שתף קטע נבחר
צילום: אוהד צוינברג', חגי אהרון

המל"ט של חיזבאללה נועד להסיח הדעת מסוריה

הסיוע שמגיש הארגון השיעי למשטר אסד גובה ממנו מחיר תודעתי, וייתכן כי שיגור המטוס ללא טייס היום לעבר ישראל נועד להזכיר לתומכי הארגון ולמתנגדיו: "אנחנו עוד עוסקים בהגנה על לבנון". פרשנות

בפעם השנייה בתוך חצי שנה העמיד חיזבאללה במבחן את מערך ההגנה האווירית של ישראל, אולם ייתכן כי המניע אינו רק ניסיון לבחון את היכולות של מערכות ההתרעה. נוכח האבדות שסופג הארגון בעקבות מעורבותו בסכסוך בסוריה, לא מן הנמנע כי שיגור המטוס לא טייס (מל"ט) היום בצהריים (ה') נועד לשרת מטרה תודעתית-מדינית ולפייס את תומכי הארגון באמצעות הסחת דעת קלה.

 

יירוט מול חיפה - הכתבות האחרונות:

דרמה מול חיפה: צה"ל יירט מל"ט של חיזבאללה

בגלל היירוט: נתניהו נאלץ לנחות עם מסוקו

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

בלבנון, לרבות בקרב תומכי חיזבאללה בתוך העדה השיעית, נרשמת תרעומת גלויה וגוברת על המעורבות של הארגון הלבנוני במלחמת האזרחים הסורית. כדי להסיח את הדעת מכל אלה ולהוכיח שחיזבאללה עוסק בהתמודדות עם ישראל ובמה שהוא קורא "ההגנה על לבנון מפני ישראל", שלח המזכ"ל חסן נסראללה מל"ט שימשוך תשומת לב תקשורתית ויסיח הדעת מצרותיו מבית בלבנון וגם בעימות בתוך סוריה.

 

ספינות חיל הים מחפשות אחר שברי המל"ט בצהריים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ספינות חיל הים מחפשות אחר שברי המל"ט בצהריים(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

המל"ט שהופל היום מול חיפה יצא ככל הנראה מבסיס חיזבאללה בבקעת הלבנון, טס דרום-מערבה לכיוון אזור העיר צידון ומשם טס לאורך קו החוף ובמרחק של כשישה מייל ממנו בים ובגובה של כשני ק"מ. סביר להניח שחיזבאללה והמדריכים האיראנים שמנחים את הארגון בתחום כלי הטיס הלא מאוישים ביקשו בכך לבדוק מחדש את נתיבי החדירה ואת היערכות הישראלית, שעליה למדו בין השאר מהתקשורת, שדיווחה כי באזור חיפה הוצבו סוללות פטריוט בעלות מכ"ם המתאים במיוחד לגילוי מטוסים זעירים שמהירותם איטית יחסית.

 

לצד זאת והסברה כי השיגור נועד למטרות תעמולה, ייתכן גם שהכלי היה אמור לבצע גם משימת צילום מודיעיני. צילומי איסוף כאלה יכולים להתבצע גם באלכסון במצלמות מתאימות, ולכן המל"ט לא חייב לטוס ממש מעל המטרה. יתרה מכך, אם המטרה היא לאסוף מידע על אסדות הקידוח בים או על מתקנים בנמל חיפה ובמפרץ, המל"ט יכול לעשות זאת גם ממרחק של 8-10 ק"מ מהחוף, בעיקר אם הוא טס בגובה רב ומצויד כאמור במצלמה מתאימה.

 

היירוט המהיר - הודות להפקת לקחים

המל"ט טס בגובה 6,000 רגל ותיאורטית לפחות, יכול היה לבצע משימת איסוף מודיעין. המל"ט הקודם ששלחו חיזבאללה והאיראנים באוקטובר אשתקד, שהופל בסופו של דבר מעל יער יתיר, ניסה לבצע משימת איסוף אולם ככל הנראה לא היה מסוגל להעביר תוך כדי טיסה את הצילומים שאסף בזמן אמיתי. כנראה התכנון היה שהמל"ט יעשה סיבוב שלם, יחזור ללבנון ושם יפתחו את סרטי הצילום.

 

בכל מקרה המל"ט הופל אז כשנראה שהוא משנה כיוון ומנסה לשוב ללבנון, אחרי שאולי ניסה לצלם את הכור בדימונה ולא הצליח. אחרי כשלון אותה גיחה, נסראללה בכל זאת ניסה להפיק ממנה את המרב מבחינת תעמולה והתרברב ב"הישג" בנאומו - אבל הטלוויזיה של חיזבאללה שידרה סרט אנימציה בדיוני לחלוטין ולא צילומים ממשיים.

 

הפעם, הגילוי המהיר של המל"ט הושג ללא שום ספק הודות ללקחים שהופקו אחרי הניסיון הקודם של חיזבאללה להחדיר מל"ט לשטח מדינת ישראל. בעקבות אותו אירוע הוצבו מכ"מים

נוספים ושונה מערך הצבת המכ"מים באזור הצפון באופן שכאמור, יוכל לזהות גם כלי טיס זעירים ביותר. היירוט המוצלח בידי חיל האוויר מעיד כנראה גם על שיפור בטקטיקות תקיפה של כלי טיס בלתי מאוישים על-ידי מטוסים מהירים של חיל האוויר, במקרה זה F-16.

 

יירוט מל"ט שטס לאט מאוד לעתים קשה יותר מאשר יירוט מטוס או מסוק קרב, וזה הוכח בפעם הקודמת כאשר מטוס חיל האוויר נאלץ לירות שני טילים כדי להוריד את המל"ט, אחרי שהראשון לא פגע. עם זאת, אפשר להניח די בביטחון שהסיפור של המל"טים והמזל"טים שחיזבאללה מפעיל, כנראה מתוצרת איראן, לא נגמר, ואנו עשויים להתוודע אליהם מחדש תוך כדי מטחי טילים אם תיפתח מלחמה בצפון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיפושים אחר שברי המל"ט מול חיפה
צילום: עידו ארז
מומלצים