שתף קטע נבחר

סיוע לקפריסין: תקבל 10 מיליארד אירו

המדינה שנקלעה למשבר פיננסי תקבל סיוע מגוש האירו וקרן המטבע, בתמורה לשורה של תנאים, בהם הטלת מס מיוחד על פקדונות בבנקים. בתגובה נוצרו בבנקים תורי ענק של לקוחות זועמים המבקשים למשוך את כספם

קפריסין תקבל סיוע של 10 מיליארד אירו כדי שתוכל להתמודד עם המשבר הפיננסי אליו נקלעה . כך סיכמו היום (שבת) מדינות גוש האירו וקרן המטבע הבינלאומית. בתמורה תיאלץ קפריסין לעמוד בשורה של תנאים, בהם הטלת מס מיוחד על פקדונות בבנקים. בכך תהפוך קפריסין למדינה חמישית אחרי יוון, אירלנד, פורטוגל וספרד המקבלת חבילת חילוץ על רקע משבר החובות שפגע ביבשת.

 

עוד על המשבר הכלכלי באירופה : 

 

על פי דיווח של סוכנות הידיעות "רויטרס", ההחלטה על הסיוע התקבלה בתום 10 שעות דיונים שהתקיימו בישיבת שרי האוצר של מדינות גוש האירו, נציגי קרן המטבע והבנק המרכזי של הגוש בבריסל. 

 

בתמורה לחבילת החילוץ קרפריסין מתחייבת לצמצם את גירעון התקציבי, בין היתר באמצעות העלאת שיעור המס וארגון מחדש של המערכת הבנקאית. כמו כן היא תפעל נגד הלבנות הון המתבצעות דרך הבנקים שלה בעיקר על ידי אנשי עסקים מרוסיה. 

 

בין התנאים שתצטרך למלא קפריסין: הטלת מס חד פעמי בגובה 9.9% על כל פיקדונות הבנקים העולים על 100 אלף אירו ו-6.7% על כל פיקדון בסכום הנמוך מסכום זה.

 

עוד לפני שהושמעה מחאה נגד המהלך מדגישים הן במשרד האוצר של קפריסין והן בגוש האירו, כי מהלך זה עדיף על פני פשיטת רגל של בנקים מקומיים, שתביא להפסדים גדולים הרבה יותר למנהלי הפיקדונות. היטל זה יכול להביא לקופת המדינה קרוב ל-6 מיליארד אירו. כמו כן תצטרך ניקוסיה להעלות את מס החברות ל-12.5%, זאת לעומת 10% כיום.

 

תורי ענק בבנקים

למרות שההודעה על ההיטל התפרסמה מוקדם בבוקר ביום שבת, דיווחים מלרנקה מדברים על תורי ענק בבנקים של לקוחות המבקשים למשוך את כספם.

 

"אני פשוט זועם. עבדתי שנים רבות כדי להרוויח את הכסף ועכשיו אני מאבד את החסכונות שלי", אמר בראיון לרשת CNBC אנדי גאורגיו, תושב קפריסין בן ה-54 שחי שנים ארוכות בבריטניה וחזר הביתה בזכות כסף שהרוויח. הוא מכנה את המהלך "גניבה לאור יום".

 

המס החדש ייכנס לתוקף ביום שלישי הקרוב, זאת מאחר שביום שני יהיו הבנקים סגורים לרגל חג לאומי. עד אז יינקטו במערכת הבנקאית של קפריסין מאמצים כדי למנוע העברות של כספים מחשבונות באמצעים אלקטרוניים.

 

חבילת החילוץ אותה מקבלת קפריסין נמוכה יותר מהסכום אותו ביקשה - 17 מיליארד דולר. לדברי נציגי נציבות האיחוד האירופי, 7 מיליארד נוספים תצטרך קפריסין להשיג בכוחות עצמה. על פי הערכות, בשבועות הקרובים שר האוצר של המדינה, מיכאליס סאריס, ייצא למוסקבה כדי לקיים עמה משא ומתן על הענקת סיוע נוסף.

 

באיחוד האירופי סבורים כי פשיטת רגל אפשרית של קפריסין לא תשפיע על מדינות אחרות בגוש האירו, אך יחד עם זאת מודים כי הבעיות הכלכליות שלה מוסיפות לאווירת העצבנות הכללית בשווקים ומערערות את היציבות בגוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים