שתף קטע נבחר

אפלפלד: "החיים הם כאוס, והסופר עושה סדר"

גם אחרי גיל 80, אהרן אפלפלד קם בכל בוקר ומתיישב לכתוב. "אני בא מהחיים ולא מתמסר לדמיונות", הוא מספר על ספרו החדש לבני הנעורים, שמבוסס על חוויות ההישרדות שלו ביערות בזמן השואה. "הספרות צריכה להוציא את האור מתוך החשכה"

"ביער למדתי לחלוב פרה, למדתי לשרוד", מספר הסופר אהרן אפלפלד, בפינת עבודתו עמוסת הניירות ומלאת ספריו שתורגמו לשפות רבות, כמו גם אותות הכבוד שקיבל במהלך הקריירה הספרותית הענפה שלו. "הייתי עושה עם עצמי משחקים, אם היום אראה סוס לבן, סימן שאמי תבוא לקחת אותי. ידעתי שאמי נהרגה ואבי נמצא באיזה מחנה איום, אבל זה עזר לי להמשיך".
 
בספר הנוער החדש שלו "ילדה שלא מן העולם הזה" (שראה אור לאחרונה בהוצאת "כנרת זמורה-ביתן", באיוריה של ולי מינצי), הוא כותב את סיפורם של אדם ותומאס, שני ילדים יהודים שהוריהם משאירים אותם ביער, על מנת להגן עליהם מפני הנאצים. הילדים לומדים לשרוד במציאות החדשה שנכפתה עליהם, ומלמדים זה את זה ערכים כמו חברות, שמחת חיים, הקרבה ונאמנות. הכתיבה של אפלפלד אינה מתמקדת בזוועות ההישרדות, אלא ברעיונות הפילוסופיים שעולים מבין שיחות שני הילדים. מה לקחו מהוריהם ומה למדו מסביהם? כיצד מתבוננים באדם שהכרת ומגלים עליו דברים חדשים? מדוע חשוב לא לוותר, ולדבוק במטרה? וגם עוסקת בכאב הבלתי נמנע שיש בחיים, וברגעים העצובים, ואפילו העצובים מאוד, שמזמנת להם המציאות.
 
"המציאות היא כאוס, והסופר עושה סדר", טוען אפלפלד. "הספרות צריכה להוציא את האור מתוך החשכה. אני בא מהחיים ולא מתמסר לדמיונות. כולנו מנסים לעטוף את הילדים שלנו, ולא להראות להם יותר מדי דברים קשים. אבל ילדים צריכים לדעת שיש קושי בעולם. שיש ילדים אחרים שאיבדו הורים. 'ילדה שלא מן העולם הזה' מספר סיפור ולא מציג שום דבר קשה - אבל נערים הם גם בני אדם, והספר מעלה שאלות פילוסופיות על החיים, שמעניינות בני אדם".
 
אהרן אפלפלד נולד ב-1932 בוקובינה, צ'רנוביץ שעל גבול רומניה, כבן יחיד להוריו. את מלחמת העולם השנייה עבר לבדו כילד, כשהוא נודד בין יערות, חבורות של פרטיזנים ומנזרים. ב-1946 עלה ארצה במסגרת עליית הנוער, ולמד בבית הספר החקלאי בעין כרם ובנהלל. לאחר שירותו הצבאי למד לתואר ראשון ושני ספרות עברית וספרות יידיש, באוניברסיטה העברית בירושלים.
 
ב-1983 זכה בפרס ישראל לספרות. פרסים בהם זכה: פרס ברנר, פרס עליית הנוער, פרס מדיסיס לסופר זר ועוד רבים נוספים. אפלפלד נושא בתארי ד"ר לשם כבוד ממיטב האונברסיטאות בארץ ובעולם, וכיהן כפרופסור באוניברסיטת בן גוריון שבנגב בשנים 1979-2000. מבין עשרות הספרים ושתורגמו ללמעלה מ-30 שפות: "עשן", "תור הפלאות", "באדנהיים עיר נופש", "קאטרינה", "פולין ארץ ירוקה", ו"אבי ואמי" שראה אור לאחרונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריק אלון
אהרן אפלפלד. חדר עבודה
צילום: אריק אלון
לאתר ההטבות
מומלצים