שתף קטע נבחר

סקוטלנד וקטלוניה. הבדלנות תשנה את אירופה?

בשנה הבאה יערכו האזורים משאלי עם בשאלה אם להתנתק מבריטניה ומספרד. רוסיה, סין ומדינות נוספות שבהן חיים מיעוטים יעקבו מקרוב אחר התוצאות והן חוששות שהתפרקות מדינה אירופית גדולה תתדלק תחושות בדלניות בשטחן

רוצים לשרטט מחדש את מפת היבשת הישנה: הדגל הבדלני של קטלוניה, ה"אסטלדה", עם הפסים הצהובים והאדומים שלו, המשולש הכחול והכוכב לבן, היה מראה נדיר ברחובות ברצלונה לפני עשור. כיום הוא נמצא כמעט בכל מקום. מאות קילומטרים צפונה משם, בסקוטלנד, הדגל הכחול-לבן תמיד היה פופולרי. אבל גם הדגל סימל יותר ויותר משהו חדש, שאחרי כ-400 שנים בתוך הממלכה המאוחדת, ייתכן שסקוטלנד נמצאת על סף בקשת גירושין.

 

עוד חדשות בעולם :

איראן: "הקצב של העיתונאים" נעצר ונכלא

ישבנה של מישל אובמה שוב מעורר סערה

זעזוע ברומניה: פעוטות בבי"ח נקשרו למיטות

אחרי שבוע בבונקר: הילד חולץ, החוטף חוסל

 

כשכל הדגש הוא על הסכנה שבפירוק גוש האירו, יש שמעריכים שהעשור הזה ייזכר כזמן שבו שתיים מהמדינות היציבות ביותר באירופה החלו להתפרק. מפלגות למען עצמאות בסקוטלנד ובקטלוניה מתכוננות למשאלי עם שייערכו בשנה הבאה ולאחריהם הן מקוות לראות את האזורים שלהן מתנתקים לתמיד. כמה פרשנים חוששים שדבר זה עשוי לעודד אחרים באירופה ללכת בעקבות האזורים שמתנתקים ממדינות האם שלהם.

 

דגלי התנועה למען עצמאות בכל מקום. העיר ז'ירונה בקטלוניה (צילום: AP) (צילום: AP)
דגלי התנועה למען עצמאות בכל מקום. העיר ז'ירונה בקטלוניה(צילום: AP)

 

ישנם הבדלים ניכרים בין שני האזורים. אל סקוטלנד תמיד התייחסו כאל "מדינה" נפרדת בתוך בריטניה, בעוד תביעות קטלוניה לשלטון עצמי מושרשות בהיסטוריה של ימי הביניים אך אינה זוכה ליחס של מדינה.

 

בספרד לא מוכנים לוותר על החבל

ממשלת בריטניה בראשות דיוויד קמרון הסכימה לשתף פעולה עם המשאל הסקוטי שצפוי להיערך בסתיו 2014, אף על פי שהיא פועלת נמרצות נגד כל פיצול של הממלכה המאוחדת. לעומת זאת, מדריד כבר הכריזה שתילחם במשאל קטלני מטעמים חוקתיים. בכל מקרה, המפלגות הבדלניות שפועלות באזור להוטות לקדם את המשאל ולקיימו במקביל לזה של סקוטלנד ב-2014.

 

יש המעריכים כי הקמפיינים לעצמאות - בקטלוניה ובסקוטלנד - יזינו בחודשים הבאים זה את זה. כל אחד מהצדדים גורר עמו טווח זהה של טיעונים רגשיים, מעשיים וכלכליים וגורם לתסכול גדול בקרב המנהיגים בערי הבירה המסורתיות הלאומיות, מדריד ולונדון.

 

אלפרד בוש, מנהיג המפלגה הרפובליקנית השמאלית בפרלמנט הספרדי (ERC), שתומך זה זמן בעצמאות קטלוניה, אמר שהפוליטיקאים הבדלנים בספרד פוקחים עין על מה שנעשה בסקוטלנד. בשתי המדינות יש לדברי בוש "טיעונים רגשיים בעד עצמאות ואז יש את הטיעונים הכלכליים הרציונליים יותר. מה שאנחנו חוזים בו הוא שהם באים ביחד".


לפי הסקרים, הרוב יצביעו בעד התנתקות מספרד. קטלוניה (צילום: AP) (צילום: AP)
לפי הסקרים, הרוב יצביעו בעד התנתקות מספרד. קטלוניה(צילום: AP)

 

הסקרים משתנים, אבל לפחות סקר אחד הראה שיותר ממחצית המצביעים בקטלוניה יצביעו למדינה נפרדת, לו ניתנה להם ההזדמנות. זאת בהשוואה לקצת יותר משליש סקוטלנד שתומכים בעצמאות - אף על פי ששני הצדדים בוויכוח אומרים כי זה לחלוטין אפשרי שהמספרים ישתנו בין המצב כיום לבין ההצבעה הסופית.

 

פעילים למען עצמאות בשתי המדינות ממהרים להדגיש כי הם רואים את עצמם כחלק ממגמה רחבה יותר. מספר המדינות בעולם כמעט שילש עצמו מאז 1945. מדינות באפריקה ובאסיה השתחררו מאדוניהם הקולוניאליסטיים, ועם נפילתה של ברית המועצות נוצר שפע של מדינות חדשות ברחבי מזרח אירופה ובמרכז אסיה.

 

משבר כלכלי וניכור

בבריסל, מפלגות סקוטיות וקטלניות כבר יוצרות סוג של ברית עם המפלגות הפלמיות בבלגיה. "המגמה העולמית נעה בכיוון זה כבר זמן מה", אמרה לאחרונה פיונה היסלוף, מזכירת הקבינט לענייני חוץ בממשלה הסקוטית הפרו-עצמאית, לסוכנות הידיעות רויטרס. "מדינות רבות שלא היו עצמאיות לפני עשרים שנה זכו בעצמאות שלהן וכעת הן חברות מלאות באיחוד האירופי".

 

קווי המתאר המודרניים של בריטניה וספרד נקבעו במאות ה-15 וה-16 והתחילו מאות שנים של התפשטות אימפריאליסטית שהביאה עושר ועוצמה. אף אומה לא השקיעה מאמצים בבניית זהות לאומית מאוחדת כפי שנראה במדינות חדשות כמו גרמניה ואיטליה תחת ביסמרק וגריבלדי - או בצרפת תחת שלטון נפוליאון.


דרכיהם ייפרדו? נשיא קטלוניה ארתור מאס (מימין) ומלך ספרד חואן קרלוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דרכיהם ייפרדו? נשיא קטלוניה ארתור מאס (מימין) ומלך ספרד חואן קרלוס(צילום: EPA)

 

מה שעשוי לספק כרגע דלק לבדלנות הוא תחושה הולכת וגוברת של תסכול וניכור מההנהגות בלונדון, במדריד ובערי בירה רבות אחרות. המשבר הכלכלי, כך נראה, הפך את זה אפילו מוחצן עוד יותר.

 

המשבר הכלכלי הצית את גל הבדלנות

"מה שלא יקרה, לתנועות האלה הולכת להיות השפעה. אנחנו נשמע יותר ויותר קריאות לבדלנות," אמר דיוויד לי, אנליסט שמתמחה במערב אירופה. "חלק מזה הוא ללא ספק המשבר (הכלכלי), אך ישנם גם גורמים נוספים: העלייה של המדיה החברתית וחוסר שביעות רצון נרחב מהסטטוס קוו".

 

באדינבורו, עלייתה של המפלגה הלאומית הסקוטית, SNP - שמהווה כעת רוב בפרלמנט - נתפשת יותר כתוצאה של היכולת הניהולית שלהם וחוסר ההתלהבות של המפלגות שבסיסן בלונדון מאשר גילויים נרחבים של בדלנות. ה-SNP מקווה שהמצב ישתנה עם התקרבות משאל העם.

 

בקטלוניה, אחד האזורים העשירים ביותר בספרד, יש זעם גובר על מה שרבים רואים ככסף רב מדי שמועבר לשאר חלקי המדינה. תנועת העצמאות הקטלונית הוכיחה יעילות רבה בהתחברות לתחושות הזעם הרחבות כלפי הממשלה ועסקים גדולים שהושפעו מהמשבר הכלכלי העמוק המתמשך.


בריטניה הסכימה לעריכת משאל עם בסקוטלנד. קמרון ור"מ סקוטלנד סלמונד (צילום: AP) (צילום: AP)
בריטניה הסכימה לעריכת משאל עם בסקוטלנד. קמרון ור"מ סקוטלנד סלמונד(צילום: AP)

 

"עבורי מדובר במשהו רגשי שירשתי מאבא שלי," אמר מיקל בלאס, איש מכירות בן 35, על החיבור שלו לרעיון של עצמאות קטלוניה. "אולם התמיכה האמיתית בעצמאות הגיעה עם המשבר". עם זאת, מריה קארלט, סוכנת נדל"ן בת 40 מברצלונה, אמרה ש"השילוב של שתי הסוגיות אינו בריא".

 

העולם מסתכל

"אנשים מדברים על עצמאות ועל המשבר הכלכלי והכול מתערבב יחד", אמרה קארלט. "אבל אני עדיין חושבת שעצמאות היא רעיון טוב. יהיה טוב יותר וקל יותר לנהל מדינה קטנה".

 

אף אחד מהאנשים שדיברו עם סוכנות הידיעות רויטרס ברחובות ברצלונה לא היה נלהב משמירה על מדינה מאוחדת. מי שתכנן להצביע נגד עצמאות נימק זאת בציניות כלפי פוליטיקאים באופן כללי ואמר שהוא מפקפק בכך שמנהיגי רעיון הבדלנות בקטלוניה יידעו לנהל אותה טוב יותר.

 

בלונדון ובמדריד, המפלגות הפוליטיות המרכזיות שמתנגדות לעצמאות כבר מתחילות לעבוד יחד כדי להילחם בקמפיינים למען עצמאות, אם כי כמה אנליסטים מאמינים שמאמץ מתואם יכול בסופו של דבר רק ללבות את דעת הקהל בקטלוניה ובסקוטלנד במקום לצנן אותה.


אל סקוטלנד תמיד התייחסו כאל "מדינה" נפרדת בתוך בריטניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אל סקוטלנד תמיד התייחסו כאל "מדינה" נפרדת בתוך בריטניה(צילום: רויטרס)

 

באירופה ומחוצה לה עוקבים מקרוב אחרי ההתפתחויות בקטלוניה ובסקוטלנד. מדינות מרוחקות כמו רוסיה וסין, שבהן חיים מיעוטים מרדניים, חוששות שהתפרקות של מדינה אירופית גדולה יכולה לתדלק תחושות בדלניות גם בשטחן.

 

ומה חושבים בארה"ב?

גורמים בריטיים וסקוטיים סיפרו שהם כבר קיבלו פניות מעמיתיהם האמריקנים על הסוגיה וטענו שבוושינגטון ניכרת עמדה פושרת לגבי האפשרות ששתי בעלות ברית חשובות בברית נאט"ו עשויות לעבור שינוי כה קיצוני.

 

פיונה היל, בכירה לשעבר במועצת המודיעין הלאומית בארצות הברית וכעת ראש תוכנית אירופה במכון ברוקינגס בוושינגטון, אמרה שבלונדון ובמדריד לא נראה שמבינים כמה חשוב נתפש הנושא מעבר לגבולות שלהם. "אנחנו מדברים על שתי המדינות העתיקות ביותר באירופה", אמרה היל. "גורם רשמי מהבלקן שאל אותי אם הגיע סופה של המדינה הרב-אתנית".

 

אם יקרה הבלתי הצפוי וסקוטלנד וקטלוניה יצביעו בעד עצמאות, איש אינו יודע מה תהיה המשמעות לכך בפועל.

 

בקטלוניה טוענים כי רוב הכסף מועבר לאזורים אחרים (צילום: AP) (צילום: AP)
בקטלוניה טוענים כי רוב הכסף מועבר לאזורים אחרים(צילום: AP)

 

בעוד אלה הדוחפים לעצמאות בשני האזורים אומרים שהם היו רוצים להישאר בתוך האיחוד האירופי, רוב המומחים מאמינים שהמדינות החדשות יצטרכו להגיש בקשה לחברות לגוש האירופי ומדריד ולונדון עשויות להתפתות לחסום את המהלך ואולי לנתק את המדינות החדשות באופן זמני ממעגל התעסוקה באיחוד האירופי.

 

לא ברור גם כיצד סקוטלנד עצמאית תוכל להמשיך להשתמש במטבע הליש"ט או קטלוניה עצמאית באירו, אם כי באופן עקרוני לא תהיה לבריטניה או לספרד דרך לעצור אותן. כמו כן, החוב הלאומי והמשאבים הטבעיים - מזכויות על מים ועד לחלקה של סקוטלנד בנפט בים הצפוני - צפויים להיפתח למשא ומתן.

 

אם קטלוניה תצביע בעד עצמאות, אך מדריד תחסום את פיצולה משטחה, הטינה ארוכת השנים ביניהן בשורה של נושאים עלולה לגלוש לאלימות ברחובות.

 

עם זאת, הלקח שנלמד עד כה מהתנועות למען עצמאות נראה דווקא כמשהו חיובי: הן היו יעילות יחסית בפעילותן שוחרת השלום, בהשוואה לקבוצות בדלניות אלימות יותר כגון ה-IRA בצפון אירלנד או המחתרת הבאסקית (אט"א) בספרד. "אם זה היה הלקח הראשון של העשור הזה של המאה ה-21, אני חושב שזה יהיה דבר נפלא", אמר בוש, הפוליטיקאי הבדלני מקטלוניה.

 

תרגום: טל קוריס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל ה"אסטלדה" בעד עצמאות קטלוניה
צילום: AP
התביעות לעצמאות מושרשות בהיסטוריה של ימי הביניים. נשיא קטלוניה מאס
צילום: AFP
צילום: EPA
יחסמו את בקשת קטלוניה להתקבל לאיחוד האירופי. ר"מ ספרד ראחוי
צילום: EPA
מומלצים