שתף קטע נבחר

הרי את מפוטרת: כשזוג שעובד יחד נפרד

כאשר בני זוג שעובדים ביחד מתגרשים - אחד מהם עוזב בדרך כלל את העסק, בין אם הוא מפוטר או שמרצונו. האם הוא יכול לתבוע פיצויי פיטורין ולא פחות חשוב - כיצד? מדריך

נשים וגברים רבים מועסקים כשכירים בעסק של בני הזוג שלהם ומקבלים משכורת על פי חוק. כאשר מדובר בבני זוג שחיים יחדיו - הכסף שהם מרוויחים נכנס לתא המשפחתי המשותף מן הסתם. אך מה קורה במצב שבו מתעורר סכסוך בין בני הזוג והם נפרדים, ואחד מבני הזוג מפוטר על ידי השני, או בוחר לעזוב את העסק?

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

עו"ד רועי סידי, מומחה לדיני משפחה, מבחין קודם כל מקרים בהם בן או בת הזוג עובדים בעסק בפועל, לבין מקרים שכיחים לא פחות, בהם הם רשומים כעובדים באופן פיקטיבי ומנפיקים משכורת שלא מועברת כלל - רק כדי להגדיל את הוצאות העסק ולשלם מסים מופחתים. "מצב זה מהווה כמובן, עבירה פלילית", הוא מדגיש. 

 

כאשר מדובר בבני זוג שעובדים יחד כחוק ואחד מהם מפוטר על ידי בן זוגו - סידי מציין כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין בהתאם למשך התקופה בה עבדו, וכן לכל זכאות אחרת שקיימת לעובד שפוטר, כמו פדיון ימי חופשה, ימי מחלה והודעה מוקדמת.

 

עם זאת הוא מציין כי מכיוון שמדובר בבני זוג, במקרים רבים מתברר שלא תמיד משולמת המשכורת כולה, הביטוחים והפנסיות, ימי החופשה והמחלה לא מחושבים כמו שצרים וכך גם פיצויי הפיטורים. "במידה שלא ישולמו להם פיצויים אלו, הם יוכלו לתבוע את בן או בת הזוג שהם בעלי העסק בדרישה לתשלום בבית הדין לעבודה", הוא מדגיש.

  

בית הדין לענייני עבודה - או משפחה?

סידי מציין כי במרבית המקרים, יש להגיש את התביעה לפיצויים לבית הדין לעבודה. בתוך כך הוא מדגים פסק דין שניתן בבית המשפט העליון, בו אישה עבדה בעסק של בעלה במהלך הנישואין ושנים רבות קודם לכן. "נקבע כי בהחלט ייתכנו יחסי עובד-מעביד בין בעל לאשתו, ללא קשר ליחסיהם הזוגיים והמשפחתיים", הוא מסביר. "עוד נקבע שהסמכות לדון בתביעת אשה לפיצויי פיטורין וזכאות אחרת כפועל יוצא מפיטוריה על ידי הבעל, תהיה של בית הדין האזורי לעבודה".

 

סידי מוסיף כי גם במקרה שהרקע לפיטורין הוא סכסוך משפחתי - הסמכות לדון בזכויות בן הזוג כעובד היא של בית הדין לעבודה. "בפני ביהמ"ש לענייני משפחה יידונו ענייני בני הזוג האחרים - גם אם הדבר יוביל לפיצול ההתדיינות בין בני הזוג בין שתי ערכאות", הוא מסביר.

 

עם זאת נקבע, שאם יתברר שאין בין בני הזוג יחסי עובד-מעביד בפועל ושהשפעת יחסי המשפחה חזקה מאוד - ייתכן שבית הדין לענייני עבודה לא ידון בתביעה שתוגש לו. "לפיכך, במקרים בהם יתברר שהאשה לא עבדה בכלל בעסק של הבעל אלא רק הייתה רשומה פיקטיבית כעובדת - ייתכן שבית הדין לעבודה לא ידון בתביעה ויפנה את בני הזוג לבית הדין לענייני משפחה".

 

פיצויי פיטורין - חצי חצי?

עו"ד רות דיין וולפנר, מומחית בדיני משפחה, מציין כי בן הזוג שהוא בעל העסק, זכאי עקרונית למחצית מהפיצויים המגיעים לבן זוגו המפוטר - זכות שקיימת מכוח הנישואין. "הבעל או האישה זכאים למחצית מהפיצויים שנצברו במהלך הנישואין ועד למועד הקרע, זאת ללא קשר למועד הפיטורין", היא מסבירה. "לפיכך הליך הפיטורין עצמו אינו משליך על זכאות זו".

 

עם זאת היא מוסיפה, כי "סביר להניח שלאישה או לבעל המפוטרים תהיה עילת תביעה נגד הבעלים בגין זכויותיהם הכולל לכל הפחות את שווי מחצית מערך העסק שנוצר במהלך הנישואין. העובדה שגבר או אישה עבדו בעסק אינה שוללת את זכותם לתבוע מחצית מערכו ולעתים אף יכולה ללמד, כי העסק שייך גם להם בפועל וכי הם בעלי זכות קניינית במחציתו".

 

עו"ד סידי מוסיף, כי "פיצויי הפיטורין שיקבלו האשה או הגבר על העבודת בתקופת הנישואין הם חלק מהרכוש המשותף שנצבר. סכומים אלו יילקחו בחשבון במסגרת האיזון הרכושי בין בני הזוג".

 

השלכות הפיטורים על הסדר הגירושים

עו"ד וולפנר מציינת, כי לאחר שבני הזוג מתגרשים - בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בהשפעות הפיטורין על סוגיות כמו חלוקת הרכוש, זכאות האישה והילדים למזונות ושיעור המזונות הללו (בין אם היא המפוטרת או בעלת העסק), שיעור מזונות הילדים וכדומה.

 

"כל מקרה נבחן על פי נסיבותיו הייחודיות, אולם ניתן לומר, כי אם אישה מפוטרת מהעסק של בעלה - הדבר ייתפס בדרך כלל כשינוי חד צדדי של המצב שהיה קיים ערב הגשת התביעות", היא מציינת. "מסיבה זו בהחלט יתכן, כי פיטוריה יביאו לפסיקת מזונות לאישה ולהעלאת שיעורם של מזונות הילדים".

 

לצד זאת היא מציינת כי יש הבדל בין מצב שבו  בן הזוג פוטר לבין מצב שבו הוא התפטר מיומתו, זאת כאשר בן הזוג המפוטר הינו האישה. "במקרה שהאישה התפטרה מיוזמתה, סביר כי בית המשפט יטה פחות לפסוק לה מזונות".

 

גם סידי מציין כי במקרה בו אישה מפוטרת על ידי בעלה - יש לה זכות לתבוע מזונות בטענה שאין לה הכנסה. "במקרה כזה, ייטה ביהמ"ש לבדוק האם באמת נפגע כושר השתכרותה או שמא הפסקת העבודה הייתה רק כי היא בחרה להפסיק לעבוד", הוא מדגים. "בנוסף, יבדקו האם יש לה פוטנציאל השתכרות ויכולת למצוא עבודה חליפית. רק אם יתברר שהפיטורין נובעים מהסכסוך המשפחתי ושאין ביכולת האשה למצא עבודה חלופית - הוא ייטה לפסוק לה מזונות.

 

מונעים מראש

מה ניתן, אם בכלל, לעשות כדי למנוע תביעות שכאלה? עו"ד סידי מדגים כי ניתן להכניס סעיף להסכם הגירושים, לפיו בן הזוג המפוטר מוותר על כל תביעה עתידית בגין העבודה אצל בן זוגו, לרבות ויתור על היכולת להגיש תביעה בבית הדין לעבודה.

 

בין היתר הוא מדגים מקרה בו אישה שהועסקה אצל בעלה הגישה תביעה לפיצויי פיטורין בטענה כי פוטרה מעבודתה לאחר שהסתכסכה עם בעלה ונפתחו ביניהם הליכי גירושין - אך ביטלה אותה לאחר שהצדדים הגיעו להסדר גירושין. "מדובר בנקודת לחץ חשובה שמופעלת במהלך הליכי הגירושין", הוא מסביר. "כדי להימנע מהגשת תביעה כזו, חשוב מאוד להכניס סעיף להסכם הגירושין, לפיו בן הזוג מוותר על כל תביעה עתידית וכך תיחסם האפשרות לעשות זאת.


פורסם לראשונה 12/06/2013 17:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
עו"ד רות דיין וולפנר
צילום: שירן כרמל
רועי סידי
צילום: רועי סידי
מומלצים