שתף קטע נבחר

לעבודה, פאפא: חמשת אתגרי האפיפיור החדש

כשיסתיימו החגיגות ייאלץ האפיפיור פרנסיסקוס ללכלך את שרוולי גלימתו הלבנה ולטפל בכסף של הוותיקן, בפקידים שהולכים הביתה בצהריים, באובדן האמון בכנסייה ובעתידן של נשים. ברקע כל הזמן - הכמרים המתעללים

ב-2005, כמה ימים לאחר שנבחר לאפיפיור, אמר בנדיקטוס ה-16 לעמיתים מופתעים מגרמניה כי הוא חש כמי שצופה בלהב הגיליוטינה מתקרב לצווארו. מחליפו, חורחה מריו ברגוליו, שכינה עצמו פרנסיסקוס, נשמע נלהב בפנייתו הראשונה למאמינים. אך לאחר תום החגיגות, גם הוא ייאלץ להתמודד עם שערוריות התעללות מינית, האשמות בהלבנת הון ושחיתות בצמרת הוותיקן, מעמדן של נשים ועתיד הכנסייה בעידן הדמוקרטיה והפייסבוק.

 

האפיפיור שנוסע באוטובוס: הכירו את פרנסיסקוס

הקהילה היהודית מברכת: האפיפיור "חם ומתוק"

 

ניקוי אורוות

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 הזמין דו"ח סודי ומיוחד על הבירוקרטיה בוותיקן שנועד רק לעיניו ולעיני יורשו. פרנסיסקוס יצטרך להתעמק במסמך החשאי ובהתאם לממצאיו להתמודד עם שחיתות, השמצות ומינויים בפרוטקציה שפשו בוותיקן. חלק מהתככים המביכים נחשפו בפרשת "ותיליקס" שבמסגרתה הדליף משרתו האישי של האפיפיור הקודם מסמכים שחשפו חשד לשחיתות וקשרים מיניים הומוסקסואליים בדרגים הגבוהים ביותר של הכנסייה הקתולית. הכס הקדוש יצטרך להתמודד עם ה"קוריה" - המנגנון הבירוקרטי של הוותיקן הנשלט בידי אנשי דת איטלקים. אף שהוא מונה רק 2,000 עובדים, שמסיימים את עבודתם בצהריים, הוא הגוף שיכול לפגוע ביוזמות האפיפיור, והוא זקוק למנהל יותר מאשר לרועה רוחני.

 

 (צילום: AP, Gettyimages) (צילום: AP, Gettyimages)
(צילום: AP, Gettyimages)

 

הכס הקדוש יצטרך גם לעסוק בעניין ארצי ביותר – הכסף. האפיפיור הקודם היה רחוק מאוד מלהשיג את המטרה שהציב, להכניס את הוותיקן ל"רשימה לבנה" של מדינות שבהן נהוגה שקיפות פיננסית. יו"ר בנק הוותיקן, גוטי טדסקי, פוטר במאי שעבר בעקבות חשדות להונאות ולהלבנות כספים. בנק הוותיקן, המשרת כ־500 מתושבי המדינה הקטנה בעולם, מנהל גם את עסקיהם של אלפי קרנות צדקה, מסדרים דתיים וקהילות קתוליות ברחבי העולם ולעתים קרובות נשמעת ביקורת נוקבת על החשאיות שבה הוא מנהל את ענייניו. 

 

התעללות מינית

בתקופת כהונתו התמודד בנדיקטוס ה-16 עם מה שמוגדר על ידי רבים כמשבר הגדול ביותר של הכנסייה המודרנית - צבר אדיר של חשיפות אירועי תקיפה מינית על ידי אנשי כמורה, שהושתק על ידי הדרגים הגבוהים ביותר בנצרות. ביוני 2010 גינה האפיפיור שפרש בחריפות את "החטאים", כפי שהוגדרו על ידו, הורה על מדיניות אפס סובלנות בנושא וביקש את מחילת הקורבנות, אך לטענת רבים, לא היה מדובר אלא בניסיון טיוח מתוחכם בקנה מידה גלובלי. סגירת תיקים משפטיים עלתה מיליונים רבים לאוצר הוותיקן אך הלכלוך שב וצף. בשנים האחרונות התפטרו בישופים מאירלנד, גרמניה ובלגיה בשל האשמות בהתעללות מינית בילדים. הם התנצלו והודו בצורות שונות של התנהגות לא ראויה. אחרים נשארו בתפקידיהם חרף האשמות, שחלקן הוכחו כנכונות, על כך שהגנו על המתעללים מפני הדין.

 

פרנסיסקוס בוותיקן, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרנסיסקוס בוותיקן, היום(צילום: AFP)

 

הדפוס שהסתמן הוא שהכנסייה הגיבה רק תחת לחץ אדיר וניסתה להשתיק במקום לחתור לטיהור השורות לטובת המאמינים. מחקר שנערך בארצות הברית ב-2006 העלה שקתולים אמריקנים תרמו פחות לכנסיות המקומיות שלהם לאחר חשיפת הסקנדלים ב-2002, אף שהמשיכו לתרום לקרנות צדקה שקשורות לכנסייה בכלל.

 

דת בנסיגה

שמונה שנים לאחר שיוזף רצינגר בחר בשם בנדיקטוס, על שם הפטרון הקדוש של אירופה, ביבשת שהייתה במשך מאות מעוזה של הנצרות, נרשמת ירידה בהטבלות, בנישואים ובמספר העוסקים במקצועות דתיים. ממשלות ומערכות משפט בעולם התעלמו מהתנגדות הכנסייה כשאישרו נישואים חד-מיניים. בפיליפינים, המדינה היחידה באסיה שבה רוב קתולי, העבירו המחוקקים חוק תכנון משפחה חרף התנגדות עזה מהכנסייה. בארה"ב התפרסם אתמול מחקר שלפיו רק 27 אחוזים מהמאמינים שם מגדירים עצמם "קתולים חזקים" – שפל של 40 שנה.

 

חפש את האישה

בעולם שבו נשים הן ראשי מדינות ומפקדות צבא, תקרת הוויטראז' של הוותיקן נראית אנכרוניסטית. אולם הוותיקן דוחה מכול וכול תפקידי נשים ובתקופת כהונתו השמרנית של בנדיקטוס ה-16 אפילו הישג קטן כמו ילדות שמשרתות בקודש בזמן המיסה בוטל. הס מלהזכיר הסמכת נשים לכמורה, דבר המקובל בזרמים פרוטסטנטיים רבים. אין זה מפתיע אם כן שמחקרים בשנים האחרונות מראים שקתוליות בארה"ב מביעות פחות ופחות אמון בכנסייה, במיוחד לעומת הגברים. בנוסף צריכה הכנסייה לעמוד נוכח לחץ גובר עליה להתיר נישואי כמרים והקמת משפחות. הדבר מקבל משנה תוקף לנוכח ההתחזקות הניכרת של הכנסייה באפריקה ובאמריקה הלטינית, שם קיימות תרבויות שבהן התנזרות נתפסת כזרה ומוזרה.

 

מאמינות מתרגשות למראה העשן הלבן, אמש בוותיקן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאמינות מתרגשות למראה העשן הלבן, אמש בוותיקן(צילום: רויטרס)


גלויות למזכרת נמכרות בוותיקן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גלויות למזכרת נמכרות בוותיקן(צילום: EPA)

המוני המאמינים מצלמים את האפיפיור החדש (צילום: AP) (צילום: AP)
המוני המאמינים מצלמים את האפיפיור החדש(צילום: AP)

 

התנועה דרומה

הקרדינלים בחרו באדם שמשקף את תנועת מוקד הכוח של הכנסייה הקתולית בעשרות השנים האחרונות – לדרום הגלובלי. כ-68 אחוזים מהקתולים בעולם חיים באמריקה הלטינית, אפריקה ואסיה, אך הדבר בינתיים לא בא לידי ביטוי בוותיקן. מבין 115 הקרדינלים בקונקלווה, 61 אירופאים. את העולם המתפתח מייצגים רק 39. אולם ה"דרום" איננו מקשה אחת ולכל אזור האתגרים שלו. אפריקה שמדרום לסהרה ידעה את הגדילה הגדולה ביותר בשיעור הקתולים במאה האחרונה: מאחוז אחד מכלל הקתולים בעולם ב-1910, ל-16 אחוזים ב-2010. הכס הקדוש יצטרך לתת דעתו על צורכי האזורים הללו.

 

במקביל, המנגנון הכנסייתי, הנסמך על טקסים שרק אנשי דת מוסמכים לבצע, סובל ממחסור קשה בכמרים. מאז שנות ה-60 חלה ירידה במספר הכמרים באירופה ובצפון אמריקה. באירלנד, שהייתה פעם ספקית כמרים חשובה, הוסמכו ב-2010 רק שישה כמרים. 55 הלכו לעולמם. אפילו באפריקה הפריחה הקתולית לא מצליחה להדביק את קצב דעיכת הכמורה. המשמעות היא עומס גדול על כוח אדם קטן. חוסר תשומת הלב יכול להבריח מאמינים, שיחפשו את קרבת האל בזרמים אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האפיפיור בתפילה, היום
צילום: AP
מומלצים