שתף קטע נבחר

ביטוח לאומי מונע סיוע לסטודנטים לקויי למידה

למרות שסטודנטים בעלי לקויות למידה זכאים לסיוע פיננסי של עד 50 אלף שקל לשנת לימודים, המוסד לביטוח לאומי דוחה את תביעותיהם של רבים מהם, שגם כך מתקשים להתמודד מבחינה חברתית ואקדמית עם התואר. "גילינו שסטודנטים מתייאשים בעיקר בגלל הבושה", מסביר מומחה לתביעות

לא פעם מערים המוסד לביטוח לאומי קשיים על הזכאים לסיוע פיננסי. בשנים האחרונות הגיע תורם של הסטודנטים בעלי לקויות הלמידה.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, את שנת הלימודים הנוכחית החלו כ-305,550 סטודנטים ומתוכם 7% בעלי ליקויי למידה, לפי נתונים רשמיים של המוסד לביטוח לאומי. למרות זאת, קיימת מצוקה גדולה בקבלת הסיוע ואישור התביעות שמוגשות לסיוע למוסד.

 

כתבות נוספות במדור הלימודים :

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

ראשית, המוסד לביטוח לאומי לא מפרסם באופן רשמי את מספר התביעות שמאושרות או נדחות לסיוע פיננסי לליקויי למידה. בנוסף לכך, מתוך 150 סטודנטים שפנו למשרד עורכי הדין פייפר-כהן בנושא תביעות לזכאות לסיוע פיננסי, 80% מהתביעות נדחו. כך נוצר מצב, שרבים מעדיפים שלא להתמודד מול המוסד לביטוח לאומי ומוותרים על זכויותיהם. אם היו מגישים תביעה חוזרת או ערעור ייתכן מאוד שהיו זכאים לקצבה שיכולה להגיע עד 50 אלף שקל לשנת לימודים.

 


סטטיסטיקה ומימדי התופעה בישראל (על פי נתוני עמותת לשם):

סטטיסטיקה ומימדי התופעה בישראל (על פי נתוני עמותת לש"ם):
מוסד על-תיכוני מספר תלמידים מספר תלמידים לקויי למידה שיעור
מוסדות להשכלה גבוהה מתוקצבים

249,000 8,500 3.4%
מכינות קדם אקדמיות 12,000 3,600 30%
מכללות וסמינרים להכשרת עובדי הוראה 33,000 1,100 3.4%
מרכזי הכשרה טכנולוגית (מה"ט - באחריות התמ"ת) 20,000 3,000 15%
הכשרות מקצועיות (תמ"ת) 37,800 1,300 3.4%
סה"כ תלמידים 351,800 17,500 5.6%

 

"מי שיודע לשחק את המשחק - משלמים לו"

"אחרי שהסטודנט לקוי הלמידה מגיש טפסים לביטוח לאומי הוא מזומן לוועדות רפואיות שבהן יושבים נוירולוג ופסיכיאטר", מסביר ע"וד אייל פייפר, מומחה לתביעות מול ביטוח לאומי. "המטרה היא לראות עד כמה לקות הלמידה פוגעת בחיי היום יום. בדרך כלל, ביטוח לאומי ייתן לו 19% נכות, כי ב-20% הוא צריך לשלם.

 

"במצב כזה הסטודנטים מתחילים להיות באטרף, בדיכאון מזה ומתייאשים ולא מגישים ערעורים. פונים אלינו הרבה אנשים לייעוץ, אנחנו יודעים שחלק גדול מהאנשים קיבלו בוועדות בסביבות 10% נכות. מה שהאנשים האלה צריכים לדעת הוא שמי שנאבק בביטוח הלאומי ומתעקש - בסוף זוכה".

 

זה עד כדי כך פשוט?

"יום אחד הסתובבתי במכללת רופין ופגשתי שם סטודנט שמכיר אותי והוא סיפר לי שארבע פעמים הוא הגיש בקשה לסיוע ונדחה. התחלתי לחקור אותו, ליווינו אותו בפעם החמישית ובסוף אישרו לו 28% נכות. מי שיודע לשחק את המשחק מול הביטוח הלאומי, בסוף משלמים לו".

 

על מה מכשילים?

"יש לקות למידה קלה, בינונית וקשה. אותו סטודנט, כדי לקבל את הזכאות, צריך להיות בעל לקות למידה קשה. איך קובעים זאת? אין להם קריטריון כמו מספר מתמטי. יש להם את שיקול דעת הוועדות ואז מה הם אומרים? ללקוח שלך יש לקות למידה בינונית ואז מורידים לו את אחוזי הנכות".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

סיוע כספי: עד 50 אלף שקל לשנת לימודים

כאמור, המצוקה הגדולה נובעת מהליך קביעת הזכאות לנכות, שנקבעת על פי מידת לקות הלמידה. המוסד לביטוח לאומי מחלק את המידה לשלוש דרגות: לקות קלה, 0% נכות, בינונית 10% וקשה 20%. רק סטודנט שנקבעת לו לקות קשה, כלומר לקות העולה על 20%, יהיה זכאי לסיוע כספי.

 

הסיוע הכספי, שניתן ללימודים לתואר ראשון בלבד יכול להגיע עד 50 אלף שקל בשנה לרבות זכאות לקצבת שיקום בסך של כ-2,300 שקל לחודש, זכאות לסיוע בשכר דירה עד לסכום של 1,300 שקל בחודש ומימון שכר לימוד לפי תעריף אוניברסיטאי של כעשרת אלפים שקל בשנה. המשמעות היא שבעלי ליקויי למידה יכולים לקבל מימון מלא לתואר ראשון בכל אחת מהאוניברסיטאות בארץ וגם בחלק מהמכללות.

 

"מגיעים הרבה אנשים שמתעניינים בזכויות ואנחנו עושים אחריהם מעקב", אומר עו"ד פייפר. "גילינו שאנשים לא מגישים את התביעות מתסמונת הבושה. מדובר באנשים בעלי קושי במציאת מקומות עבודה, בהשתלבות חברתית אז ברגע שאתה דוחה אותו, הוא כבר מוותר ומזניח את זה.

 

"למשל, אחד מהלקוחות שהתעניין בסיוע סבל מבעיות קשב וזיכרון קשות עוד מגיל 10. בשירות הצבאי הורד לו הפרופיל על בעיות של לקות למידה ולאחר השירות הצבאי הוא לא הצליח לעבוד באופן קבוע במקומות עבודה. כמו כן, הלקוח נטל באופן קבוע ריטלין.

 

"על סמך האבחונים שצירף הלקוח ועל סמך הבעיות שלו, סיכוייו לזכות בתביעת הנכות היו גבוהים. אולם המוסד לביטוח לאומי קבע כי יש ללקוח לקות למידה בדרגה בינונית ודחה את תביעתו. לאחר שהגיש ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי התהפכה ההחלטה ותביעתו לנכות אושרה. מקרה זה הוא אחד מתוך רבים של לקויי למידה אשר זכאים לנכות ותביעותיהם נדחות, שכן לרוב המוסד לביטוח לאומי קובע כי לקות הלמידה אינה קשה".

 

במקרה אחר מספר פייפר על בחור שנכשל בלימודיו בתיכון עקב בעיות קשב וריכוז ולכן גם סבל מבעיות חברתיות וקשיי הסתגלות למקומות חדשים. "הוא לא הצליח להתמיד במקומות עבודה", מספר עו"ד פייפר. "כל פעם הוא היה מתבייש בעצמו והיה מתקשה ליצור קשר עם אנשים והסביבה הקרובה לו. תביעתו הוגשה למוסד לביטוח לאומי ונדחתה מאחר שהוא קיבל רק 10% נכות. גם ערעור שהגיש נדחה.

 

"בבדיקת המסמכים שנערכה אצלנו במשרד התגלה כי הוא לא צירף את המסמכים והתעודות מבית הספר התיכון. מכיוון  שהוא התבייש בבעיותיו. לאחר שתביעתו הוגשה נקבעו לו 20% אשר זיכו אותו בקצבה. מומלץ להיאבק עם המוסד לביטוח לאומי ולא לקבל את ההחלטה שלהם כמובנת מאליו".

 

מה אומר החוק?

שיוויון זכויות לאנשים בעלי מוגבלות לרבות ליקויי למידה מעוגן בחוק במסגרת חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח 1998. במסגרת חוק זה אדם עם מוגבלות כולל בעלי לקות פיזית נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים.

 

בחודש מרס 2005 עבר בקריאה שלישית התיקון לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שהסדיר את הנגשת כל המוסדות העל-תיכוניים, הן נגישות לתשתיות והן נגישות לשירות. בהצעת התקנות לסעיף זה כבר הכניסה המועצה להשכלה גבוהה את נושא הקמת מרכזי התמיכה בכל מוסד עבור כל הסטודנטים עם מוגבלות.

 

בשנת 2008 עבר חוק זכויות תלמידים עם לקויות למידה במוסדות על-תיכוניים של ח"כ זבולון אורלב. על פי חוק זה, מועמד לקבלה למוסד על-תיכוני שהוא אדם עם ליקוי למידה, זכאי להתאמות בהליך הקבלה למוסד העל תיכוני ותלמיד עם ליקוי למידה זכאי להתאמות במסגרת לימודיו במוסד שבו הוא לומד. החוק גם מגדיר רצף של פעילות מחויבת על ידי המוסד לקידום מעמדם של התלמידים הכולל בין השאר הקמת מרכז תמיכה בכל מוסד והדרכת הסגלים השונים.

 

"ביטוח לאומי נשמע כמו גוף חזק", מסכם פייפר. "מה שחשוב הוא לא לוותר. כמה שזה קשה בסופו של דבר זה משתלם. אני חושב ש-50 אלף שקל בשנה לא היו מזיקים לאף אחד".

 

תגובת המוסד לביטוח לאומי:

"לקות למידה כשלעצמה אינה מזכה בקצבת נכות מהביטוח הלאומי. סטודנטים אשר סובלים מנכות ומגבלות רפואיות אחרות, שיש להם גם לקות למידה והם זכאים לשיקום, מקבלים מהביטוח הלאומי סיוע שנותן מענה לצרכים המיוחדים הנובעים מלקות הלמידה, כחלק מתהליך השיקום.

 

"יוצאת מן הכלל היא הפרעת קשב וריכוז ברמה חמורה, המלווה בלקות למידה ומזכה בדרגת נכות של 20% העשויה לזכות בשיקום. הסעיף הרפואי המותאם לקבלת דרגת נכות בשל הפרעת קשב וריכוז הוא סעיף נפשי. לכן, לא ניתן כיום לזהות על פי סעיף הליקוי את מי שסובל מהפרעות קשב וריכוז. אנחנו פועלים לייחד להפרעה זו סעיף ייחודי ובעתיד הקרוב יהיה ניתן לזהות את הקבוצה המדוברת.

 

"יש לציין שהביטוח הלאומי מפרסם מדי שנה את מספר התביעות המוגשות לקצבת נכות, ואת ההתפלגות על פי סעיפי הליקוי. המידע נמצא באתר המוסד לביטוח לאומי באינטרנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
המוסד לביטוח לאומי
צילום: מאיר פרטוש
צילום: משרד פייפר-כהן
עו"ד אייל פייפר
צילום: משרד פייפר-כהן
מומלצים