שתף קטע נבחר
 

מירוץ נגד הזמן: איך מחסנים 49 קופים?

לראשונה מזה שנים רבות, יצא לדרך מבצע מיוחד בגן החיות העירוני בפתח-תקוה שנועד לצמצם את שיעורי היילודה הגבוהים בלהקת הענק של קופי הקפוצ'ין החומים. ארז ארליכמן והצלם ירון ברנר תיעדו מקרוב את מלאכת החיסון והסירוס של הקופים

לשון ורודה קטנה משתרבבת מעט מחוץ לפה של קוף קפוצ'ין חום צעיר. זרועותיו ורגליו רפויות לחלוטין. ד"ר תמר פרדמן, פרימטולוגית (חוקרת קופים) ומנהלת פארק הקופים בבן שמן, מרימה אותו בזהירות מעמדת הניתוחים שהוקמה מאחורי כלוב הקופים הענק בגן החיות "גן-חי" בפתח תקווה.

 

חלק מחבריו ללהקה, משקיפים על הנעשה מבעד לסורגים, בוחנים אותה בזמן שהיא מניחה אותו בעדינות בארגז נשיאה מרופד המונח על הרצפה.

 

"עוד מעט הוא יתעורר ויוכל לחזור לשחק עם החברים שלו", היא אומרת. "מחר הוא כבר יהיה כמו קוף חדש". רק לפני זמן קצר הסירו ד"ר נילי אבני-מגן וד"ר אריה ליטבק, וטרינרים מגן החיות התנ"כי בירושלים את צמד היהלומים של הקוף הקטן וריססו את פלג גופו התחתון בתרסיס חיטוי מיוחד, כחלק ממבצע מיוחד לסירוס וחיסון עשרות קופים בגן החיות העירוני.

 

 

אחרי כעשרים דקות, השפעת זריקת ההרדמה מתחילה להתפוגג, הקוף מתעורר באיטיות ושולח אצבעות דקיקות ומלטף את דלת הכלוב.

 

המסדרון הרחב הפך לבית חולים שדה למספר שעות. באזור אחד טור של ארגזי נשיאה בגדלים שונים ובכל אחד מהם מתאושש קוף מהליך הסירוס. בצידו השני של המסדרון הסמוך לכלוב הקופים, ממתינים קופים להליך הרפואי. המקום הומה כמו כוורת דבורים, מזרקים עם חיסונים וחומרי הרדמה זזים בקצב מהיר.

 

מהחדר הסמוך למסדרון, הנושק לתאי הלינה של הקופים, מוצאים זכרים המיועדים לסירוס, עטופים ברשת עבה או מוחזקים באמצעות כפפות. "לקבל מהם ביס זה לא דבר נעים", מסביר ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות שהגיע לסייע בפעולה. גם הזכרים הקשוחים לא יכולים לזריקת ההרדמה שהופכת אותם לגוש פרווה שעיר ורך.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

שבב זיהוי לכל קוף

בתוך החדר הקטן, מצליחים אנשי הרשות יחד עם שמוליק ידוב,עד לא מכבר האוצר הזואולוגי בגן החיות התנ"כי בירושלים ותמר פרדמן, להשתיל שבבי זיהוי בנקבות הקופים ולחסנן נגד כלבת. ד"ר תיקה בראון מתעדת כל קוף שקיבל חיסון ולא נפרדת מקלסר המתעד את המעקב אחרי התקדמות החיסונים. כיס החלוק הלבן שלה מתפקע מחבילות של מזרקים סטרילים, מוכנים לשימוש מיידי.

 

חלק מהקופים משתפים בפעולה, אחרים מנסים לחמוק אך ללא הצלחה. "מדובר בחיות בר לא מבוייתות וצריך לדעת איך לתפוס אותן במהירות ובעדינות, מבלי לגרום להם לסטרס יותר מדי", מסבירה פרדמן. "בסופו של דבר, מדובר בפעולה שתשפר את איכות החיים של הלהקה כולה, גם אם הם לא נראים מרוצים כרגע מהמגע איתנו".  

 

מבחינתה של פרדמן מפארק הקופים, שהחלה לפני מספר שנים במבצע רחב היקף לסירוס קופים ומניעת הריונות בקרב קופות בפינות חי ברחבי הארץ, מדובר בשליחות שנועדה למנוע מקרים של ריבוי יתר של קופים והיווצרות מצב בו אין מקומות מוסדרים לגדלם, דבר שעלול בסופו של דבר לגרום לקופים להגיע לשוק הפרטי.

 

"כולם אוהבים גורים חמודים, אבל אחרי שהם גדלים צריך למצוא להם מקום מתאים למגורים לשנים רבות וכשאין פיקוח צמוד על הרבייה שלהם, הם עלולים להגיע למקומות לא רצויים כמו מגדלים פרטיים", היא מפרטת. "בגן החיות בפתח תקווה יש להקה בריאה שמתרבה במהירות ואני שמחה שהם בחרו לשפר את איכות החיים שלה".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

יותר מ-50 קופים בלהקה אחת

"קופים הם בעלי חיים רגישים ומורכבים, דבר שמצריך מהגוף שמטפל בהם ידע ויכולת מקצועית לדאוג לבריאותם", אומר אורי ליניאל, ראש תחום החזקה וסחר חיות בר בשבי ברשות הטבע והגנים.

 

"הם מסוגלים להתרבות היטב בשבי ולכן אנחנו מנחים את גני החיות ופינות החי לדאוג לסרס את הקופים כדי שנוכל לשלוט על הרבייה שלהם. אנחנו רוצים למנוע מצב בו יש יותר מדי קופים ומעט מאוד מקומות מוסדרים שיוכלו להחזיק אותם בתנאים ראויים".

 

"להקת הקפוצ'ינים שהגיעה באמצע שנות ה-90 לגן החיות התרבתה ומונה כיום יותר מ-50 פרטים", אומרת ד"ר תיקה בר-און, הווטרינרית העירונית. "אנחנו כבר מתכוננים מזה מספר ימים לקראת המבצע שנועד לזהות כמה זכרים ונקבות יש לנו בתצוגה, כדי שנוכל לחסן את כולם ולסרס את הזכרים".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

בתום המבצע, 29 נקבות חוסנו נגד כלבת, קיבלו טיפול נגד תולעים וכל 49 הקופים זכו לשבב זיהוי מיוחד שהוחדר מתחת לעור, בדומה לשבב הזיהוי הנפוץ אצל כלבים, דבר שיסייע בטיפול וזיהוי העתידי של כל קוף במידת הצורך.

 

לדבריו, סירוס וחיסון כמות כה גדולה של קופים מחייבת היערכות של גופים רבים. "זה מבצע שמצריך וטרינרים מיומנים ואנשי מקצוע שמסוגלים לעבוד בתנאי לחץ ולטפל בכמות אדירה של קופים, לכן כל כך הרבה גופים נרתמו לסייע לגן החיות להתמודד עם המשימה".

 
 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

גלי דוידסון , מהאגף להגנת בעלי חיים במשרד להגנת הסביבה, שהגיעה לסייע במבצע אומרת כי "צריך למצוא את הדרך לאזן בין הצורך של המבקרים בגן החיות להכיר את העולם של הקופים לבין הצורך לדאוג לרווחה של בעלי החיים ולספק להם תנאים נאותים".

 

אחרי מספר שעות המבצע מגיע לסיומו. עשרות קופים חוסנו וטופלו.על האדמה החולית יושב גור קטן, שנראה מעט המום מההמולה סביבו "הוא מחפש את אמא שלו", מסביר אחד המטפלים בגן החיות. "תיכף יסיימו לחסן אותה והיא תגיע לקחת אותו אליה", הוא מרגיע.

 

אחרי מספר שניות, האם המודאגת לא מבזבזת זמן. רגע אחרי שדלת ארגז הנשיאה נפתחת לרווחה, היא מזנקת במהירות החוצה וממהרת לקטוף את הגור אל חיקה. הוא מחבק אותה בחוזקה והם מטפסים במהירות על אחד העצים. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מומלצים