שתף קטע נבחר

הרב הראשי נגד הטייקונים: לא לבעלויות צולבות

התנועה לאיכות השלטון שאלה, והרב הראשי ענה בפסק הלכה מקיף וראשון מסוגו: קיומן של בעלויות צולבות אסור מבחינה הלכתית. לדבריו, הבעלים "נושאים באחריות שמירת כסף זה, וכל התרשלות מצדם מוגדרת פשיעה וחייבים לשלם הכל"

הרב הראשי לישראל, שלמה עמאר, פסק כי קיומן של בעלויות צולבות אסור מבחינה הלכתית, וכי על בעלי שליטה ומנהלים של מוסדות פיננסיים יש אחריות אישית לגבי כספי הציבור הנמצאים בשליטתם. בכך למעשה, מביע הרב עמאר תמיכה ב"חוק הריכוזיות" שנועד בעיקר למנוע פגיעה בקרנות הפנסיה של הציבור.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו

 

 

במסיבת עיתונאים משותפת שקיים הרב הראשי בלשכתו עם יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, הוצג פסק ההלכה - ראשון מסוגו - שנכתב כמענה לפניית התנועה בעניין. זו ביקשה לשמוע קול תורני בסוגיה, מתוך תקווה כי הדבר ישרת את המאבק נגד תופעת הריכוזיות במשק הישראלי. הרב עמאר דן בנושא בפסק ארוך ומקיף המתפרש על פני 24 עמודים, וקובע: "היות שהמתעסקים בכספי ציבור הנ"ל מקבלים שכרם, והעין יפה, הרי הם בכלל 'שומר שכר' והם נושאים באחריות שמירת כסף זה, וכל התרשלות מצדם מוגדרת פשיעה וחייבים לשלם הכל".

 

חשש של "ולפני עיוור לא תיתן מכשול". הרב עמאר עם עו"ד שרגא (צילום: קובי נחשוני) (צילום: קובי נחשוני)
חשש של "ולפני עיוור לא תיתן מכשול". הרב עמאר עם עו"ד שרגא(צילום: קובי נחשוני)

 

כדי להדגיש את חומרת הדברים, מציין הרב הראשי כי אף על בעלי מוסדות פיננסיים שאינם מחזיקים בבעלויות צולבות מוטלת אחריות כבדה, שהרי שומר שכר מתחייב גם בחלק מהנזקים שנגרמו באונס, וברור כי במקרה של ניגוד עניינים שהוביל לרשלנות הדבר חמור עוד יותר. "(גם) אם עשו פעולות הגיוניות ומוצלחות ונגרם הפסד שלא ברצון, צריך בדיקה ואומדן של מומחים, לראות אם לא היו צריכים לשקול ולברר יותר לפני שביצעו פעולתם, (מכיוון) שאין להם פטור על פי דיני תורתנו הקדושה אלא באונסים גדולים".

 

דאגה לשכבות הנמוכות

לשיטת הרב עמאר, בעצם החזקה בבעלות צולבת יש חשש של "לפני עיוור לא תתן מכשול", ולכן הדבר אסור. "טבע הוא באדם לנטות אחר טובת עצמו, והיא נגיעה חזקה שיש בה להטותו מדרך הישרה ומן השיקול הנכון", הסביר, "ובוודאי שבסופו של דבר, יוצאים מזה נזקים רבים לציבור המפקיד בידיו את כספם".

 

על בעלי המוסדות הפיננסיים כתב בפסק ההלכה: "מחויבותם (היא) לנהל את הכספים המופקדים בידם בניקיון כפיים וביושר,

(ולכן) אסורים הם להשקיע כספים אלו בחברות שלהם, או שמתנהלות על ידם מצד אחר, שכן יש להם מזה רווח או טובות הנאה, והוא דבר פשע ועבירה".

 

הרב עמאר הביע דאגה לגורל "ממונות ישראל", ובעיקר אלה של השכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות בחברה, וקבע כי יש חשיבות רבה להסדיר את הנושא בחקיקה.

 

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, אמר כי לפסק ההלכה בנושא יש משקל ערכי חשוב במאבק נגד הריכוזיות, והביע תקווה כי חברי כנסת חרדים שבכנסת היוצאת ישבו בראש ועדות הכספים והכלכלה, יירתמו בעקבותיו ביתר שאת לקידום הצעת החוק בנושא – עד לאישורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב עמאר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים