שתף קטע נבחר

תוכנית חירום: דירות מחסה לבני נוער בזנות

לפי הערכות ארגוני הסיוע, אלפי נערים ונערות הידרדרו לזנות. בעוד חודש תופעל תוכנית שמטרתה לאתר את בני הנוער ולטפל בהם. שר הרווחה כהן: "אסור לנו כחברה לסבול את התופעה הזאת"

אתי (שם בדוי) מצאה את עצמה בגיל 17 מסתובבת לבדה במרכז ירושלים ללא מחסה וללא בית לחזור אליו. בין לבין היא התגלגלה לבית בושת בבאר שבע. "ביום אחד היו מגיעים שמונה גברים", היא מספרת. "במצב כזה את מעדיפה לא להרגיש כלום". מתוך כוונה לסייע לאתי ולבני נוער שנקלעו לסיטואציה דומה, הכריז שר הרווחה מאיר כהן על "תוכנית חירום למלחמה בזנות וניצול מיני בקרב בני נוער".

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

במסגרת התוכנית המתגבשת יוקם מערך נרחב ומיומן של מאתרים שיפעלו בשני מישורים לאיתור נערים ונערות בקבוצות הסיכון לזנות: איתור ברשת ואיתור פיזי בשטח. בנוסף לכך יוקם מערך רב-תחומי שיעניק טיפול הוליסטי ויסודי לכל נער ונערה, מהשמה בדירות לנפגעי זנות, דרך טיפול פסיכולוגי פרטני, תהליך גמילה של הנער או הנערה וטיפול קבוצתי ממושך. כל זאת עד לנקודת זמן שבה יוכל המטופל לעבור לאורח חיים עצמאי ונורמטיבי.

 

התוכנית תצא לדרך בעוד כחודש ותוקצבה בארבעה מיליון וחצי שקלים. "מדובר בתופעה שהיא בעוכרינו ויש לגדוע אותה בכל הכוח והנחישות, אמר השר כהן. "ישנם נושאים שמצריכים טיפול מיידי ללא שיהוי. זוהי תופעה שאסור לנו כחברה ומדינה לסבול בשום דרך. זה לא עניין תקציבי, זהו עניין מוסרי ואנושי".

 

"זהו עניין מוסרי ואנושי". אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"זהו עניין מוסרי ואנושי". אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

במסגרת ההעברה לאורח חיים נורמטיבי, תיבנה תוכנית לשילוב הצעירים בתעסוקה או בלימודים לפי החלטת הגורם המקצועי. במקביל לטיפול האישי בנפגעים, ייערך קמפיין רחב-היקף שיעסוק בתופעה ויתמקד בעיקר בחטיבות הביניים ובתיכונים בכל רחבי הארץ ובמרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית.

 

לדברי ציפי נחשון גליק, מנהלת השירות למתבגרים במשרד הרווחה, "בתוכנית החדשה יבואו לידי ביטוי מענים ייחודיים, אינטנסיביים וספציפיים, אשר יספקו הגנה וסיוע לאותם בני נוער וייתנו להם הזדמנות לצאת מהמצב שאליו נקלעו לעבר עתיד טוב יותר".

 

"לפחות היה איפה לישון" 

אתי שנאלצה כאמור להסתובב לבדה ברחוב כבר בגיל 17 והידרדרה לזנות, עזבה את הבית החרדי שבו גדלה לאחר שהוריה סירבו לקבל את אורח החיים החילוני שבו בחרה וניתקו עמה כל קשר. "הייתי לבד אז בעולם", היא משחזרת. "לא ידעתי איפה אבלה את הלילה הבא ואז פגשתי גבר בן 30 בערך. הוא לקח אותי אליו הביתה, היה אלים והביא חברים שלו, אבל לפחות היה לי איפה לישון. בבית הבושת בבאר שבע את מעדיפה להיות במחשבות בעולם אחר".

 

סיפורה של אתי מייצג במידה רבה את עולמם של אלפי בני נוער שלפי הערכות נקלעו לעיסוק בזנות. לאורך שנים הטיפול של המדינה בתופעה היה לקוי וסבל ממערך איתור חלקי, היעדר נתונים לגבי היקף התופעה, אי-טיפול בנוער ומחסור במסגרות טיפוליות. כך למשל התעכב גם סקר של משרד הרווחה שנועד לבדוק את ממדי התופעה. בנוסף, תוכנית שגובשה במשרד הרווחה בשנה שעברה נגנזה.

 

"שירותי מין מנערים בקלות יתרה" 

לפי הנתונים של עמותת "עלם", שמפעילה בשיתוף משרד הרווחה שלושה מרכזים עבור בני נוער שהידרדרו לזנות, ב-2011 נרשם גידול משמעותי במספר בני הנוער שמעורבים בזנות: 621 נערים מגיל 12 לעומת 126 שאותם פגשו אנשי העמותה ב-2010. ב"עלם" מעריכים כי היקף התופעה רחב אף יותר ושאלפים אינם מטופלים או ידועים למשרד הרווחה.

 

"כיום ניתן להשיג שירותי מין מנער או נערה בקלות יתרה, אם דרך האינטרנט ואם דרך מקומות ידועים. טיפלתי בנערים ונערות שנמצאים במעגל הזוועה הזה וברור שהנושא מצריך התערבות כירורגית", אמר עו"ד אסף רג'ואן, לשעבר מנהל פרויקט "ערים בלילה" של "עלם", שייעץ לשר כהן בנושא.

 

רלי קצב, מנהל תחום "הקצה ונערות" בעמותה, אמרה כי מבחנה של התוכנית החדשה יהיה בתוספת אנשי מקצוע שיוכלו לאתר את הנערים והנערות בגיל מוקדם בכל רחבי הארץ. לדבריה, "בניגוד למה שאנשים סבורים, הזנות בקרב בני נוער קיימת בכל מקום ובכל שכבה, יש צורך באיתור הנערים והנערות בגיל צעיר לפני שהם שוקעים עמוק מדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנערים יאותרו (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
"תופעה שהיא בעוכרינו". השר כהן
צילום: עוז מרון
מומלצים