שתף קטע נבחר
 

אוסטרליה: חיפשו ציפורים ומצאו לוויתן נדיר

קבוצת חובבי ציפורים שיצאה לסיור בדרום אוסטרליה כדי לצפות בעופות ימיים, תיעדה במקרה את אחד הלוויתנים הנדירים ביותר בעולם – לוויתן מקור על שם שפרד. יונק ימי שהתגלה למדע לפני 76 שנה ונצפה פעמים ספורות בטבע. "הייתי בר מזל כדי לתעד אותו", אומר הצלם ל-ynet

חיפשו ציפורים ומצאו לוויתן נדיר. חבורת צפרים אוסטרלית מגיעה מדי חודש אל ספינת הטיולים של מארק מודי, כדי לקחת חלק בהפלגת צפרות בדרום המדינה.

 

"אנחנו יוצאים להפלגות כדי לצפות ולתעד מינים של עופות ימיים באזור ומארק מוביל אותנו בביטחה לשם כבר מספר שנים", מספר ל-ynet. הצפר והצלם דניאל מנטל.

 

בחודש שעבר הפליגה החבורה לדרכה ושעה לאחר ההפלגה, הבחין דניאל והצפר דיוויד הארפר בלוויתן מגיח מהים, מזנק לגובה ונוחת שוב במים, כשהוא משפריץ מים לכל עבר. "הערכנו שמדובר באחד ממיני הלוויתנים הנפוצים שנצפים כאן באזור, כי אנחנו רגילים לראות כאן לוויתנים ממינים שונים. הפעם חשבתי לעצמי שאולי כדאי לצלם אותם, רק ליתר ביטחון אם נמצא משהו שונה", הוא מסביר.

 

"יש לו מקור! יש לו מקור!". צילום ממרחק של כ-600 מטר (צילום: Dan Mantle) (צילום: Dan Mantle)
"יש לו מקור! יש לו מקור!". צילום ממרחק של כ-600 מטר(צילום: Dan Mantle)

 

הצפר צעק: "יש לו מקור! יש לו מקור!"

"קיוויתי שהלוויתן יגיח שוב מהמים והוא עשה זאת ארבע פעמים בסך הכל. בפעם השנייה, דיוויד שצפה בו במשקפת החל לצעוק "יש לו מקור! יש לו מקור! וזה מייד זכה לתשומת לב מיידית מכל הנוכחים על הסיפון, כי ידענו עד כמה נדיר לצפות במיני לוויתנים דמוי מקור בים".

 

דניאל המשיך לצלם את הלוויתן עד שנעלם. "צריך לציין שכל הסיטואציה התרחשה במרחק של כ-500 עד 600 מטר מאיתנו ולכן היה קשה לראות פרטים רבים אצל הלוויתן דרך עדשת המצלמה".

 

מצאו גם ציפורים באותו היום. אלבטרוס בולר בתעופה (צילום: Dan Mantle) (צילום: Dan Mantle)
מצאו גם ציפורים באותו היום. אלבטרוס בולר בתעופה(צילום: Dan Mantle)

 

"רק כשהתחלנו לבחון את התמונות במסך המצלמה, הבנו שראינו לוויתן דמוי מקור, אבל לא היה בספינה מומחה ליונקים ימיים, כך שלא הבנו באותו סיור עד כמה נדיר היה הלוויתן שראינו".

 

לדברי דניאל, מרבית מלוויתני המקור הם בעלי חיים ביישניים כלפי סירות ולכן עד כה מעט מאוד נראו בטבע. היונקים הימיים דמוי המקור, התגלו למדע בשנת 1937 ונצפו מעט מאוד פעמים בטבע. רק אשתקד תועדו הלוויתנים לראשונה בוידאו על ידי משלחת חוקרים מאוסטרליה. כיום מוערך מספרם בכ-10 אלף פרטים בלבד בטבע.

 

תצפית ראשונה בוידאו בפברואר 2012 בלוויתני מקור ע"ש שפרד

 

צלם בר מזל

"במסעות הצפרות שלנו היינו ברי מזל לראות טבע מדהים. מינים רבים של לוויתנים, ביניהם לוויתנים כחולים, לוויתנים גדולי סנפיר בנדידה, לוויתני Right Whales דרומיים עם גורים וגם להקות גדולות של לוייתני נתבים ארוכי סנפיר, וכן להקות של דולפינים רבים ששחו ושיחקו ליד הסירות", הוא מסביר. "אנחנו רואים גם אלבטרוסים נודדים ואם יש לנו מזל, אם שטים ליד ספינות מכמורתן גדולות, אז צופים במחזה מדהים של מאות אלבטרוסים, שחפים ויסעורים שניזונים מהשלל מאחורי ספינות הדיג". 

 

 (צילום: Dan Mantle) (צילום: Dan Mantle)
(צילום: Dan Mantle)

כשחזרה חבורת הציפורים בחזרה ליבשה, הם ערכו חיפוש קצר בגוגל לגבי תמונות של לוויתני מקור. "הסתכלתי בתמונות בטלפון הסלולרי שלי והבנתי במהירות כי ככל הנראה ראינו לוויתן מקור על שם שפרד וככל שקראתי עליו יותר, הבנתי עד כמה נדירה היתה התצפית", הוא מגלה. "ידעתי שאני חייב להשיג אישור של מומחה כדי שנדע זאת בוודאות".

 

דניאל שלח את התמונות לקת'רין קמפר, אוצרת וחוקרת בכירה של יונקים ימיים במוזיאון דרום אוסטרליה. "היא מיד מיהרה לחזור אלי ואישרה את התצפית שלנו, תוך כדי כך שהדגישה כי החשיבות של התצפיות הללו לחקר הלוויתנים", הוא מסכם. "אני בסך הכל הייתי הצלם שהיה בר מזל כדי לתעד את הלוויתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים