שתף קטע נבחר

המבקר יכריע במחלוקת כריית הפוספטים בערד

ועדת הפנים העבירה להכרעת מבקר המדינה את סוגיית כריית הפוספטים בערד. המבקר יחליט מי צודק: יזמי הכרייה מקונצרן כימיקלים לישראל והעובדים שיתפרנסו ממנה או התושבים והארגונים הירוקים המתנגדים לכרייה עקב חשש לבריאותם, כמו גם משרדי הממשלה התומכים בהתנגדותם

מבקר המדינה יוסף שפירא יידרש להכריע במחלוקת המסתבכת סביב כריית הפוספטים הניסיונית בשדה בריר הסמוך לערד. כך הודיע היום (ג') סגן שר הבריאות לשעבר ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) בוועדת הפנים שהתכנסה לדון במחלוקת.

 

ניצחון לתושבי ערד: תידחה הקמת מכרה פוספטים

משרד הבריאות נגד המכרה בערד: יגביר התמותה

האם כי"ל תוכל לכרות פוספטים במיליארד דולר בערד?

 

ליצמן, שיזם את הדיון, הודיע כי הוא וחברי ועדה אחרים החליטו להעביר את הפרשה לבדיקת מבקר המדינה שיכריע מי צודק: יזמי הכרייה מקונצרן כימיקלים לישראל והעובדים שיתפרנסו ממנה, או התושבים והארגונים הירוקים המתנגדים לכרייה, כמו גם משרדי הממשלה התומכים בהתנגדותם.

 

גם יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב (ליכוד-ביתנו) טרם קיבלה עמדה נחרצת במחלוקת. בדיון היא הודיעה כי הוועדה תסייר בשטח, אבל בסיומו פסקה כי "חיי אדם הם מעל הכול. ואם יתברר שיש כאן פגיעה באנשים ובריאותם, לא תתבצע כרייה ואפילו לא פיילוט".

 

מאבק חריף

שדה בריר העשיר בפוספטים, נמצא בשנים האחרונות במרכזו של מאבק חריף. מצד אחד ניצבת רותם אמפרט, חברה בת של כי"ל, שבשליטת משפחת עופר, המבקשת לקדם פיילוט שייבחן את כדאיות הכרייה באתר הסמוך לערד. ממול ניצבים תושבי ערד וארגוני הסביבה שמזהירים מהשלכות בריאותיות קשות.

 

חוות דעת שהוזמנו בעבר הציגו ממצאים סותרים - בחלקן נקבע כי פעילות המכרה עלולה לגרום לגידול בתחלואה ובתמותה בעיר, בעוד שאחרות קבעו שלא צפויה סכנה בריאותית לתושבים. בדיון אמר ליצמן: "המקום מסוכן לתושבי ערד ואנחנו לא ניתן לאנשים לעשות כסף על חשבון בריאות האזרחים. אין כאן שום אינטרס ביטחוני או ציבורי, רק כסף".

 

פרופ' איתמר גרוטו ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הציג בדיון חוות דעת לפיה שדה בריר הוא בעצם חלופה אחת מבין כמה חלופות. "על פי הבדיקות שלנו, בתהליך הכרייה מופקים חלקיקי חומרים מסוכנים לבריאות, שעל פי מחקרים שנעשו בארה"ב מגדילים ב-150% את הסיכוי לחלות בסרטן ריאה", אמר.

 

גיא סמט, מנהל מחוז הדרום במשרד להגנת הסביבה, אמר כי במשרד טרם גיבשו עמדה חד משמעית. "אנחנו מוטרדים מעמדת משרד הבריאות אבל טרם גיבשנו עמדה משלנו. לכן השר לא ממהר לאשר את הפרויקט" אמר.

 

נציג משרד הפנים, אבי הלר, ציין כי הרעיון של כרייה בשדה בריר עלה כבר לפני 5 שנים. "תכנית הפיילוט נועדה לבחון את הנחויות משרד הבריאות על 150 דונם של שטח ניסיוני, במקום הכי מרוחק מערד תחת פיקוח המשרד", אמר. בתשובה לשאלות ח"כ רגב הוסיף הלר כי בסיור עם היזמים שנועד לבחון חלופות - לא השתתפו נציגי משרד הבריאות למרות שהוזמנו.

 

"התושבים רוצים לחיות ללא מכרות"

עו"ד אפי מיכאלי המייצג את תושבי ערד אמר, כי "התושבים רוצים לחיות ללא מכרות. הפוספטים שייכים למדינה ונמצאים בעשרות נקודות בנגב. זה לא עניין של יזם פרטי". הוא הוסיף כי האתר נמצא במרחק 4 ק"מ בלבד מערד וכי המחלוקת נולדה כשחברת רותם חשבה שאין תחליף לשדה בריר - אך הדבר אינו נכון. "50,000 תושבים מסתכנים בתחלואה ממארת ובתמותה", אמר. "נדרש מחקר מדעי שיוכיח אחרת. אין מחקר כזה, אבל יש ניסוי בחיי אדם".

 

יוסי וירצבורגר, נציג משרד האנרגיה והמים המצדד בפרויקט, אמר כי בסביבת ערד יש 500 מיליון טון פוספט. הוא הוסיף כי לאחר בדיקת הטענות, אזור הניסוי הוזז למרחק של 7 ק"מ מערד. "עמדת המשרד היא שחייבים לעשות פיילוט בהנחיית משרד הבריאות", אמר. נציג מפעל רותם אורי יסעור, "אנחנו מסכימים להתרחק מערד כי אין לנו עוד אלטרנטיבות, ובמשרד הבריאות יש 5 חוות דעת שונות".

 

משה חדד, מוועד עובדי רותם הזהיר כי אם לא יאשרו את הכרייה, תפגע פרנסתם של 10 אלף משפחות. "אם היינו יודעים שיש סכנה לאחד מתושבי ערד היינו מתנגדים, אבל אנחנו עובדים בפוספטים משנות ה-50 וכולם בריאים. המאגרים הקיימים נגמרים תוך 8 שנים ואם לא יהיה מכרה חדש - לא תהיה פרנסה ל-10,000 משפחות".

 

ח"כ דב (חד"ש), אמר כי "מאז שמשרד הבריאות הציג את עמדתו, קרה דבר חסר תקדים וחמור ביותר: הם מותקפים ומנסים לערער את חוות הדעת שלהם". ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה כי  "עיקרון הזהירות המונעת פוסל את הפיילוט, גם אם אף אחד לא רוצה לפגוע בפרנסת העובדים".

 

ראש עיריית ערד טלי פלוסקוב טענה כי גם במשרד הבריאות אין דעה אחידה. לכן ביקשה לשקול אופציה של בדיקה נוספת ולא באמצעות פיילוט. "התושבים דואגים ומפחדים. גם עובדי רותם צריכים לתת תשובות כדי שאנשים ישנו טוב בלילה".

 

היו"ר רגב אמרה בסיכום, "אין כאן שום קשר למקומות עבודה אלא רק לחיי אדם. נסייר בשטח ונלמד אותו עם שרת הבריאות שהסכימה להשתתף. משרדה יגיש לנו חוות דעת מלאה ונתוני התחלואה באזור. הסיור יהיה מקצועי ואחריו נקיים דיון ענייני. אבל לא אנחנו נקבע אלא הוועדה המחוזית והמומחים שלה שיתכנסו אחרינו ויחליטו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מכרה הפוספטים בשדה בריר
צילום: הרצל יוסף
מומלצים