שתף קטע נבחר

צילום: EPA

מסתמן: דו"ח מות האסיר X ייחשף בתחילת השבוע

משרד המשפטים שוקל בחיוב להתיר השבוע לפרסם את דו"ח חקירת סיבות מות בן זיגייר שניהלה נשיאת בית משפט השלום בראשון לציון, השופטת דפנה בלטמן-קדראי. החקירה התנהלה בדלתיים סגורות ובסופה נקבע כי האסיר התאבד. השופטת העבירה את התיק לבחינת היבטים של רשלנות

האם השבוע נדע מה באמת גרם למותו של האסיר X ? דו"ח חקירת נסיבות מותו של האסיר X בן זיגייר אמור להתפרסם בימים הקרובים. משרד המשפטים שוקל בחיוב את הפרסום אך טרם החליט סופית בעניין. את חקירת סיבות המוות ניהלה נשיאת בית משפט השלום בראשון לציון, השופטת דפנה בלטמן-קדראי. החקירה התנהלה בדלתיים סגורות תחת צו איסור פרסום שעדיין בתוקף.

 

האסיר X - ידיעות נוספות ב-ynet:

ניתוח תמונות: זיגייר לא השתתף בחיסול בדובאי

גורם משפטי: ייתכנו אישומים בפרשת האסיר X

 

ביום רביעי האחרון, לאחר שלל פרסומים ברחבי העולם, הודתה ישראל רשמית בקיומו של האסיר בעל האזרחות הכפולה שמת בתא השמור ביותר במדינה. בהודעה הרשמית נכתב כי "בעקבות חקירתה הנרחבת" של השופטת בלטמן-קדראי, "ניתנה לפני כחודש וחצי החלטה בהליך, שממנה עולה כי מדובר בהתאבדות. עם זאת, הנשיאה העבירה את התיק לבדיקת פרקליטות המדינה לצורך בחינת היבטים של רשלנות". לפי ההודעה, המשפחה והמנוח יוצגו לכל אורך ההליך שהוזכר, וגם בעניין חקירת סיבת המוות.

 

בהודעת משרד המשפטים השבוע נאמר כי "מטעמי ביטחון", הוחזק האסיר בזהות בדויה, אולם משפחתו קיבלה מיידית הודעה על דבר מעצרו. עוד נאמר כי "הוא יוצג בכל ההליכים שנוהלו בעניינו על ידי עורכי הדין רועי בלכר, משה מזור ובועז בן-צור". לפי ההודעה, "האסיר הוחזק בכלא מכוח פקודת מעצר שהוציא בית המשפט המוסמך. ההליכים בעניין האסיר לוו על ידי הגורמים הבכירים ביותר במשרד המשפטים, וזכויות הפרט של האסיר נשמרו, בכפוף להוראות הדין".

 

השאלות שנותרו פתוחות

מאז נחשפה פרשת האסיר X, עוסקת מערכת הביטחון בעיקר בצמצום הנזקים האפשריים לביטחון המדינה, שנגרמו בשל פרסום זהותו של בן זיגייר והגדרתו כסוכן מוסד שנכלא בכלא איילון בדצמבר 2010. אלו עיקרי הדיונים והשאלות שנותרו בלתי פתורות:

 

דצמבר 2010. לפי תחקיר רשת ABC האוסטרלית, הידיעה הראשונה על קיומו של האסיר X בכלא פורסמה ב-ynet. וכללה גם את דבר מותו בתא השמור בישראל. הידיעה הורדה מהאתר תוך זמן קצר. צו איסור פרסום גורף מונע כל אזכור של הנושא, אך צוות תחקירנים אוסטרלי, שאינו כפוף לצנזורה הישראלית, עמל על גילוי האמת. הוא ביקר בישראל, נפגש עם גורמים שקרובים לפרשה, ובסוף מגלה את זהותו של האסיר.

 

השאלות שנותרו פתוחות: מדוע התאמצו בישראל להסתיר כל רמז על כליאתו של זיגייר גם לאחר מותו, במיוחד כשהיה ידוע כי עיתונאים רבים מנסים לפענח את הפרשה? מדוע מערכת הביטחון הודיעה רק כעת, יותר משנתיים לאחר מותו של זיגייר, על פתיחת חקירה לנסיבות התאבדותו בחשד לרשלנות?

 

 

12.2.2013. התחקיר המלא על הפרשה מתפרסם באוסטרליה. צו איסור הפרסום בארץ נותר על כנו. ידיעות ראשוניות מתפרסמות בארץ על התחקיר, אך מוסרות מהאוויר תוך זמן קצר. במהלך ארכאי, מכנסת לשכת ראש הממשלה את "ועדת העורכים" ומסבירה להם את היקף הנזק שייגרם לביטחון המדינה אם הפרשה תפורסם. כעבור שעות, נחשפת הפרשה לראשונה גם בישראל: חברי הכנסת דב חנין, זהבה גלאון ואחמד טיבי מנצלים את השידור החי בערוץ הכנסת, ואת חסינותם כח"כים, ומפנים שאילתות פומביות לשר המשפטים יעקב נאמן, שעולות

מהתחקיר האוסטרלי.

 

השאלות הפתוחות: האם פעלה מערכת הביטחון מבעוד מועד כדי למזער את נזקי התחקיר האוסטרלי ולהשתלט על סדר היום התקשורתי שיצר? האם הבינה שאיסורי פרסום על פרשיות מעין אלה ניתנים לעקיפה בקלות?

 

13.2.2013. בית המשפט המחוזי בלוד פורם חוט ראשון בצו איסור הפרסום, ומותיר לפרסם את התחקיר האוסטרלי. גם אוסטרליה המומה מחשיפת הפרשה. בניגוד לגרסה הראשונית, מודה משרד החוץ בקנברה כי נציגיו בארץ עודכנו בזמן אמת על ידי הישראלים על מעצרו של זיגייר. ישראל עדיין שותקת, אך מעטה החשאיות סביב פעולותיו של זיגייר מתפרק לאיטו. עיתון אוסטרלי מדווח שביקר כסוכן ישראלי בלבנון, סוריה ואיראן. בישראל גוברת הביקורת על הסתרת הפרשה. בשעות הערב, מודיע דובר משרד המשפטים כי ב-2010 נכלא אסיר בזהות בדויה בכלא. לדבריו, משפחתו עודכנה על כך, הוא זכה לליווי משפטי והתאבד בתאו.

 

השאלות שנותרו פתוחות: האם ישראל עידכנה בזמן אמת את אוסטרליה על השימוש שעשתה, כביכול, באזרחותו האוסטרלית של זיגייר לצורך משימות ביטחוניות? מדוע נעצר והאם החל משפטו בישראל? מהם ממצאי החקירה הראשונית של הנתיחה הפתולוגית על מותו?

 

14.2.2013. על פי הגרדיאן הבריטי, העיתונאי האוסטרלי שעמו כביכול שוחח זיגייר שיחזר כי האחרון אמר לו כי עבד בחברת קש אירופית, יחד עם שני סוכני מוסד נוספים, שמכרה רכיבים אלקטרוניים לאיראן. בישראל מגלה עו"ד אביגדור פלדמן כי נפגש עם זיגייר חודשים לפני מותו, הציע לו להגיע להסדר טיעון, והתרשם כי לא היה ניכר בו שהוא מתכוון להתאבד. הפרסומים הזרים נמשכים. הפריסביין טיימס האוסטרלי מגלה כי זיגייר עמד לחשוף מידע על השימוש שעושה ישראל בדרכונים אוסטרליים עבור משימות מודיעיניות.

 

השאלות הפתוחות: אילו נזקים נגרמו לביטחון ישראל בעקבות הפרסומים הזרים? האם ישראל פעלה בזמן אמת מול העיתונאים עמם שוחח זיגייר כדי להתמודד בצורה יעילה עם הדליפה?

 

15.2.2013. בישראל קוראים להפקת לקחים. גורם משפטי בכיר אומר כי ייתכן ויהיו אישומים בפרשה, סביב נסיבות מותו של האסיר. העיתונאי האוסטרלי ג'ייסון קוטסוקיס, ששוחח לפני שנתיים עם זיגייר בטלפון, מגלה כי יום לאחר השיחה נפרצה דלת ביתו.

 

השאלות הפתוחות: האם תוקם ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה כדי לבחון את התנהלות הרשויות בפרשה? האם תשתנה מדיניות הצנזורה בישראל? איזה מידע סודי מסר, אם בכלל, זיגייר לגורמים זרים? 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים