שתף קטע נבחר

להתקיים מ-20 אלף שקל ברוטו: אל תחכו לאוצר

גם אם שר האוצר לפיד יצליח מעבר למצופה, האם מצבו של מעמד הביניים ישתפר? כנראה שלא. מדוע? כי אנחנו כבר מורגלים בקנייה באשראי, בחיים במינוס ובהיעדר חיסכון. האמת היא שאפשר להסתדר היטב עם 20 אלף שקל ברוטו ואפילו פחות - אם עושים זאת נכון. אז כדאי שנתחיל לדאוג לעצמנו

בשנתיים האחרונות מעמד הביניים ,הנמצא תחת לחץ כלכלי מתמשך, הצליח להפנות את אור הזרקורים למצבו. שר האוצר החדש, יאיר לפיד, הצהיר כי בכוונתו לנסות ולבחון כיצד ניתן לעזור למעמד זה לצאת מהקושי הכלכלי היומיומי בו הוא חי על אתגריו הרבים.

 

 

אחוזים ניכרים מקרב מעמד הביניים לא מצליחים לסיים את החודש ללא מינוס. הניסיונות של מדינת ישראל להגביל את חריגות היתר בחשבון הובילו לכך שמעמד הביניים עדיין חורג אך משלם יותר על כך. יוקר המחירים שהמשיך לעלות גרם גם לרבים מאלו שמצאו איזון כלכלי להפר אותו, והקשיים ההולכים ונערמים גורמים לאותו מעמד ביניים שנושא על גבו את המשק.

 

כאשר מעמד הביניים אינו מסוגל לחסוך, לקנות לעצמו שירותים ומוצרים ואפילו לצאת לחופשות, הדלק שמניע את הכלכלה הולך ופוחת. כדי שאנשי מעמד הביניים יוכלו לחזור ולהניע את הכלכלה נדרשת פעולה גם מצד הממשלה, וגם מצד כל אחד מהשייכים למעמד הביניים.

 

על פי פילוח של נתונים משפחתיים רבים, עולה כי ההוצאות הגדולות של המשפחה הן בתחומי המיסוי, החינוך, הדיור והמזון, אשר כל אחד מהם עלה משמעותית בעוד שההכנסה נותרה בעיינה ואף נשחקה. מציאת פתרונות מערכתיים כדוגמת הפחתת נטל המס על ידי זיכויים עבור הוצאות הכרחיות עבור מי שרוצה לעבוד, כדוגמת מטפלת או צהרון, יכולים להפחית מהעול הכלכלי של מעמד הביניים.

 

לוקחים אחריות אישית

אך גם אם שר האוצר יצליח מעבר למצופה, האם מצבו של מעמד הביניים ישתפר? לא בטוח שכך הדבר. אנו מורגלים כל כך בקנייה באשראי, בחיים במינוס ובהעדר חסכון, כך שההרגל יכול לגרום לכך שגם אם יהיה שינוי- הוא לא ישפיע משמעותית.

 

רק באמצעות לקיחת אחריות אישית על המצב הכלכלי ורכישת השכלה פיננסית נוכל לסייע למדינה לסייע לנו.

 

אנו יודעים כבר כי הפנסיות נשחקות וכי אין ביכולתנו לסמוך עליהן שיחזיקו אותנו במצב כלכלי טוב לאחר שנפרוש. אנו מכירים בכך שנשמש כתומכים גם להורינו המזדקנים וגם לילדינו המתקשים לצאת מהבית. אנו נוכחים בכך שתקופת העבודה שלנו הולכת ומתקצרת בעוד תוחלת החיים מתארכת, ועל כן עלינו להתחיל כאן ועכשיו להתנהל נכון, לחשוב קדימה ולעבור מגרעון לחסכון.

 

על אף ששיטה זו מחייבת בחינה קפדנית של ההוצאות, היא תאפשר לנו להתנהל כמו שמעמד ביניים אמור להתנהל – נוכל להרשות לעצמנו ליהנות מקניית בגדים חדשים בלי לחשוש רגע לאחר התשלום מהטלפון מהבנק, נוכל לצאת לחופשה מבלי להרגיש שהיא מגיעה על חשבון טיפולי השיניים לילדים, ונרשה לעצמנו לעבוד פחות שעות נוספות ולבלות יותר עם המשפחה שלנו.

 

מפסיקים לחכות לעזרה

עמרי ורינת הם זוג ממעמד הביניים המרוויח כ- 20,000 שקל ברוטו, אך נשאר לאחר ניכויי המס עם כ-14,700 שקל בלבד. יש להם 3 ילדים קטנים, כלבה ושני רכבים שאחד מהם מעבודתה של רינת כמהנדסת. עקב עלויות הטיפול בילדים לאחר שעות העבודה, עמרי שעוסק בבניית אתרים, עובד במשרה חלקית וכל יום החל מ-16:00 מוקדש אצלו לטיפול בילדים.

 

בני הזוג מסיימים את החודש עם גרעון חודשי של 7,000 שקל. הגרעון נוצר מכך שרק עבור גני הילדים והמשכנתא משלמים בני הזוג סכום של כ- 7,800 שקל בחודש. מה שמותיר לבני הזוג סכום של כ- 6,900 שקל ליתר תחומי החיים הקבועים והמשתנים.

 

בנוסף, לבני הזוג הלוואות על סך 44,000 שקל ותשלומים נדחים באשראי בהחזר של 1,980 שקל, וכן אוברדרפט של 24,000 שקל. בכל חודש, 2,200 שקל משכרם נטו הולכים לכיסוי הלוואות ותשלומים, והם נמצאים במרכזו של סחרור הלוואות שימשיך להוריד את רמת חייהם ככל שהזמן יעבור.

 

הם הרגישו שמגיעה להם רמת חיים טובה יותר, אך באופן פרדוקסלי זה הוביל אותם לירידה ברמת החיים. החזרי ההלוואות שחקו אותם והגדילו את הסכנה הכלכלית.

 

לצד התקווה לשינוי מצד המדינה, עמרי ורינת הבינו שהם על זמן שאול עד לקריסה והחליטו לקחת את גורלם בידיהם. הם הצליחו לאזן את התקציב ולעצור את ההתדרדרות הכלכלית.

 

איך הם עשו את זה? באמצעות בניית תוכנית חירום כלכלית שכללה לקיחת הלוואת גישור מקרנות ההשתלמות שלהם, בהחזר חודשי של 280 שקל, צמצום עמלות וריביות בנק ועלויות ביטוח ושינוי מסלולי תקשורת ואינטרנט.

 

בנוסף, תכנון חסכון בחשמל בהיקף של 150 שקל, מחזור משכנתא שחסך כמעט 400 שקל בחודש, צמצום בהוצאות המכולת בהיקף של כ-500 שקל ובהוצאות הנסיעה ברכב הפרטי. ביטול העוזרת ותקציב הנופש, הקטנת תקציב המזומן ל-150 שקל לחודש בלבד, וויתורים תקציביים בסעיפים נוספים.

 

ההשכלה הפיננסית שרכשו סייעה להם לחסוך אלפי שקלים בחודש תוך השקעה של מספר מועט של שעות. במקביל, הם החלו לחסוך סכום קטן בהשקעה חכמה לטובת עתיד הילדים, וכאשר ההלוואות שלהם יסתיימו הם יגדילו אותו ויוסיפו אפיקי חסכון נוספים. בטווח של השנים הקרובות, ההוצאות שלהם צפויות לפחות עם המעבר של הילדים הקטנים לחינוך חובה, ואז הם יוכלו להתכוונן על יצירת עצמאות כלכלית.

 

אם בתקופה זו יקרו שינויים כלכליים בהחלטת משרד האוצר, הקושי שלהם יפחת אפילו יותר ומועד ההגעה למטרה יתקצר, ולמעשה הם ירוויחו בגדול מההחלטה לפעול כבר כעת.

 

חשוב לזכור כי גם כאשר ינקטו צעדים על ידי משרד האוצר, הם לא יתחילו להשפיע באופן מיידי עלינו, ומכיוון שרובנו לא מכירים את הקו האדום שבין סחרור הלוואות לקריסה כלכלית, זה יכול להתגלות כמעט ומאוחר מדי. החובה של כל אחד ואחת מאיתנו היא לדאוג לעצמו הן על ידי רכישת השכלה פיננסית והתנהלות נכונה, והן על ידי הצפת הסוגיות הכלכליות המקשות עליו להתקיים. רק באמצעות השילוב בין השניים נוכל לסייע למדינה לסייע לנו.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף ", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

פורסם לראשונה 05/04/2013 17:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפיד. הכוונות טובות, אך כדאי שגם אנחנו נעשה מאמץ
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים