שתף קטע נבחר

למה באיכילוב ממליצים להורי פגים על סימילאק?

בביה"ח, שקשור בחוזה מסחרי עם סימילאק, ממליצים להורים במכתב השחרור מהפגייה, להזין בבית בחלב אם או בסימילאק. איכילוב: "לפגים מערכת עיכול רגישה והחלפת מזון מחייבת השגחת רופא". רופאים ותזונאית: "זו אמירה לא נכונה. אין חובה רפואית שהפג ימשיך לצרוך בבית את אותו מותג מסחרי שצרך בביה"ח"

אמא טרייה שהשתחררה לאחרונה מביה"ח איכילוב עם בנה הבכור, קיבלה מבית-החולים מכתב שחרור שבו מופיעה ההמלצה: "כלכלת חלב אם/סימילאק. החלפת תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) תיעשה בייעוץ רופא הילדים". 

 

  • מטרנה או סימילאק: איזה תחליף חלב טוב לתינוק?

  • סימילאק לקשיי עיכול: עולה יותר שוקל פחות

  • האם נוטרילון שנמכר בארץ אכן מס' 1 באירופה?

  • אכזבה לאימהות: אופטימיל מקפיצה מחירים

 

"אני רואה בכך טעם לפגם שבית-חולים ממליץ לאימהות לצרוך מותג מסוים", אמרה ל-ynet. "ממתי בתי-חולים עושים פרסומת למותגים? מה זה משנה איזה מותג נצרוך אחרי שאנחנו כבר יוצאים מבית-החולים? בנוסף הבן שלי בכלל לא פג, הוא רק עבר בטיפול נמרץ".

 

הורים טריים סומכים מאוד על גורמים רפואיים, לכן להמלצה המקצועית יש משקל רב. לא ברור למה ההורים חייבים להמשיך להשתמש בסימילאק ויש כאן חשש שזו המלצה מסחרית ולא בהכרח רפואית. בשוק קיימים כיום שני מותגי מזון סטנדרטי לפגים: מטרנה סנסיטיב וסימילאק ניאושור, כשברבעון השני של 2013, יתווסף גם מוצר של טבע: נוטרילון פגים.

 

לאיכילוב, כמו ל-60% מבתיה"ח בארץ, יש הסכם מסחרי עם חברת סימילאק, במסגרתו, בין היתר, המזון שניתן לשוכני הפגייה של ביה"ח מסופק על-ידי סימילאק (חברת אבוט) וסימילאק משלמת לביה"ח. יחד עם זאת, זה לא אומר שמותר לביה"ח להמליץ על המותג כמזון גם מחוץ לביה"ח. למעשה, לפי משרד הבריאות, נראה כי אסור להם להמליץ כך. בנוסף, משרד הבריאות כבר הוציא הוראה שבכל בי"ח יציעו לאם שני מותגי מזון, אולם היא כרגע מעוכבת בערכאות משפטיות.

המלצת ביה"ח במכתב להורים: לצרוך סימילאק. האם באיכילוב משווקים את המוצר שלא לצורך? ()
המלצת ביה"ח במכתב להורים: לצרוך סימילאק. האם באיכילוב משווקים את המוצר שלא לצורך?
 

 

בבתי"ח אחרים שבדקנו – אין המלצה כזאת

בדקנו בפגיות בבתי-חולים אחרים בארץ – שיבא תל השומר, לניאדו והדסה - ומסתבר ששם לא ממליצים על מותג מסוים במכתבי השחרור להורים. בנוסף, לפי בתיה"ח הללו, אין צורך בהתייעצות עם רופא בהחלפת מותג, אלא רק במעבר מאוחר יותר ממזון פגים למזון "רגיל". כן צריך להתייעץ עם רופא, אם הפג חייב לצרוך פורמולה מועשרת עוד יותר או אלרגנית (פרוג'סטמיל, נוטרמיגן ואחרות) ואז ורק אז, יש מקום לפי משרד הבריאות להמליץ על מותג מסוים.

 

יש יוצאי דופן. בביה"ח שניידר, כך מסתבר, מציגים להורים פרסומת למותג סימילאק בחוברת הדרכה להורים מטעם ביה"ח. אם כי בניגוד לאיכילוב, הפרסומת נמצאת בסוף החוברת ולא כחלק מהמלצה רפואית לכאורה. לשם השוואה, בביה"ח הדסה - אין כל תזכורת למותג כשהו בעלון להורים.

עלון הדרכה להורים של הדסה. מזכירים את שני המותגים הקיימים בשוק ()
עלון הדרכה להורים של הדסה. מזכירים את שני המותגים הקיימים בשוק



ביה"ח שניידר: פרסומת לסימילאק בעלון להורי פגים ()
ביה"ח שניידר: פרסומת לסימילאק בעלון להורי פגים

 

מביה"ח שניידר נמסר כי "כמובן שלא ממליצים על פורמולה מסוימת וממילא את הפורמולה שהפגים מקבלים בביה"ח לא ניתן לרכוש באופן עצמאי".

 

באיכילוב אמרו בתגובה ל-ynet, שההמלצה לצרוך סימילאק, ניתנת על-ידי ביה"ח לפגים בלבד, משום שיש להם מערכת עיכול רגישה ולכן מומלץ שימשיכו באותו מותג בדיוק כמו זה שניתן להם בביה"ח. אולם כל המותגים לפגים מיועדים למערכת עיכול רגישה.

 

בנוסף, הפורמולה שנותנים לפגים בפגייה והפורמולה שניתנת בבית - היא אף פעם לא אותה פורמולה, כך שבמילא יש כאן החלפה של פורמולה - גם אם המותג לא משתנה. בביה"ח ניתנת פורמולה נוזלית (Ready To Feed), בעוד שמחוץ לבית-החולים פורמולות הפגים מגיעות בצורת אבקה.

 

רופאים: אין שום צורך לצרוך אותו מותג

רופאים מומחים ותזונאית ששאלנו, אומרים כולם: האמירה שהפג חייב להמשיך לצרוך בבית את אותו מותג מסחרי שצרך בביה"ח - אינה נכונה. אין חובה רפואית להמשיך באותו מותג.

 

ד"ר קובי שיף, מומחה ברפואת ילדים ונאונטולוגיה מהפגייה בביה"ח לניאדו אמר ל-ynet: "לדעתי המקצועית, התשובה היא חד משמעית לא - אין צורך להמשיך עם אותו מותג. הפג יכול לאכול כל פורמולת פגים. כשאנחנו משחררים מהפגייה, אנחנו ממליצים במכתב השחרור על חלב אם או על תמ"ל המשך לפגים בלי לנקוב בשם המותג.

 

"פורמולת פגים שניתנת בבתיה"ח באה בצורת נוזל, בגלל חשש לזיהומים, בעוד שהפורמולה שניתנת כשיוצאים מביה"ח נקראית 'פורמלת המשך' – זו לא בדיוק אותה פורמולה והיא נמצאת באמצע, בין פורמולה סטנדרטית לפורמולת פגים שניתנת בביה"ח. בארץ, אי אפשר לקנות בכלל פורמולה נוזלית כזאת בסופר או בפארם. מכאן שאין כל משמעות להמלצה להמשיך עם אותו המותג".

 

ד"ר איריס מורג, רופאה בכירה בפגייה בשיבא-תל השומר, מנהלת מרפאת מעקב פגים במשקל נמוך ומנהלת פורום התפתחות פגים ב-ynet מסכימה: "אין שום חובה רפואית לצרוך את אותו מותג גם מחוץ לפגייה".

 

האם אתם ממליצים בע"פ או בכתב על מותג כלשהו?

 

"אסור לנו ולכן אנחנו לא כותבים להורים במכתב השחרור באיזו חברה לבחור. אנחנו רושמים לצרוך חלב אם, או פורמולת המשך לפגים, בלשון כללית. אנחנו בשום פנים ואופן לא אומרים: 'בפגיה שלנו אוכלים מטרנה אז תמשיך להאכיל את התינוק במטרנה'. אנחנו נזהרים מאוד, יש מכרזים וכל פגייה כפופה למכרז עם גורם מסחרי אחר. כשהורים שואלים אותי - אין לי תשובה אני לא יודעת מה עדיף – הפורמולות זהות באיכותן".

 

גם רעות פלהנדלר, דיאטנית ילדים שעובדת בפגיית מעייני הישועה, חושבת אחרת מאיכילוב: "אלה שטויות במיץ עגבניות וזו פעם ראשונה שאני שומעת על דבר כזה. הפגים אמורים להמשיך לקבל או חלב אם, או פורמולת המשך כלשהי, לא משנה של איזה מותג ואין כמעט הבדל בין המותגים".

 

הבנתי שיש במילא החלפת פורמולות ביציאה מביה"ח - סימילאק פגים נוזלית שניתנת בתוך ביה"ח לא זהה לסימילאק פגים אבקתית שניתנת מחוץ לביה"ח. במה מתבטא השוני מבחינת תזונתית?

 

"ההרכב של הפורמולה הנוזלית בפגיות, שונה מהרכב האבקה לפגים שההורה יקנה אחר כך בבית המרקחת. אין בו את אותן קלוריות, לא אותה כמות חלבונים והרכב המינרלים והוויטמינים שונה, גם אם שניהם שייכים לאותו מותג.

 

"הפורמולה שנותנים בבתיה"ח יותר אגרסיבית, כי התינוקות שם מנוטרים, אז אנחנו יכולים לתת דחיפה לגדילה. פורמולת ההמשך כוללת פחות קלוריות וחלבון לעומת הפורמולה בביה"ח, אם כי יותר מתמ"ל רגיל כי גם בחוץ הפגים עדיין צריכים להשלים את הפיגור בגדילה. 

 

מה ממליצים במעייני הרפואה?

 

"חלב אם או תמ"ל המשך כלשהו. המלצה ספציפית על מותג נוגדת לדעתי את כל חוזרי משרד הבריאות".

 

משרד הבריאות: "אין מקום להמליץ על מותג מסוים גם לפגים"

מהמרכז הרפואי תל-אביב (ביה"ח איכילוב) נמסר בתגובה: "כידוע, כיום (ועד לפרסום מכרז של משרד הבריאות) מספק בית החולים ליונקים ולפגים תמ"ל מתורת חברת סימלאק.

 

"מדובר במכתב שחרור של פגים, להם מערכת עיכול רגישה מאוד, והחלפה של תמ"ל אצלם, בכל העולם, מחייבת השגחת רופא. לכן, על ההורים לפעול לפי ההנחיות המצוינות במכתב השחרור. במכתבי השחרור של תינוקות ממחלקת ילדים, ההמלצה הכתובה היא כלכלת חלב אם או בקבוק, ללא פירוט שם של מותג כלשהו.

 

"כאמור, בימים אלה עורך משרד הבריאות מכרז להספקת תמ"ל לבתי החולים ולפי תוצאות המכרז יעודכן מכתב השחרור בהתאם".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: 1. "ככלל, אין מקום להמליץ על תמ"ל ספציפי או מותג מסוים. 2. לגבי פגים – במקרה שמקבלים מזון ייחודי לפגים כגון מזון מועשר ברכיבים מסוימים, המתאים לפגים, יש מקום להמליץ על המשך שימוש באותו מוצר. אחרת - אין מקום להמליץ על מותג מסוים גם לפגים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
האם באמת משנה איזה מותג מסחרי יצרוך הפג בצאתו מביה"ח?
צילום: shutterstock
מומלצים