שתף קטע נבחר

מצרים במשבר מזון ואנרגיה: "עניים נדחקים לקיר"

המטבע נחלש, הדלק חסר והפסקות החשמל מציקות עוד לפני בוא הקיץ. 83 מיליון אזרחי מצרים נאנקים תחת המשבר הכלכלי הכבד, ומודאגים מהפתרונות הדלים שמספק משטרו של מורסי

הפסקות חשמל מדי יום, מחסור חמור בדלק בתחנות, מאפיות לחם שעומדות לקרוס לאחר שלא קיבלו סובסידיה כבר חצי שנה - זו התמונה הקשה של המשבר הכלכלי העמוק הפוקד את מצרים - מדינה בת 83 מיליון בני אדם - תחת הנהגתו של מוחמד מורסי.

 

המחסור בסולר פגע באוטובוסים ובמשאיות ובחודש האחרון השתרכו תורי ענק ליד תחנות דלק. "ניו יורק טיימס" דיווח כי בשבועיים האחרונים נהרגו לפחות חמישה אזרחים בקרבות ירי בתורים לתחנות. משרד האנרגיה המצרי הודיע ביום חמישי האחרון שאין לו די תקציב לקנות דלק מזוקק ולכן התחנות נאלצות להשתמש בדלקים חלופיים המספקים אנרגיה פחותה. זהו ההסבר להפסקות החשמל שהחלו השנה מוקדם מהרגיל במצרים שרגילה לשיבושים בקיץ החם. מכליות נפט עוגנות כבר שלושה חודשים בנמלי מצרים, אך אינן פורקות את הזהב השחור משום שארץ הנילוס אינה מסוגלת לספק ערבויות לתשלום עבור הסחורה.  


מסבסדים פיתות עבור העניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסבסדים פיתות עבור העניים(צילום: רויטרס)

תורים ללחם. האם המאפיות ייקרו עוד את המזון?  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תורים ללחם. האם המאפיות ייקרו עוד את המזון? (צילום: רויטרס)

 

משבר האנרגיה הוא פן אחד בלבד של המשבר הכלכלי העמוק הפוקד את מצרים, הסובלת מירידה מתמשכת בתיירות מאז המהפכה בינואר 2011. גם השקעות החוץ אינן מגיעות. כלכלנים מצרים חוששים מפני אסון כלכלי בשעה שממשלתו של מורסי מתמקדת בקרב מול האופוזיציה. הלוואה של 4.8 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית, שמצרים זקוקה לה כמו אוויר לנשימה, תלויה בכך שמצרים תקבל על עצמה עסקת חבילה שבמסגרתה תעלה מסים ותקצץ בסובסידיות. הנשיא מורסי חושש מתגובת הרחוב ומסרב לפי שעה לקבל את התנאים.

 

ביום רביעי האחרון נפגש מורסי עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בשולי ועידת מדינות ה"בריק" (ברזיל, רוסיה, הודו וסין) שנערכה בדרום אפריקה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי השניים דנו באפשרות שרוסיה תספק למצרים גז טבעי על רקע המחסור שממנו היא סובלת בחודשים האחרונים. בכיר במשרד החשמל הסביר בראיון לעיתון א-שרק אל-אווסט את הבעיה שעלולה להיווצר במצרים בעקבות המחסור בגז טבעי: "כרגע ממשלת מצרים מסוגלת לספק 80 מיליון קוב של גז טבעי כל יום, מה שמספיק לתחנות הכוח בחודשי החורף, שבמהלכן הצריכה מוגבלת באופן יחסי. בקיץ זקוקות התחנות ל-110 מיליון קוב של גז טבעי, כלומר יש פער של 30 מיליון קוב".

 

רחובות מצרים. "העניים נדחקים לשוליים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רחובות מצרים. "העניים נדחקים לשוליים"(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בשנה שעברה הפסיקה מצרים את יצוא הגז הטבעי לישראל בטענה שהצד הישראלי לא עמד במחויבויותיו וכעת היא מנסה לייבא גז. גם ירדן סובלת ממשבר חמור בתחום האנרגיה כתוצאה משיבושים באספקת הגז הטבעי המצרי. במצרים עצמה עסוקים בחילופי האשמות. דובר משרד האספקה והסחר הפנימי, נאסר אל-פראש, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי כל מי שאומר שמצרים אינה מסוגלת לרכוש דלק, "מנסה לעולל צרות למורסי ולמפלגתו". הוא האשים במחסור בדלק את המושחתים שנותרו מימי משטר מובארק: "הם נגד המהפכה". יתרות המטבע המצרי צנחו מ-36 מיליארד דולר לכ-13 מיליארד.

 

משבר כלכלי, בין תחנות הדלק למאפיות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משבר כלכלי, בין תחנות הדלק למאפיות(צילום: EPA)

במאפיה של מוחמד אליף במרכז קהיר מדווחים שמחירי הקמח והסוכר התייקרו בכ-50 אחוזים ביחס לשנה שעברה, אבל למרות עובדה זו ממשלת מצרים חייבת למאפיות סובסידיות כבר חצי שנה. תשלום הסובסידיות - בין היתר למזון - מהוות כשליש מתקציבה של ממשלת מצרים. "אני לא יכול להעלות יותר מחירים כי אנשים אינם יכולים לשלם", אומר אליף. זו הסיבה שממשלתו של מורסי שומרת על אספקת פיתות מצריות

הנמכרות בפחות מסנט אמריקני ומיועדות להאכיל בעיקר את העניים. במאפיות, כאמור, המצב שונה. חלקן החלו להפחית את הגודל של הלחמים והעוגות ואחרות מגלגלות את העלויות הגבוהות לצרכנים. זה אולי ההסבר לכך שמחירי המזון והשתייה עלו במצרים ב-9.3 אחוזים בחודש שעבר לעומת החודש המקביל אשתקד.

 

יבוא החיטה מהווה כ-75 אחוזים מסך הצריכה, אך הוא ירד באופן משמעותי. עבור מוחמד עלי, תושב קהיר, העלייה במחירי המזון הותירה לא יותר מסכום מינימלי לקניות. "אני לא יכול לחשוב אפילו על מותרות כמו נופש וטיולים", אמר בעודו עומד בתור למאפייה מקומית. "מחירי המזון עולים, הכלכלה חולה והפוליטיקאים נאחזים בכיסאותיהם".

 

חאתם זידאן, מנהל מכירות של טחנת קמח, מעיד כי הוא "מתגלגל מיום ליום", כהגדרתו. "אני לא יכול לחתום על חוזים ארוכי טווח", סיפר. בה בעת מתגשמת נבואת הכלכלן סמיר רדואן, שגרס כי "ההיסטוריה של מצרים היא ההיסטוריה של מדד המחירים לצרכן, ואני מודאג. עניי המדינה עומדים עם הגב לקיר ונדחקים לשוליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסובסידיות יקוצצו? העניים ייפגעו
צילום: רויטרס
משבר הדלק בקהיר
צילום: EPA
מומלצים