שתף קטע נבחר

האם הבחירות גורמות לנזק כלכלי למשק?

העלות של מערכת הבחירות הנוכחית למשלם המסים עומדת על 350 מיליון שקל, אך לרבים מדובר בתשלום מעבר לכך: 84% מבעלי העסקים העסקים הקטנים והבינוניים טוענים כי הוא מסב להם נזק כלכלי קשה בשל עצירת הייצור והאספקה. מנגד, עסקים אחרים נהנים מגידול משמעותי במכירות

ביום שלישי ילך עם ישראל אל הקלפיות בפעם השמינית בתוך 20 שנה, ועוד מערכת בחירות אחת "מיותרת" תיתווסף למדינת ישראל, כתוצאה מריבוי המקרים של הקדמת הבחירות בכמה חודשים.

 

 

גם הפעם מתקיימות הבחירות לפני מועדן החוקי, והסיבה הרשמית לכך, היא אי יכולתה של הממשלה להעביר תקציב, תוך הסכמה על האופן שבו יבוצע קיצוץ בסכום של 14 מיליארד שקל.

 

מכינים את הקלפיות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מכינים את הקלפיות(צילום: גיל יוחנן)

 

דרך אחת לצמצם את הקיצוץ הנ"ל היא, כמובן, להימנע ככל הניתן מהקדמת הבחירות. כל מערכת בחירות עולה למשלם המסים כמה מאות מיליוני שקלים, המשמשים למימון הקמפיינים ומימון עבודתה של ועדת הבחירות. השנה, למשל, עומדת העלות התקציבית של מערכת הבחירות על סכום כולל של 350 מיליון שקל.

 

לעלות זאת יש להוסיף גם את ההשפעה הכלכלית של יום השבתון שמוכרז לרגל הבחירות. שבתון זה פוגע בעסקים מסוימים, בכך שהוא מפסיק את הייצור והאספקה. מנגד, הוא מיטיב עם עסקים אחרים, שנהנים מגידול משמעותי במכירות, כתוצאה מהיום החופשי שלו זוכים האזרחים.

 

העסקים הקטנים: נזק כלכלי קשה 

על פי סקר שערכה המחלקה הכלכלית של התאחדות המלאכה והתעשייה לקראת הבחירות, 84% מבעלי העסקים הקטנים והבינוניים בתעשייה טוענים כי הוא מסב להם נזקים כלכליים קשים. מהסקר עולה, כי 61% מבעלי העסקים טוענים כי יום השבתון גורם לפיגור בהזמנות ו-59% מלינים על אובדן תפוקה ביום השבתון.

 

נתונים אלה מייצגים את עמדתם של בעלי העסקים הקטנים העוסקים במלאכה ובתעשייה. רוב הנשאלים הביעו את התנגדותם לחוק המעניק יום שבתון בבחירות וטענו כי יום העבודה כלל אינו מונע מהאזרחים לממש את זכותם הדמוקרטית להצביע. לדברי עורך הסקר, "60% מבעלי העסקים הכלולים בקטגוריה זו ציינו שיום השבתון כלל אינו נשמר ולמעשה הופך ליום בטלה המנוצל לקניות, בילויים וצריכת פנאי".

 

אך מה בנוגע להשפעה הכלכלית של אותה "בטלה"? האם יום שלם שאותו מנצלים האזרחים לבילויים וצריכת פנאי עשוי גם להועיל למשק? האם יכול להיות שהגידול המיידי בצריכה הפרטית מאזן את הנזק שנגרם לייצור ולאספקה בתעשייה?

 

הקניונים: עלייה של עשרות אחוזים בפידיון 

המשנה למנכ"ל חברת מליסרון - המחזיקה בבעלות על מספר קניונים גדולים בארץ, ביניהם הקריון בקרית ביאליק וקניון רננים ברעננה - צופה עליה של 20%-40% במכירות ביום שלישי. "מנסיוני, כמי שנמצא מאז 1988 בענף, כל יום בחירות הוא יום חזק מאוד במכירות", אומר משה רוזנבלום.

 

"העלייה במכירות בקניונים נובעת מכך שהקהל לא מתרחק יותר מדי מהבית ביום בחירות. כולם הולכים להצביע בתשע בבוקר ורוצים להיות בבית מול הטלוויזיה עד הערב, אז נשארים קרוב לבית ומגיעים בעיקר לקניון הקרוב למקום מגוריהם".

 

ומה חושב מנכ"ל חברת הקניונים הגדולה על ההצעה של התעשיינים לבטל את יום החופש בבחירות?

 

"כאיש עסקים אין לי דעה בנושא. אני לא בונה על יום אחד של מכירות מוגברות, פעם בשלוש או ארבע שנים. אבל אני יכול לומר את דעתי כאזרח. אני מציע שהקלפיות ינפיקו אישור לכל אזרח שהצביע ובעבודה ידרשו להציג את האישור. מי שלא הלך להצביע, שינכו לו יום חופשה.

 

"ככה תראה שאחוזי ההצבעה יגדלו ונראה מדינה יותר מתוקנת. מי שאין לו למי להצביע, שישים פתק לבן וככה ימלא את חובתו האזרחית. לא להצביע זו פגיעה בדמוקרטיה".


פורסם לראשונה 20/01/2013 19:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים