שתף קטע נבחר

תוספי תזונה לפי הגיל: מה נשים צריכות לקחת?

מתי צריך לקחת תוספי ברזל, למה מחסור בוויטמין D עלול לפגוע בשלמות העצמות ולמה חשוב להקפיד על רמות גבוהות של מגנזיום בגיל המעבר. דיאטן מסביר למה נשים זקוקות לתוספי תזונה שונים בכל גיל, ואיזה נזקים עלולים להיגרם ללא התוספים המתאימים?

במהלך החיים, הדרישות התזונתיות של הנשים, משתנות מעשור לעשור. השינויים הפיזיים והגופניים נותנים אותותיהם והנשים נדרשות לצרוך תוספים כמו ויטמינים ומינרלים, כדי לא ליצור חוסרים. איזה תוספים צריך לקחת בכל גיל, ומה הסיכונים העלולים להתרחש ללא התוספים?

 

 

כך למשל, בגיל הפריון, מושם דגש מיוחד על אספקת ברזל בכמות תקינה, שכן המחזור החודשי, גורם לא אחת לאובדן דם ניכר. מסיבה זו, אגב, כמות הברזל היומית המומלצת לצריכה לנשים בגיל זה גבוהה באופן משמעותי מזו של גברים בוגרים (18 מ"ג ליום לעומת 8 מ"ג ליום לגברים, בהתייחס לטווח הגילאים 50 – 19).

 

עוד כתבות על בריאות נשית

 

זו אחת הסיבות שנשים בגיל הפריון נחשבות כאחת מקבוצות הסיכון למחסור בברזל – סיכון המקבל יתר תוקף בזמן ההריון, ולראיה, האחוז הניכר של נשים הסובלות מאנמיה, שמקורה במחסור בברזל.

 

למה צריך ברזל?

כדי לצמצם את הסיכון להתרחשותו של מחסור בברזל מומלץ, ראשית כל, לשים דגש על צריכת מזונות העשירים במינרל זה, כדוגמת קטניות מסוגים שונים, בשרים שונים (בפרט כבד), טחינה משומשום מלא, ירקות עליים ירוקים ועוד.

 

כמו כן, חשוב ביותר לערוך בדיקות דם באופן תדיר כדי לוודא באופן חד משמעי את אפשרות קיומו של מחסור במינרל זה – כמו גם את מידת חומרתו, דבר שיאפשר מתן מענה מהיר ונאות לבעיה.

 

לא פעם, אגב, אם מחסור כזה מתרחש, יש צורך להיעזר בתוסף ברזל לתקופה מסוימת. יש להדגיש כי תוספי ברזל מסוימים עלולים לגרום לתחושת חוסר נוחות במערכת העיכול – כמו גם לתופעות רלוונטיות אחרות, כדוגמת: עצירות ולכן, חשוב להשתמש, במקרים שכאלו, בתוסף ברזל עדין, המצמצם את הסיכון להתרחשות תופעות שכאלו ומגביר, במשתמע, את משך ההיענות לטיפול.

 

לשמור על שלמות השלד

נשים מצויות גם בסיכון מוגבר למחלות עצם כדוגמת: אוסטיאופורוזיס ולכן, קיימת חשיבות רבה לצריכה סדירה של אלמנטים העשויים לתמוך בבניין העצם (תהליך המתרחש עד לסביבות גילאי 30) ובשימור מסת העצם בשנות החיים המאוחרות יותר.

 

בראש רשימת מרכיבי התזונה הרלוונטיים מצויים מינרל הסידן וויטמין D, העובדים בשיתוף פעולה הדוק למטרת שימור מסת השלד וחיזוקה. בעוד שהסידן מצוי, לרוב, במוצרי חלב שונים הרי שהמקור העיקרי לייצורו של ויטמין D בגופנו הינו לא אחר מאשר: אור השמש.

 

לפיכך, חשוב שתעניקי לגופך חשיפה מדודה ונאותה לאור השמש. יש לציין, כי בארץ קיימים שיעורי מחסור גבוהים יחסית בוויטמין D ואחת ההשערות לשיעורי מחסור אלו נעוצה באחד מ"תחלואי" החברה המודרנית: שהות ארוכת – שעות במשרדים ובחללים סגורים.

 

על אף יחסי הציבור המצוינים של הסידן, ברצוני לציין כי קיימות עדויות הולכות וגוברות באשר לתועלותיו המרובות של ויטמין D – לא רק בהקשר מערכת השלד, כי אם גם בהקשרים אחרים – כדוגמת: סיוע במניעה אפשרית של סוגי סרטן מסוימים ולכן, הגישה הרווחת כיום במערכת הרפואית שמה יתר דגש על השלמת חסרים אפשריים בו באמצעות תוספים מתאימים וזאת, על רקע הקושי להשלים מחסורים אלו באמצעים "סטנדרטיים" כמושינויי תזונה.

 

הדרך הנכונה להתגבר על מחלות

לעתים, עשויה האישה להידרש לאספקתם המוגברת של אלמנטים שונים על רקע מצבי מחלה. הדוגמא הנפוצה ביותר הינה דלקות חוזרות בדרכי השתן, התוקפת בלי קשר לגיל.

 

פעמים רבות, במצבים אלו, מהווה האנטיביוטיקה את אופציית הטיפול הרפואית הראשונה (כאן המקום לציין, כי בעולם הרפואה המשלימה נודע לפרי החמוציות ולתמציות שונות המופקות ממנו, השפעה טיפולית חיובית בהקשר דלקות אלו ולכן, מומלץ לשקול לשלבן גם בצמידות למתן הטיפול האנטיביוטי הקונוונציונלי).

 

לצד יתרונותיה של האנטיביוטיקה – המהווה, במקרים מסוימים, אמצעי רפואי מציל חיים – נודעו לה חסרונות לא מעטים ואחד מן הידועים שבהם הינו: פגיעה בסביבה החיידקית של המעיים וקיומן של תופעות לוואי הנגזרות ממצב שכזה, כגון: חוסר נוחות בטנית, שלשולים, גזים ועוד.

 

כדי להימנע מהשלכות אפשריות אלו, מומלץ לשקול להיעזר בתוספת פרוביוטית מתאימה וזאת, במהלך הטיפול האנטיביוטי ולמשך תקופת זמן נוספת של שבוע עד שבועיים, לאחריו.

 

מחלות של גיל המעבר

ככל שהנשים מתבגרות, הולכת וגוברת הנטייה לסבול מתחלואים ממצבים כרוניים שונים, כמו יתר לחץ דם, סוכרת ורמות כולסטרול גבוהות בדם. 

 

בהקשר זה, ארצה לציין כי אחד מן האתגרים עימן מתמודדות הסובלות ממחלת הסוכרת מתבטא בתופעה המתקראת: נוירופתיה – תופעה המתבטאת בכאב עצבי חד העתיד להתחלף, לפרקים, בתחושת "נמלול" ואף בחוסר חישה עצבית.

 

פרט לחתירה מתמשכת לאיזון רמות הסוכר בדם, נודע לתרכובת בשם: חומצה אלפא ליפואית, תפקיד אפשרי בצמצום תופעות אלו ובהשבת חלק מאיכות החיים הסדירה, הנפגמת לא אחת עקב תופעה זו (תרכובת זו אינה מיוצרת על ידי הגוף בכמות מספיקה למטרה המצוינת לעיל ולכן, יש לספקה כתוסף במקרים בהם נדרש הדבר).

 

תופעה נפוצה אחרת הקשורה במחלות הכרוניות בגיל המבוגר, מתבטאת בנטייה לכאבי שרירים עזים – כאבים, הנגרמים  הנגרמים על ידי אחת משתי סיבות עיקריות: מחסור בסידן ומגנזיום או כתופעת לוואי, המתרחשת על רקע לקיחת תרופות ממשפחת הסטטינים להפחתת רמות הכולסטרול.

 

הפתרון, במקרה ראשון, יהיה לרוב בדמות הגברת צריכת הסידן והמגנזיום מהמזון (כאן המקום לציין כי אגוזים וגרעינים שונים מהווים מקור מצוין למינרל זה, כמו גם קטניות מסוגים שונים, דגנים מלאים, בננה ואבוקדו) ובמקרים בהם נדרש הדבר – בדמות צריכת תוסף המשלב את הסידן והמגנזיום ביחס של 1:2 (2 יחידות סידן לכל יחידת מגנזיום).

 

בהתייחס למקרה השני – זה המתרחש על רקע טיפול תרופתי להפחתת כולסטרול כמצוין לעיל – מומלץ להתייעץ שוב עם הרופא ולברר עימו האם ניתן להתאים בעבורך טיפול תרופתי אשר ייתן את המענה ההולם בהתייחס להפחתה ברמות הכולסטרול אך, בד בבד, יאופיין בסיכון נמוך יותר להתרחשותה של תופעת הלוואי האמורה.

 

כמו כן, נודע לקו – אנזים Q10 תפקיד חיובי בהקלה אפשרית של כאבי שרירים המתרחשים על רקע נטילת התרופות האמורות ועל כן, ניתן לשקול ולהיעזר גם בו, בתלות במקרה האישי.

 

הכותב הוא דיאטן קליני והרבליסט ממכבי care





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה תוספי תזונה מתאימים לכל גיל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים