שתף קטע נבחר

בגיל 83: ניצולי שואה חגגו בר מצווה

בתקופת בר המצווה שלהם רובם שהו באזורי מלחמה בין אם במחנות או בגטאות ומכורח הנסיבות לא חגגו את הגיעם לגיל מצוות. חמישה עשר ניצולי שואה מנתניה חגגו באיחור של כ-70 שנה בר-מצווה משותפת. שיהיה במזל

אף פעם לא מאוחר: באירוע מרגש ויוצא דופן חגגו לאחרונה חמישה עשר ניצולי שואה מנתניה את חגיגת בר המצווה שלהם. אחד אחד הם עלו לתורה בבית הכנסת בהיכל שלמה בירושלים, עטופים בטלית כשהנכדים זורקים סוכריות והם קוראים בתורה ומאזינים לדרשה של הרב. הם אולי לא יזכו לאופניים אבל יסתפקו בחיבוק מבני המשפחה.

 

לאה שמעוני מנהלת סניף 'עמך' בנתניה - עמותה התומכת בתמיכה בניצולי שואה שארגנה את האירוע - מספרת בגאווה על האירוע הייחודי ומסבירה מדוע רק עכשיו הם החליטו לחגוג לניצולים: "בתקופת בר המצווה שלהם רובם שהו באזורים מלחמה בין אם במחנות או בגטאות ומכורח הנסיבות הם לא חגגו את הגיעם לגיל מצוות.

 


בתפילה משותפת בכותל

 

מאז הם מעולם לא דיברו על כך כמו שלא דיברו על דברים רבים אחרים אבל הכאב ותחושת ההחמצה מעולם לא פגו. בזמן האחרון הייתה לי התחושה שהם שהמחסומים נעלמים וכנראה שהגיל עושה את שלו וגם ההשתתפות שלהם בחגיגות המצווה של נכדיהם תרמה לעניין".

 

נתן ברוך, אחד מאותם חתני המצווה נראה נרגש במיוחד שכן בשבת הוא חגג עם בני המשפחה את בר המצווה שלו באיחור קל של 70 שנים בדיוק יחד עם נכדתו גל שחגגה בדיוק את בת המצווה שלה יחד עם סבא. "אני שאבדתי שלושה אחים במלחמה ואב מאוד מתרגש מהיום הזה וזוהי בשבילי בהחלט סגירת מעגל" הוא אומר וניגש לומר את ההפטרה.

 

חתני המצווה הגיעו בשעת בוקר להיכל שלמה בירושלים ואת פניהם המופתעות משמחה קבלו תלמידי הישיבה התיכונית 'חורב' ששרו ורקדו עבורם.

 

אל בית הכנסת הם נכנסו קצת חוששים ומוקפים בני משפחה "מי שעודד רבות את הניצולים לקיים את הטקס היו אלו בני המשפחה שלהם. שלהם הדבר היה מאוד חשוב" מוסיפה שמעוני. "ניצולי השואה הסכימו לחגוג לא כיחידים אלא בתור קבוצה אחת מגובשת. כנראה שתחושת הביחד ושותפות הגורל גם משחקים כאן תפקיד כמו העובדה שזהו עבור רבים מהם סוג של 'חוויה מתקנת".

 


בתמונה משותפת בתמונת מחזור חגיגית

 

אחד החוגגים נזכר בדרך חזרה מהטקס כשלחלוחית מבצבצת בעינו "ראית איך אחד מהנערים

תלמידי הישיבה לימד אותי להניח תפילין" הוא מספר בגאווה ושמעוני מסכמת "רבים מהניצולים הם בנים למשפחות מסורתיות או דתיות ממזרח אירופה שעברו תהליך חילון והטקס הזה מעלה בהם נשכחות".

 

האירוע הופק בשיתוף הגרעין החינוכי - נתניה בזכות מימון נדיב של זוג נוצרים אוונגליסטים מדנמרק - הזוג אן ופיטר בני השמונים - ששוהים באפריקה כבר 40 שנים ומדי פעם קופצים לבקר בישראל.

 

השניים התאהבו במועדון "עמך"והחליטו לאמץ אותו. למרות שאין להם שום קשר משפחתי לשואה הם טוענים שצריך לגמול לעם היהודי על מה שאירופה עוללה לו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתן אלחדז
מתפללים יחד
צילום: איתן אלחדז
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים