שתף קטע נבחר

אחמדינג'אד עבר על החוק ויספוג 74 מלקות?

נשיא איראן ליווה את מחותנו למשרד הפנים, שם נרשם האחרון כמועמד בבחירות לנשיאות. באיראן אומרים שהוא עבר על החוק האוסר על איש ציבור להציג מועמד בעודו מכהן. במחנה אחמדינג'אד מיתממים, אך העונש יכול להגיע ל- 74 מלקות

במדינה שבה נשים נסקלות באבנים על "עבירות" שבשום מקום אחר בעולם לא היו נחשבות לעבירות, האם כעת גם הנשיא המתריס ישלם את המחיר? פרשנים לענייני איראן נדרשו ביממה האחרונה לשאלה האם מחמוד אחמדינג'אד, שנוא נפשה של ישראל, עתיד לספוג עונש של 74 מלקות בעקבות העובדה שעבר כנראה על חוק הבחירות. העבירה לכאורה של אחמדינג'אד זכתה לתגובות גם בתוך המדינה האיסלאמית.

 

עוד חדשות בעולם :

היסטוריה בהונג קונג: טרנסג'נדרית תינשא לחבר

קרלה ברוני או ואלרי טרירוויילר: מי שווה יותר?

צ' קוריאה: הדחת בכיר הוחבאה בהודעה על מופע

המדריך למרגל באינטרנט: איך תחשוף מידע?

 

אזרחי איראן ילכו בחודש הבא לקלפיות כדי לבחור את נשיאם לארבע השנים הקרובות. אחמדינג'אד, המכהן כנשיא מאז שנת 2005, לא יוכל לרוץ שוב בבחירות, כיוון שהחוק האיראני אוסר על נשיא לכהן יותר משתי כהונות רצופות. הרשמת המועמדים הסתיימה אתמול, וכעת צפויים בכירי המשטר לנפות את רובם ולהשאיר לבחירת הציבור רק 12 מועמדים, כאלה המשרתים את "עקרונות המהפכה" ואת ראשי המשטר, בהובלת האייתוללה עלי חמינאי.

 

נשיא איראן אחמדינג'אד עם משאאי. "לקח יום חופש" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא איראן אחמדינג'אד עם משאאי. "לקח יום חופש"(צילום: EPA)

 

שעות לפני סגירת רשימת המועמדים לבחירות הגיע ביום שבת אחמדינג'אד למשרד הפנים עם יועצו הקרוב, שהוא גם אבי בעלה של בתו של אחמדינג'אד, אספנדיאר רחים משאאי. אלא שחוק הבחירות באיראן אוסר על אישי ציבור להביע תמיכה במועמד כלשהו בעודם מחזיקים בתפקיד רשמי, ולדברי גורמים שונים באיראן - בעשותו כן עבר אחמדינג'אד על החוק. העונש המרבי לעובר על החוק הוא 74 מלקות ושישה חודשי מאסר.

 

רשת החדשות הערבית "אל-ערבייה" דיווחה כי לפי אתר חדשות איראני, "חבאר" שמו, דובר מועצת שומר החוקה של איראן אמר כי במועצה יש הסכמה כללית על כך שבמהלך שעשה בשבת אחמדינג'אד הציג למעשה אדם כמועמד בבחירות בעודו מכהן כנשיא, ושמדובר בהפרה של חוק הבחירות. משאאי, לעומת זאת, טען כי אחמדינג'אד ליווה אותו להרשמה בעודו ב"יום חופש" מעבודתו כנשיא.

 

בעוד חודש הוא מפנה את הכיסא. אחמדינג'אד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בעוד חודש הוא מפנה את הכיסא. אחמדינג'אד(צילום: EPA)

 

פרשנים ששוחחו עם רשת "אל-ערבייה" דחו את הטענות שלפיהן אחמדינג'אד צפוי לעונש, ואמרו כי גם אם הוא אכן יספוג מלקות או ייכלא - הדבר לא צפוי לקרות בקרוב. ד"ר עלי רזא נוריזאדה, ראש המרכז לחקר ערב והאיסלאם בלונדון, אמר ל"אל-ערבייה" כי הדיבורים בנושא מוגזמים ומגוחכים, וכי אחמדינג'אד לא יספוג את העונש המדובר: "כן, העונש הזה היה יוצא לפועל אם היה מדובר במדינה שבה שולט החוק והסדר, עם מערכת משפטית חזקה שמקפידה במידה מספקת על אכיפת החוקים והעונשים. אבל באיראן רוב האנשים מפרים את החוק, מהאייתוללה ועד לאדם ברחוב".

 

כך או כך, כלל לא בטוח שמשאאי יצליח לשרוד את ה"סינון" של בכירי המשטר בהובלת חמינאי. אנשי של המנהיג העליון באיראן רואים במשאאי מנהיג "הזרם הסוטה", שמנסה להזיז את הדת ואנשיה מעמדות ההשפעה לטובת דוקטרינה לאומנית.

 

עלי חמינאי. אנשיו אינם מחבבים את משאאי, בלשון המעטה (צילום: AP) (צילום: AP)
עלי חמינאי. אנשיו אינם מחבבים את משאאי, בלשון המעטה(צילום: AP)

 

ב-2009 הצליח חמינאי, שלא אמור להתערב בפוליטיקה יומיומית, למנוע את מינויו של משאאי לסגן הנשיא. שבוע אחרי המינוי, הוא בוטל - ומשאאי נאלץ להסתפק בתפקיד ראש הצוות, או היועץ הבכיר של אחמדינג'אד. "אם יימנע ממנו לרוץ, זה עשוי לעורר את אחמדינג'אד לבצע פעולה שתוביל לחוסר יציבות", אומר מוחמד שבאני, מומחה איראני שמתגורר בלונדון.

 

"אני מכיר את משאאי 28 שנה. הוא מאמין, הוא קנאי והוא פרקטי", אמר אחמדינג'אד בשבת. "משאאי זה אחמדינג'אד, ואחמדינג'אד זה משאאי". ועדיין, לא בטוח שהשניים רואים עין בעין בנוגע ליחסי החוץ. בעבר צוטט משאאי כאומר כי "אף מדינה אינה אויבת שלנו, גם לא ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. גם חצי שנת מאסר על הפרק
צילום: EPA
מומלצים