שתף קטע נבחר

למה אנחנו לא מצליחים לצאת מהמינוס לבד?

שינוי כלכלי אמיתי לא יכול להתבצע בהחלטה של אדם אחד. גם אם המשפחה כולה החליטה להירתם, חשוב לעשות זאת בצורה נכונה ובאופן עקבי - בלי לדלג על שלבים

ספר חדש בשם Pound Foolish שיצא בחודשים האחרונים, יוצא כנגד תעשיית ספרי ההדרכה ליציאה ממינוס, וטוען כי רבים מאלו שניסו לצאת בעזרת ספרים אלו מהמינוס, כשלו לעשות כן.

 

 

אחוז לא מבוטל מהאנשים שנמצאים במינוס כרוני ומאלו השואפים לצבור נכסים, עיינו בספר מסוג זה, אך רק מעטים מהם הצליחו באמת להביא לשינוי.

 

ספרים אלו כוללים את עקרונות הבסיס של אימון כלכלי, ונאמנים לתהליך השינוי הכלכלי בדרך ליציאה ממינוס, אך איך בכל זאת רק אחוזים נמוכים מהקוראים מצליחים לצאת מהמינוס?

 

קופצים על שלבים

אם אתם מנסים לצאת מהמינוס לבד, יש כמה מלכודות שחשוב לדעת כיצד מתמודדים איתם. בספרי הדרכה ליציאה ממינוס מופיע המתכון ליציאה ממינוס. הוא כולל לא רק את טבלת ההוצאות וההכנסות שצריכה להתאזן בסופו של חודש, אלא גם את התהליכים המחשבתיים שצריך לעבור על מנת להתחייב למשימה.

 

כדי להצליח לצאת מהמינוס על המשפחה לקבל החלטות המחייבות את כל חבריה, להרתם למשימה ולתרום כפי יכולתה לצמצום ההוצאות, עליה לשנות את הדרך שבה היא חושבת על כסף ומתנהלת עימו, ולהחליט על סט חדש של כללי התנהלות.

 

אחוז לא מבוטל מתוך אלו שניסו לצאת מהמינוס בעצמם, רפרפו על סעיפים אלו בספר ויצאו לדרך מבלי ליצור בקרב המשפחה מחויבות ורצון שלא לסטות מהתוכנית. במצב זה, גם אם הם יתנהלו במדויק על פי הסעיפים האחרים בספר, הם יתקשו להצליח שכן המשפחה שלהם תעמוד בדרך ותקשה עליהם לנהל את התקציב.

 

אחד הקשיים המשמעותיים איתו מתמודדת משפחה המנהלת תקציב הוא העמדת גבולות לילדים. לרוב האנשים קשה לסרב לבקשות הילדים ולעמוד מול אמרות כמו "לכולם יש". הורים רבים חוששים לקצץ מהילדים ונשברים כאשר הם אומרים להם שהם מרגישים קמצנים ועניים ביחס לילדים אחרים. אם לא מפנימים שהתהליך הוא תהליך חינוכי שיתן לילדים שלנו את הכלים להתמודד בעתיד, נקודות השבירה מגיעות די מהר.

 

אנשים רבים טוענים שסט הערכים והרצונות שלהם מתנגש, כשהחברים והמשפחה אומרים להם שהם הפכו לקמצנים או מציעים לממן את הבילויים על חשבונם. מצב זה גורם לרבים למבוכה, לתסכול ולתחושה שהם קמצנים ואילו החברים שלהם לארג'ים, ומניע אותם לשבור את התקציב.

 

הצלחה ביציאה ממינוס תלויה בהבנה שתוך שנה שנתיים יהיה לנו יותר כסף מלחברים, ואז נוכל להרשות לעצמנו לבלות שלא על חשבון האוברדרפט הגדל.

 

קשה להפרד מהרגלים ישנים, כמו התנהלות לפי תזרים וקניה בתשלומים, ועל אחת כמה וכמה קשה לעשות זאת כאשר הבנק מגביל את יכולות משיכת המזומן. רבים מנסים לשלב בין ההרגל לבין שיטת סעיפי התקציב, אך מכיוון שהסכומים לא מוגבלים ומוגדרים מראש, הם מתקשים לעמוד בכך ומתחילים להשתמש שוב באשראי ובתשלומים, כי כך נראה להם שהם משלמים פחות. ללא שינוי ההרגלים ועמידה בכללי ניהול תקציב קשה להצליח לצאת מהמינוס.

 

מתאימים את המשפחה לתקציב

שגיאה נפוצה נוספת של אנשים המנסים לצאת לבד מהמינוס היא התאמת המשפחה לתקציב, במקום התאמת התקציב למשפחה. ספרים ומאמרים אודות ניהול תקציב, מציגים בדרך כלל טבלת הוצאות והכנסות כללית שלתוכה המשפחה משבצת את חלוקת ההכנסות שלה.

 

מכיוון שלמשפחה יש את הייחוד שלה, את סדרי העדיפות שלה ואת הסעיפים שאולי לא כתובים בטבלה הסטנדרטית אך חשובים לה, מילוי של הטבלה מבלי להתייחס להם יצור תקציב שהמשפחה תתקשה לעמוד בו.

 

אחד הכללים החשובים בניהול תקציב הוא לנהל את התקציב במדויק, עד רמת השקל הבודד. משפחות רבות שמנהלות תקציב לבד, אינן מקפידות על כלל זה ומשאירות פער בין ההכנסות להוצאות. מצב זה יכול ליצור אצלן תסכול, שכן על אף הצמצומים אותם בצעו הם ממשיכים להגדיל את המינוס.

 

גם תקצוב לא ריאלי של סעיפים, שקשה לעמוד בו יכול לגדוע באיבו את הניסיון לצאת מהמינוס לבד, שכן חריגה קבועה מהסעיפים מחזירה את המשפחה לחריגת יתר בחשבון. ניהול תקציב הוא עניין דינמי שלוקח בחשבון שינויים בהכנסות, במחירים, בהחלטות המשפחה וכן הלאה. מי שידבוק לתקציב המקורי ולא יתייחס לאותם השינויים ימצא את עצמו מתרחק מהמטרה.

 

כפי שכבר כתבתי לא פעם, בקביעת סעיפי התקציב חשוב להתחיל מסעיפי החסכון וסעיף ה"הפתעות", ורק אחר כך לחלק את הסכום שנותר לסעיפים האחרים. מי שמנהל תקציב לבד, עלול שלא להבין את החשיבות של סדר פעולות זה, ולהשאיר מעט מדי כסף לסעיפים אלו. גם אם המשפחה תצליח להתנהל נכון מספר חודשים, כאשר יקרה תרחיש לא צפוי שיחייב הוצאה לא מתוכננת, היא תיסוג חזרה לחיים במינוס.

 

התמודדות עם השחיקה

הצמצומים המתחייבים בניהול תקציב יכולים ליצור תחושות של תסכול, ולכן תוכנית כלכלית טובה היא כזו שבה יש נקודות של שיפור במצב לאורך הדרך. בתכנון כלכלי נכון, המשפחה צריכה לראות מתי מסתיימים החזרי הלוואות, ולדעת שחלק מהסכום יועבר להעלאת רמת החיים שלה. באופן זה הקושי הופך לזמני, ומלווה בידיעה מעודדת שבעוד מספר חודשים היא תוכל להרשות לעצמה יותר.

 

כאשר מנהלים תקציב לבד, בדרך כלל לא מתייחסים לכך ולכן קשה יותר להתמיד בניהול התקציב. לאחר תקופה של התאפקות שנראה שאין לה סוף, הדחף לפיצוי מתעורר, הגבולות נשברים ונעשית חזרה לדפוסים הישנים. ללא שינוי הדפוסים והתמודדות עם האופן שבו אנו מתמודדים רגשית עם כסף, קשה שלא לחזור לאורח החיים הישן וההרסני.

 

כמעט ואין ניהול תקציב שאין בו טעויות ומשברים, וחשוב לדעת כיצד להתמודד איתם. רוב האנשים שמנהלים תקציב חוו חודש של חריגה ממנו, החלטה אימפולסיבית על הוצאה שהיה עליהם להתמודד איתה, פיתוי שלא עמדו בפניו או שבירת מסגרת עקב מחשבה שנתקעה בראש והיתה כה חזקה עד שחשו צורך להוציא אותה לפועל על אף שאינה מתאימה לתקציב.

 

בשלב זה ניתן להמשיך על אף הטעות או "לשבור את הכלים" ולומר שאם כבר חרגנו אז עד הסוף. כאשר אין פיקוח חיצוני על התהליך, קל להתפתות לאפשרות השניה.

 

אחד המניעים הטובים ביותר לפעולה הוא החשש מטלפון מהבנק. לאחר מספר חודשים של ניהול תקציב כאשר המינוס מתחיל לקטון והמצב משתפר, החשש הולך ונעלם. כאשר אין לנו גורם שמקפיד שלא נעגל פינות, אנו עלולים להפסיק ולהקפיד על הדיוק ובכך להביא למצב שבו ההישגים שלנו הולכים ונעלמים שוב.

 

מה השלב הבא?

התנהלות כלכלית נכונה היא לא פתרון טווח קצר, אלא אימוץ של דרך חיים. אם כאשר המשפחה מצליחה לסגור את המינוס היא תחזור להתנהלות הקודמת שלה, סופה לחוות אותו שוב מחדש. כדי להמנע מחזרה למינוס המשפחה צריכה להגדיר לעצמה מטרות ארוכות טווח ותחנות בדרך שיסייעו לה לוודא שהיא עדיין מוכוונת מטרה. כמובן שעל מנת לעשות זאת נכון עליה להתייחס גם לשינויים צפויים כמו הרחבת המשפחה, שינויים בשכר וכן הלאה אותם קשה להעריך לבד.

 

אחוז לא מבוטל מהאנשים שכבר הצליחו לצאת מהמינוס, אינם יודעים כיצד להפוך את החסכון לנכסים. חוסר ידע יכול להוביל אף הוא לתסכול, כיוון שהוא יוצר תחושה של תקיעות. בשלב זה על בני המשפחה לגייס את האנרגיות שלהם לטובת למידה והתמחות בתחום שיניב להם הכנסה פסיבית, ולהתגבר על החשש מהשקעות.

 

הכרת המלכודות הנפוצות ודרכי ההתמודדות איתן הכרחיים ליציאה מהמינוס. יציאה מהמינוס דומה לגמילה מעישון או לירידה במשקל - חלק מהאנשים יכולים להתמיד בכך לבד ולאורך זמן, וחלק יצטרכו את המסגרת, הליווי וההדרכה כדי להצליח להתרומם לאחר נפילה במלכודת והמשך הצעידה לחיים ללא מינוס.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

פורסם לראשונה 24/05/2013 13:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים