שתף קטע נבחר

ריאליטי הוצאה להורג בסין: "מחנכים לשנאה"

סוחרי סמים הורשעו ברצח 13 סינים ונידונו למוות - עניין שבשגרה במדינה הקומוניסטית. אולם, ההחלטה להעביר בשידור חי את השעתיים האחרונות בחייהם במפגן גאווה זכתה לביקורת חריפה: "אלימות המדינה לא נעלה מאלימות פלילית"

"לא הצלחתי לישון כבר יומיים. יש לי יותר מדי מחשבות. אני מתגעגע לאימא שלי. אני לא רוצה שהילדים שלי יהיו כמוני", אמר סוחר הסמים בן 44 למראייניו בטלוויזיה הממלכתית הסינית. שלשום (יום ו'), יומיים לאחר הראיון, הוצא נאו קאם להורג על חלקו ברצח שני מלחים סינים בנהר מקונג ב-2011. רגעיו האחרונים, לא כולל הזריקה הקטלנית שניתנה לו, הוצגו בשידור חי לאומה הסינית.

 

עוד חדשות בעולם:

מה בין פורים לאסון התאומים? תשאלו את איראן

  

 

נאו קאם ושלושת חבריו נלקחו מתאיהם להוצאה להורג (צילום: AP) (צילום: AP)
נאו קאם ושלושת חבריו נלקחו מתאיהם להוצאה להורג(צילום: AP)

 

בשעתיים שבהן נמשך השידור לקחו שוטרים את הפושע המורשע מבית הסוהר שבדרום סין, קשרו אותו בחבלים ובשרשראות והעלו אותו לאוטובוס בדרך לאתר ההוצאה להורג. שלושה מאנשיו הועלו בדרך דומה אחריו. לאחר מכן לכל אחד מהם ניתנה זריקה קטלנית, שלא לעיני המצלמות, והם מתו.

 

בעיתון הבריטי "הגרדיאן" דיווחו כי התגובות לשידור היו חצויות - חלק ראו בו מופע מרגיע של נחישות שיפוטית, ואילו אחרים ראו בתוכנית המיוחדת הד ל"מצעדי ההוצאה להורג" מתקופת מאו, דוגמה להפיכה הבלתי מוצדקת של רגעיו האחרונים של הנידון למוות כדי ללמד לקח תעמולתי נוקשה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

"במקום להראות את שלטון החוק, התוכנית הציגה את שליטת המדינה על חיי האדם בצורה שנועדה לכך שצופים יבהו במסך", כתב האן יו-יי, מרצה לדיני עונשין, בבלוג שלו: "אלימות המדינה אינה נעלה יותר מאלימות פלילית". ליו שיאו-יואן, עורך דין בכיר לענייני זכויות אדם, התעקש שהשידור בטלוויזיה הממלכתית CCTV הפר את החוק הסיני בכך שהפך את המוצאים להורג לאירוע בידורי. "מצאתי את האירוע מזעזע", אמר בראיון.

 

הנידונים למוות היו ארבעה סוחרי סמים ממיאנמר שהורשעו ברצח 13 מלחים סינים שהשיטו אותם בנהר מקונג. עם זאת, התוכנית התמקדה בעיקר בנאו קאם, ראש הכנופיה, שנגדו נטען כי הורה על הוצאתם להורג האכזרית של המלחים, לאחר שאלה סירבו לשלם דמי חסות. כמו כן, כדי לבלבל את החוקרים, הסוחרים שתלו סם מסוג מטא-אמפטמין על הסירות של הקורבנות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

במדד הרייטינג ההחלטה הייתה מוצדקת. התוכנית כללה ראיונות עם שוטרים, תמונות של האסירים בשלשלאות ודיווחים של כתבים ושל מגישים באולפן. הכיתוב מאחורי הדוברים באולפן הכריז: "להרוג את ברון הפשע".

 

בדיווח בעיתון "ניו יורק טיימס" נאמר כי יש שציירו את האירוע במפגן של גאווה לאומית. באחד החלקים בתוכנית הסביר מנכ"ל הרשות ללוחמה בסמים הסינית שההוצאות להורג הן רגע מכריע עבור סין ועבור הסינים האתנים ברחבי העולם. "בעבר סינים בחו"ל לא העזו לומר שהם ממוצא סיני, ועתה הם יוכלו להניף ראשיהם בגאווה ולהיות הם עצמם".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

CCTV, ששידרה את התוכנית, הגנה על השידור בגרסה הסינית ל"טוויטר". "לא היו תמונות של ההוצאה להורג. רק ראינו את חולשת מנהיג סוחרי הסמים ואת פחדו מהמוות. בהשוואה לרצח האכזרי של כנופייתו, המשפט היסודי שנערך והזריקות ההומניות הראו את הכבוד העצמי ואת האפקט התרבותי של שלטון החוק".

 

חלק מהמבקרים טענו כי המשדר, ועמו השמחה לאיד של הציבור, הציגו צד מכוער של סין, המוציאה להורג יותר אנשים מכל שאר המדינות בעולם יחדיו. לדעת מורונג שווה-קון, סופר סיני ידוע, התוכנית הציגה מצב נפשי לאומי, שטופח בשנים של תעמולה קומוניסטית, שרוצה נקמה על שנים של השפלה בידי זרים. "הם רוצים להוכיח שלחינוך לשנאה יש קונים בסין".

 

מעט לפני שהארבעה הוצאו מתאיהם ונלקחו לתא ההוצאה להורג נשאל נאו קאם לגבי משפחתו. הכתב הקניט אותו בתמונות של קרובי משפחתו. לכך השיב האסיר שעמד בפני מותו: "אני רוצה לגדל את ילדיי ולהעניק להם חינוך. אני לא רוצה למות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגה של גאווה לאומית ושמחה לאיד
צילום: AFP
נאו קאם. מנהיג הכנופיה
צילום: AP
מומלצים