר שנבחר לנשיא בפעם השלישית ברציפות בחודש אוקטובר האחרון. הלווייתו תיערך ביום שישי.

 

סגן נשיא ונצואלה ניקולס מדורו, שצ'אבס מינה ליורשו בדצמבר האחרון, הודיע במסיבת עיתונאים הערב: "הרגע קיבלנו את המידע הטרגי והנורא כי הנשיא הוגו צ'אבס הלך לעולמו. זהו רגע של כאב עמוק". זמן קצר לאחר מסיבת העיתונאים, שבה נראו בכירי הממשל בקראקס עומדים סביב מדורו, ערכו גם בכירי הצבא מסיבת עיתונאים ובה נשבעו מפקדי הצבא לסגן הנשיא. לפי חוקת ונצואלה, סגן הנשיא יכהן כראש המדינה ב-30 הימים הקרובים, ובסופם יתקיימו בחירות בין מדורו למועמד האופוזיציה, היהודי אנריקה קפרילס

 

קפרילס עצמו קרא לאחדות העם בוונצואלה בעקבות מותו של צ'אבס והביע תנחומים למשפחתו של הנשיא ולתומכיו. "בתקופה כה קשה אנחנו חייבים להפגין את האהבה והכבוד העמוקים ביותר כלפי ונצואלה", הודיע מנהיג האופוזיציה בטוויטר. "אני מביע סולידריות עם כל בני משפחתו ועם תומכיו של הנשיא הוגו צ'אבס".

 

 

זוכרים את צ'אבס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זוכרים את צ'אבס(צילום: רויטרס)

 

כמה שעות לפני מותו של צ'אבס האשים סגן הנשיא מדורו בנאום בשידור ישיר בטלוויזיה של ונצואלה כי הסרטן שאיתו מתמודד צ'אבס הוא עוד "התקפה" בשורה של קונספירציות נגד צ'אבס במהלך 14 שנות שלטונו. "אין לנו ספק שהמפקד צ'אבס הותקף בעזרת המחלה הזו", אמר מדורו תוך שהוא חוזר על האשמות שהשמיע צ'אבס עצמו לפיהן הסרטן הוא התקפה מצד אויבים "אימפריאליסטים" בארה"ב. "האויבים הישנים של המולדת חיפשו דרך לפגוע בבריאותו", אמר מדורו, שהשווה את העניין לטענות כאילו נשיא הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת, שמת ב-2004, הורעל על ידי סוכנים ישראלים.

 

בן המורים העני שהיה לנשיא

צ'אבס נולד וגדל בעיירה קטנה בדרום מערב המדינה. הוא היה השני מבין שישה אחים, כולם בנים. להוריו, שניהם מורים, לא היה די כסף לפרנס את ילדיהם ולכן הוגו ואחיו הבכור אדאן התגוררו בבית סבתם רוזה. ב-1971 הוא הצטרף לאקדמיה הצבאית בבירה קראקס, לא כדי להיות חייל, אלא על מנת להיות שחקן בייסבול מקצועני, כיוון שבמקום היו מאמנים טובים. צ'אבס לא הצטיין על הדשא ולכן הוא המשיך בלימודיו. בשנת 1975 הוא סיים את לימודיו באקדמיה.

 

הנהיג את ונצואלה מאז 1999 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנהיג את ונצואלה מאז 1999(צילום: EPA)

 

שבוע אבל בוונצואלה (צילום: AP) (צילום: AP)
שבוע אבל בוונצואלה(צילום: AP)

 

ב-4 בפברואר 1992 ניסה צ'אבס יחד עם קצינים נוספים בצבא לבצע הפיכה צבאית במדינה, אבל התוכנית נכשלה מהר מאוד, אף על פי שהוא הצליח לנאום פחות משתי דקות בטלוויזיה ולסחוף את הצופים. צ'אבס ישב בכלא כשנתיים עד שבוטלו ההאשמות נגדו. לאחר שחרורו הוא הקים מפלגה חדשה, ובבחירות לנשיאות שנערכו בדצמבר 1999 הוא זכה ב-56% מקולות הבוחרים ונבחר לנשיא.

 

צ'אבס הבטיח לשם קץ לעשרות שנים של שחיתות שלטונית על ידי אימוץ מודל סוציאליסטי קיצוני, המבוסס על זה שהנהיג ידידו הקרוב פידל קסטרו בקובה. כבר מראשית דרכו הוא התבלט כמנהיג בלתי שגרתי, אשף תקשורתי שאינו נרתע מלפצוח בשיר באמצע נאום נלהב ומלא פאתוס על ערכי המהפכה.

 

צ'אבס בבחירות האחרונות באוקטובר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צ'אבס בבחירות האחרונות באוקטובר(צילום: EPA)

 

יחסים קרובים. צ'אבס עם אחמדינג'אד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יחסים קרובים. צ'אבס עם אחמדינג'אד(צילום: רויטרס)

 

צ'אבס עיצב לעצמו דימוי של לוחם ב"אימפריאליזם" האמריקני באמריקה הלטינית, ולא היסס לתקוף בבוטות את נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש ולכנותו "השטן" או "אלכוהוליסט שמתהלך כמו ג'ון ויין". באוגוסט 2004 הוא שרד בתפקיד, לאחר שבמשאל עם התברר כי הוא זכה ברוב ובכך ניצל מהדחה.

 

בבחירות שהתקיימו ב-2006 הוא זכה ב-63% מקולות הבוחרים. שנה לאחר שנבחר לכהונה שנייה הוא ביקש לשנות את החוק במדינה, כדי לאפשר לו להתמודד לקדנציה שלישית. באותה הזדמנות הוא אמר: "אם אלוהים ייתן לי חיים ועזרה אעמוד בראש הממשלה עד שנת 2050, כשאהיה בן 95". ב-2007 הוא הפסיד במשאל עם על שינוי נרחב בחוקה, שכלל את ביטול ההגבלה על מספר הכהונות שנשיא יכול לכהן בהן, שינוי שעבר לבסוף שנתיים לאחר מכן בהיקף מצומצם ב-2009.

 

יחד עם פידל קסטרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יחד עם פידל קסטרו(צילום: רויטרס)

עם נשיא סוריה, בשאר אסד (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
עם נשיא סוריה, בשאר אסד(צילום: איי אף פי)

 

באוקטובר 2012 הוא נבחר לתפקיד פעם נוספת, לאחר שגבר על מנהיג האופוזיציה אנריקה קפרילס ברוב של 54 אחוזים. צ'אבס לא הגיע למעמד השבעתו בשל מחלת הסרטן שממנה הוא סבל בשנים האחרונות.

 

צ'אבס היה בקשר הדוק עם איראן. מאז עלה לשלטון בארצו ב-1999 הוא הספיק לערוך 13 ביקורים באיראן. הנשיא האיראני מחמוד אחמדינג'אד ביקר שש פעמים בוונצואלה. מנגד, הוא התבטא לא פעם נגד ישראל. במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה בדצמבר 2008 ובינואר 2009, הכריז צ'אבס על ניתוק היחסים עם ישראל במחאה על הפגיעה בפלסטינים. בנובמבר 2009 הוא טען כי ישראל מנסה "להשמיד את הפלסטינים", והביע תמיכה בהקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים. בספטמבר 2011 הוא אמר כי הפלסטינים עוברים "רצח עם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים