שתף קטע נבחר

סרי לנקה: צפרדע התגלתה מחדש אחרי 157 שנה

בשנת 1853 התגלתה למדע צפרדע שיחים בוהקת וירוקה, בעלת עיניים צבעוניות ביערות האי. במשך 157 שנה נעלמו עקבותיה ולמרות מאמצים לאתרה, מדענים שיערו כי נכחדה מהטבע. לאחרונה הצליחה משלחת חוקרים מקומית לגלות מחדש עשרות צפרדעים באזור הררי נידח. "זה היה רגע קסום", אומר ראש המשלחת ל-ynet

היא ירוקה ובוהקת, בעלת עור מנוקד בכתמים חומים זהובים קטנטנים, מצויידת בצמד עיניים גדולות המעוטרות בשלושה פסים צבעוניים עזים והיא מעדיפה להשקיף על העולם על גבי עלים ירוקים, שיצליחו להסוות אותה בין הצמחייה באי סרי לנקה.

 

עוד בערוץ בע"ח ב-ynet:

 

הכירו את "צפרדע השיחים הבוהקת של קלארט" או בשמה המדעי הלטיני Pseudophilautus stellatus. היא התגלתה בשנת 1853 על ידי הזואולוג אדוארד פרדריק קלארט, שמצא אותה ביערות האי. הוא אסף פרט אחד והגדירו כמין חדש למדע. שלוש שנים לאחר התגלית, אבדו עקבותיה. למרות מאמצים רבים בשנים האחרונות לנסות לאתרה, היא הוכרזה כדו-חי שנכחד מהטבע.

 

זכר על עלה. עיניים צבעוניות (צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe) (צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe)
זכר על עלה. עיניים צבעוניות(צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe)

 

קבוצת חוקרים מקומית לא אמרה נואש. "התחלנו את הפרויקט לראשונה ב-2009, במטרה ללמוד את מגוון הזוחלים והדו-חיים המצויים באזורי פסגות של הרים נידחים באי. רצינו להתמקד במגוון המינים והשינויים שעימם הם מתמודדים בגבהים", אומר בראיון מיוחד ל- ynet מנדיס וויקרמאסינגה, חוקר זוחלים ודו-חיים, המכהן כנשיא אגודת הזוחלים ודו-חיים בסרי לנקה ומי שהוביל את משלחת המחקר לגילוי הצפרדע הנדירה.

 

למרות מסעות נרחבים בעשור האחרון שכללו סקרים וחיפושים במאות אתרים ברחבי האי, כדי לאתר את הצפרדע הנדירה, לא נמצא סימן חיים. את השנתיים האחרונות הקדישו מנדיס וצוות חוקרים משותף, את זמנם בחיפוש אינטנסיבי באי והגיעו לאזורים במסע לאזורים הרריים קשים לגישה. הם התמודדו עם מזג אוויר טרופי סוער והכל כדי לתעד את מיני בעלי החיים באזורים הללו.

 

לא פשוט לאתר צפרדעים קטנות. האזור בו נמצאה מחדש (צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe) (צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe)
לא פשוט לאתר צפרדעים קטנות. האזור בו נמצאה מחדש(צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe)

 

הפתעה בין השיחים: "זה היה רגע קסום"

את הרגע בו מצאו את אחת הצפרדעים הנדירות בעולם הוא חרט היטב בזכרונו. "זה היה רגע קסום בו פגשתי צפרדע שמעולם לא ראיתי בטבע. היא הצליחה להסוות את עצמה היטב, נעה באיטיות ועם זאת בלטה מאוד ביופיה", הוא מספר. "בתחילה, כשאספנו את הפרטים הראשונים של הצפרעים, עוד העזנו לחשוב שמדובר במין חדש למדע".

 

רק לאחר שבחנו לעומק בספרות המקצועית מינים שנכחדו מהטבע במדינה, הם הופתעו לגלות דמיון רב בין הפרט שמצאו לצפרדע העתיקה. בהתחשב כך שהפרט הראשון שנאסף מהטבע בסוף המאה ה-18 אבד במרוצת השנים, לחוקרים נותר להסתמך על רישומים ומידות מהעבר של הצפרדע.

 

התגלית שפורסמה בחודש שעבר במאמר בכתב העת המדעי "ZOOTAXA", זכתה לכותרת: "אבדה ונמצאה: אחד מהדו חיים החמקמקים ביותר בעולם, התגלה מחדש". לדברי מנדיס, עד כה היה ידוע על קיומה של הצפרדע מפרט אחד שייצג את התגלית העתיקה. "היא היתה צפרדע השיחים הראשונה שהוגדרה כחדשה למדע בסרי לנקה", הוא מתגאה ומציין כי היא נחשבת לדו-חי שאבד לזמן הרב ביותר בעולם ונמצאה מחדש.

 

נקבת צפרדע שיחים בוהקת של קלארט (צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe) (צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe)
נקבת צפרדע שיחים בוהקת של קלארט(צילום: L. J. Mendis Wickramasinghe)

 

נמצאו 78 צפרדעים, אך אזור המחייה בסכנה

כיצד מצליחים למצוא צפרדעים באזורים כה גבוהים עם צמחייה סבוכה? "אין ספק שמדובר באתגר. במיוחד כשהצפרדעים נחשבות לשוכנות מובהקות על עלוות של צמחייה ונוהגת לשהות על עלים. תוסיף לכך את הגוון הירקרק של הצפרדע ותבין מדוע כמעט אי אפשר להבחין בה בצמחייה הטרופית הסבוכה, אם לא תחפש אותה היטב. צריך להיות ערני לכל פרט קטן", מגלה מנדיס.

 

הוא מציין כי ככל הנראה הם הגיעו לאזור שמעולם לא נבדק על ידי חוקרים עקב קשיי הגישה למקום. לדבריו, סרי לנקה איבדה בשנים האחרונות כ-20 מינים וסוגים של דו-חיים שנכחדו לחלוטין מהטבע, כך שהגילוי המחודש של הצפרדע הנדירה, מעניק תקווה נוספת לחוקרים שיש סיכוי להצילה.

 

החוקרים יצאו בהכרזה על הגילוי מחדש, לאחר שסיימו לערוך בדיקות גנטיות מקיפות לשלוש צפרדעים שנלקחו מהאי. מאז הגילוי הראשוני, הצליחו החוקרים לתעד 78 צפרדעי שיחים בוהקות בגילאים שונים בטבע. למרות התגלית המרשימה, הסכנה עדיין לא חלפה. החשש הגדול הוא מפגיעה באזור בית הגידול הטבעי של הצפרדעים. "האזור מאויים ביותר עקב פעילות אדם. אפילו הממשלה המקומית שוקדת על תוכנית פיתוח לבניית מנחת מסוקים באזור, דבר שעלול להעמיד בסכנת קיום של מיני צפרדעים באזורים של פסגות הרים קרובות", הוא מפרט ומוסיף כי לכך מתווספים איומים רבים כדוגמת זיהום הקרקע, נסיגה של השטחים המיוערים עקב מחלות הפוגעות בעצים וכריתת עצים לטובת חקלאות מקומית.

 

בעתיד מקווים החוקרים להקים גרעין רבייה למין הנדיר. "יש לנו משימה חשובה שקודמת לרביית הצפרדעים בשבי והיא לשכנע את רשויות הממשלה להגן על האזור, כדי שהצפרדעים תוכלנה לשרוד בכוחות עצמן". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים