שתף קטע נבחר

אנטיהיסטמינים לאלרגיה: איזה סוג יעזור לכם?

האביב בקושי הגיע אבל האף לא מפסיק לנזול. עונת הפריחה היא גם עונת האלרגיות, אבל לא צריך לסבול. איך נוצרת אלרגיה, אילו תרופות יעזרו ומה התחליפים הטבעיים הקיימים בשוק

החורף כמעט ועזב והאביב כבר מתגנב מעבר לפינה. ולמרות שאנחנו מאוד אוהבים את האביב כי הוא מביא עימו התחדשות, פריחה ואת הציפייה לקיץ, הוא מביא עמו גם שלל אלרגיות שגורמות לכולנו לסבל רב.

 

  • רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט

 

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, אומר כי אלרגיות קיימות לאורך כל השנה, בעיקר כתוצאה מאבק ומקרדית האבק, חומרים כימיים או קוסמטיים שונים וכן פרוות בעלי חיים. אבל באביב, בגלל שינויי מזג האוויר ונוכחות של חומרים הגורמים לאלרגיה באוויר (כגון אבקות הנצה של עצים וצמחים), רואים עלייה במספר האנשים המבקשים טיפול.

 

קיראו עוד על התמודדות עם אלרגיה

 

צמחייה ורוחות - האשמים בהתפרצות האלרגיה

פרופ' שמואל קיוויתי, מנהל היחידה לאסתמה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי תל אביב, אומר כי אלרגיות קיימות כל השנה. "מדובר בעיקר באלרגיות רב עונתיות כמו לקרדית אבק הבית. בחורף הן פחות מורגשות, אבל באביב הן חוזרות ומתלקחות.

 

"האלרגיות מאוד מורגשות באביב בעיקר בגלל שיש צמחייה עשירה שמפזרת אבקה. יש כמה סוגי צמחייה: נמוכה - בעיקר כותלית אבק הבית, שהוא שיח שצומח ליד הקירות בערים הגדולות. הצמח הזה מתחיל לפזר אבקה כבר בסוף פברואר וזה נמשך עד ספטמבר".

 

הוא מוסיף: "במרץ מצטרף לחגיגה גם עץ הברוש, וכל המדשאות שמתחילות לפרוח וללבלב, מה שלא מוסיף לבריאותם של כל האלרגים. באפריל מצטרפים לפריחה גם עץ הזית ועץ הפקאן, שהם מחוללי אלרגיה ידועים מאוד".

 

הפריחה והעצים הם מחוללי אלרגיה עיקריים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפריחה והעצים הם מחוללי אלרגיה עיקריים(צילום: shutterstock)

 

האיזורים שנפגעים - העור, העיניים והאף

לדברי כהן, אלרגיה יכולה להופיע בשלושה איברים עיקריים: בעור, בעיניים ובאף. מבין כל השלושה, בתקופת האביב  האלרגיה השכיחה ביותר היא זו של האף, שלעתים עוברת גם לעיניים.

 

האלרגיה מתאפיינת בתסמינים של נזלת והתעטשויות ויכולה גם להחמיר ולהגיע למצבים של סינוסיטיס. אלרגיה בעיניים מתאפיינת באדמומיות בעיניים, דמעות והפרשות מהעיניים.

  

טיפול אנטי-אלרגני

אנטיהיסטמינים מהווים את טיפול הבחירה ברוב המקרים של נזלת אלרגית. הם יעילים כנגד התעטשויות והפרשות מהאף. כהן מסביר כי יש שני סוגי אנטיהיסטמינים הקיימים בארץ. 

 

הדור הראשון של אנטיהיסטמינים: מדובר בתרופות ותיקות שנמצאות בשימוש. דוגמאות לתרופות המשווקות בארץ  הם אהיסטון, אוטרקס ופרוטיאזין.

 

התרופות האלו בארץ מחייבות מרשם מרופא למעט תכשירים מסוימים. חסרונן של התרופות הוותיקות הן תופעות הלוואי הרבות כמו למשל ישנוניות, יובש בפה, עצירות ופגיעה בעירנות ובתפקוד הכללי. חסרון נוסף שלהן הוא שיש ליטול אותם בתדירות של יותר מפעם ביום.

 

הדור השני של אנטיהיסטמינים: התרופות הללו יעילות יותר ויתרונן העיקרי הוא באופן נטילתן (פעם ביום בלבד) וכן במיעוט תופעות לוואי (הם פחות מרדימים וניתן לקחת אותם בכל שעות היממה).

 

בארץ ישנם אנטיהיסטמינים מדור שני שאינם מחייבים מרשם כגון לורסטין, אלרג'י X, זילרג'י והיסטאזין.

 

כמו כן ישנם אנטיהיסטמינים מדור שני, שמחייבים מרשם והם אריוס וטלפסט.

 

חיסון נגד אלרגיה. "מדובר בטיפול ארוך טווח שבמהלכו מוזרק הגורם אליו האדם אלרגי", מסביר פרופ' קיוויתי. "הטיפול יכול לקחת אפילו כמה שנים, כשהחיסון ניתן בהתחלה פעם בשבוע, אחר כך פעם בשבועיים וכך הטווח בין החיסונים הולך וגדל".

 

השפעות בין תרופתיות

כהן מסביר כי לאנטיהיסטמינים אין השפעה נוגדת גודש ולכן ישנם תכשירים שמשלבים אנטיהיסטמינים עם חומרים אחרים (בעיקר חומרים נוגדי גודש ולפעמים גם עם חומר נגד כאבים וחום כגון פאראצטמול).

 

קיימים תכשירים משולבים שאינם מחייבים מרשם רופא כמו: נוסידקס, פאראמול אף לילה וקולדקס. וגם, תכשירים משולבים שדורשים מרשם רופא כמו קלרינאז. בכל מקרה שמשתמשים בתכשירים האלו, לא מומלץ להשתמש מעל תקופה של שבוע מבלי להיוועץ ברופא.

 

הקלה על התסמינים

"הבעיה הכי גדולה", לדברי כהן היא לטפל בתסמינים. שכן לפעמים מקור האלרגיה הוא לא ידוע, מה גם שלא תמיד ניתן להיפטר ממנו ולכן צריך להקל במידת האפשר על התסמינים כמו נזלת אלרגית, אדמומיות ודמעות בעיניים

 

טיפול בנזלת אלרגית

סטרואידים בטיפות או תרסיסים לאף: נזוקורט, נזונקס, פליקוסנאז, אבאמיס - כל אלה מחייבים מרשם.

 

תרסיסים וטיפות לאף על בסיס מי ים: סטרימר, רינוקס, סינומארין - ניתן לקנותם ללא מרשם, חלקם מכילים גם אלוורה להקלה (כמו למשל, רינודורון של וולדה ואוטרימר עם אלוורה של נוברטיס), כך שהם מומלצים גם למי שסובל מיובש באף.

 

תרסיסים וטיפות לאף המכילים חומרים נוגדי אלרגיה: רינולסט וכרונאז. כרונאז ניתן לרכוש ללא מרשם רופא.

 

ויברוסיל: תרסיס מדוד לאף להקלה במצבי גודש ונזלת המכיל מרכיב המכווץ נימי דם ואת החומר הפעיל Dimenthindene maleate – חומר אנטי היסטמיני ועל ידי כך מפחית גודש באף ומקל על נזלת אלרגית.

 

טיפול באלרגיה בעיניים

כרומולין: ניתן לרכשם ללא מרשם (שמות מסחריים: אופטיכרום וכרומאופטיק).

 

אופטריל ואופטילאסט: מחייבים מרשם רופא. כמו כן לפעמים משתמשים בטיפות עיניים המכילות חומר נוגד גודש כמו למשל, ויזין, סטילה של חברת טבע, אזולין של חברת ד"ר פישר ווויו (View) של לייף.

 

תכשירים אלו מקלים כאמור על התסמינים (אדמומיות וגרד בעיניים) אולם לא מטפלים באלרגיה עצמה. מכיוון והם מכווצים כלי דם בעינים ועלולים לגרום ל"התמכרות" אליהם, לא מומלץ להשתמש בתכשירים אלו מעל לתקופה של שבוע.

 

באופן כללי לגבי כל טיפות העיניים, אין להשתמש בהם חודש לאחר פתיחת הבקבוק אלא אם צויין אחרת על ידי היצרן.

 

שינויים סביבתיים

פעמים רבות המומחים ממליצים על התאמה סביבתית של אזור המגורים או העבודה כדי לנטרל כמה שיותר גורמי אלרגיה. אולם כשמדובר באביב, זה לא תמיד אפשרי.

 

הפריחה היא בכל מקום והאוויר מלא באלרגנים, גם אם סוגרים את החלון. אולם כדאי כמובן לנסות ולמזער את המגע עם האלרגנים שמעיבים על שגרת החיים ואיכותם.

 

תכשירים טבעיים

לדברי כהן, התכשירים הטבעיים נגד אלרגיה הם גם אלה שמחזקים את מערכת החיסון. כמו למשל, תכשירים המבוססים על אכיניציאה, חותם הזהב וסמבוק שחור.

 

תכשירים המכילים צמחים אלו כוללים את פרוטק, חיזוקית וסמבוכול. כמו כן, LIFE PRO היא סדרה חדשה המבוססת על פיטותרפיה, בסדרה זאת יש שני תכשירים (פריוונט פרו וווינטר פרו) שמכילים אכינצאה וצמחים נוספים (אונה דה גאטו, אסטרגלוס, סמבוק וויטמין C) לחיזוק מערכת החיסון.

 

שני תכשירים אלו מגיעים בפורמולה של טיפות (פורמולה מסורתית האופיינית לצמחי מרפא) ואופן הנטילה הוא מהילת 20 טיפות של התמצית ברבע כוס מים במינון של 2-3 פעמים ביום.

 

תכשירים נוספים שיכולים לעזור הם קוורצטין קומפלקס של חברת סולגר, -תכשיר המכיל נוגדי חמצון ועשוי להועיל במצבי אלרגיה. כמו כן, צמח בשם סקוטלריה יכול להיות בעל פעילות נוגדת היסטמין.

 

בסדרות התכשירים ההומיאופטיים ניתן למנות תרסיסים לאף:

  • תרסיס בשם R49Histaminum מבית ד"ר רקביק
  • תרסיס בשם Alergeel מבית היל  

 

כמו כן לחברת DHU הגרמנית קיים תכשיר בשם ריניטל שמטפל באלרגיה עונתית. תכשיר זה ניתן בצורה של טבליות למציצה.

 

טיפות עיניים:

  • יופרזיה מחברת וולדה 
  • אוקולוהיל מחברת היל
  • Irritated eyes של חברת נווה-פארמה -יכולות לעזור במניעת תסמינים של גרד, אדמומיות ודמעת בעיניים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלרגיות של האביב. קשה מאוד להיפטר מהן
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים