שתף קטע נבחר

יהודי צרפת מרגישים בבית. לפעמים

הם לא סובלים מאנטישמיות ישירה, אך לפחות חלקם לא ירשו לעצמם לחבוש כיפה ברחוב. חגיגות היובל למרכז היהודי בפריז ממחישות את כוחם ולכידותם של יהודי צרפת, אבל רבים מהם תוהים אם עוד נותר להם עתיד בפריז ובסביבותיה

כמעט שנה חלפה מאז הפיגוע מול בית הספר היהודי בטולוז, ולאחרונה התפרסם סקר לפיו כמעט מחצית מהצרפתים מפקפקים בנאמנות של יהודי צרפת למדינתם. אבל יהודי צרפת חוגגים. בימים אלה הן מציינים יובל שנים להקמת המרכז היהודי בפריז, הממומן על ידי משרד התרבות והחינוך הצרפתי, והאירוע מלווה בשורה של סיורים ומופעים.

 

 << כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

 

קרובת משפחה של רעייתי, שמשפחתה היגרה לארץ הבאגט היישר ממרוקו, מיהרה להצהיר כי היא אינה חשה בפחד ולא סובלת מאנטישמיות. בגלל שאני נודניק, התעקשתי ושאלתי האם היא מרשה לעצמה להסתובב עם שרשרת והנושאת מגן-דוד, ואם אחיה חובש כיפה כשהוא מהלך ברחוב. "השתגעת?" היא ענתה, "אני לא רוצה לקחת סיכונים".

 

התחנה הסופית - ארץ ישראל

רפי מרציאנו, מנהל המרכז הקהילתי בפריז, חש היטב את השניות שבה חיים יהודי צרפת. לדבריו, הקהילה היהודית בצרפת חזקה ומלוכדת - בעיקר בפריז, אבל גם בערי השדה. לטענתו, המרכז הקהילתי הפורח ממחיש את מצבם של יהודי צרפת.

 

"מדי יום מבקרים בו מאות אנשים, יש לנו אוניברסיטה, תוכניות לימוד, העשרה ופנאי. זו הסיבה שמשרדי התרבות והחינוך הצרפתיים עוזרים למרכז כבר חמישה עשורים", מספר מרציאנו.

 

השאלה היא אם יש לנו עתיד מחוץ לארץ ישראל. עצרת לזכר נרצחי הפיגוע בטולוז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השאלה היא אם יש לנו עתיד מחוץ לארץ ישראל. עצרת לזכר נרצחי הפיגוע בטולוז(צילום: AFP)

 

מנגד, הוא אומר כי בצרפת חלו שינויים בעשרות השנים האחרונות. "צרפת שהכרנו לפני 40 ו-50 שנה, זו לא צרפת של היום. גם אירופה היא לא אותה אירופה - יש אנטישמיות חדשה, שחלקה מגיעה עם ההגירה המוסלמית למדינה. לעיתים נדמה לנו שרבים מהפוליטיקאים באירופה הם עיוורים וחירשים, או ליתר דיוק, לא רוצים לראות ולא רוצים לשמוע. רק לאחרונה הם מתחילים להכיר בכך שיש סכנה - לא רק ליהודי צרפת, אלא גם למדינה עצמה".

 

מרציאנו גם לא הופתע מהסקר שקבע עוד כי כ-40% מהצרפתים סבורים כי ליהודים יש "כוח רב מדי בעולם העסקים". "האווירה הכללית באירופה אינה טובה, ולמרות שכאן בצרפת היהודים חזקים ומצליחים, יש הרבה יהודים שנושא השיחה הקבוע שלהם הוא האם המקום שלנו הוא מחוץ לארץ.

 

"זו השאלה, וכל אחד מוצא את התשובה שלו. ברור לכולנו שהתחנה הסופית שלנו היא ארץ ישראל, אבל השאלה העיקרית היא אם יש לנו עתיד מחוץ לארץ ישראל".

  

תחושת הביטחון התערערה

מי שייקח חלק באירועי היובל למרכז היהודי בפריז, ושב לפני שבוע מסיבוב הופעות בטולוז, בבורדו ובפריז הוא ליאור אלמליח, זמר ופייטן.  אלמליח, שהיה הסולן של הלהקה האנדלוסית, מרבה להופיע כיום בארץ ובחו"ל, לא פעם לצד אמנים ישראלים מוכרים כמו דוד ד'אור, מיכה שטרית, ברי סחרוף, מאיר בנאי ואחרים.

 

"רבים חושבים על האפשרות שיצטרכו לעלות ארצה". ליאור אלמליח (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"רבים חושבים על האפשרות שיצטרכו לעלות ארצה". ליאור אלמליח(צילום: עידו ארז)

 

גם הוא הבחין בשינויים שחלו בשנים האחרונות בקרב הקהילה היהודית בצרפת. "תחושת הביטחון התערערה גם בפריז, ולא רק בקהילות היהודית בפריפריה. רבים קנו בתים בארץ, וחושבים על האפשרות שהם יצטרכו לעלות ארצה.

 

"הפיגוע בטולוז השפיע עליהם בצורה חזקה במיוחד, אבל חשוב להדגיש כי מדובר בקהילה חזקה, עם תחושת סולדיריות גבוהה, ויפה היה לראות כיצד הם תומכים איש באחיו. הרגע המרגש ביותר בסיבוב ההופעות שלי בצרפת, היה בטולוז, כאשר כהדרן, ביקשו ממני לשיר את 'התקווה".

 

קשר רוחני לישראל

חגיגות היובל למרכז היהודי יחרגו מגבולות הבירה, ואף ירחיקו עד ספרד, מרוקו וישראל. "את אירועי היובל להקמת המרכז נציין מינואר ועד יוני בשלל אירועים", אומר מרציאנו. "נקיים סיור בספרד שבו נלמד על הרמב"ם ואבן גבירול, נצא למסע למרוקו כדי להכיר את יהודי המדינה שרבים מהם היגרו לצרפת. וכמובן, שנערוך גם אירועים בישראל, כמו למשל כנס הפייטנים בים המלח".

 

"אנחנו רוצים שגם החברים בארץ יהיו שותפים לחגיגות. יש קשר רוחני ועמוק בין יהודי צרפת ובין ישראל.

כל דבר קטן שקורה בארץ, משפיע על הקהילה היהודית בצרפת", הוא אומר.

 

בנוסף, יגיעו השבוע כ-400 מיהודי צרפת כדי להשתתף באירועי היובל, ובין היתר ייפגשו עם פרנקופיל ידוע, הלא הוא נשיא המדינה, שמעון פרס. חלקם גם יבקרו ב"כנס הפייטנים העולמי השני",שייערך במהלך סוף השבוע הקרוב (7-9 בפברואר) במלון "רויאל רימונים" שבים המלח.

 

את הכנס יפתח קונצרט בהשתתפות אלמליח הפייטן, החזן רבי חיים לוק והקונטרה-טנור אמיל זריהן. לאורך סוף השבוע ייערכו הופעות של להקת "פרחי ירושלים", מישל כהן (זוכה "בית הספר למוזיקה"), וכן שלל פייטנים ותיקים וידועים כגון מני כהן, חיים ביטון, מאיר עטיה ועוד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחושת הביטחון התערערה. עצרת לזכר הנרצחים בפיגוע בטולוז
צילום: MCT
מומלצים