שתף קטע נבחר

אובמה בברלין: לצמצם הנשק הגרעיני בשליש

נשיא ארה"ב התקבל בתשואות בשער ברנדנבורג, כשפתח את נאומו ב"הלו ברלין!" לבבי. הוא הזכיר גם את נאומו של הנשיא קנדי במקום והתייחס לתהליך השלום הישראלי-פלסטיני. מישל והילדות ביקרו באנדרטת השואה

כמעט 50 שנה לאחר נאומו המפורסם של נשיא ארה"ב קנדי בברלין, ניצב היום (יום ד') ברק אובמה בשער ברנדנבורג ובירך את הגרמנים ב-"הלו ברלין!" נלהב. המלחמה הקרה שהעסיקה את הנשיא ההוא מעסיקה גם את הנשיא הנוכחי והוא הצהיר כי בכוונתו לשאת ולתת עם רוסיה כדי לשים קץ לעמדות הגרעיניות של שתי המעצמות, המתאימות למלחמה הקרה. הוא קרא לצמצם את מאגר הנשק הגרעיני שבידי מדינות העולם ואמר כי ניתן לשמור על כוח הרתעה חזק לצד הפחתה בשליש של מאגר הנשק הגרעיני הזמין לפעולה של רוסיה וארה"ב.

 

דו"ח: אסיה הגדילה את המאגר הגרעיני, וישראל?

 

בצעד שהזכיר את ביקורו בישראל, פנה הנשיא הכריזמטי לקהל ואמר: "תודה לכם על קבלת הפנים החמה מאוד הזו. למעשהף כל כך חם, ואני מרגיש כל כך טוב, שאני הולך להסיר את הז'קט שלי. אנחנו יכולים להיות פחות רשמיים בין חברים".

 

אובמה לאחר הנאום. "אפשר להיות פחות פורמליים בין חברים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה לאחר הנאום. "אפשר להיות פחות פורמליים בין חברים"(צילום: רויטרס)

 

אובמה למרגלות שער ברנדנבורג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה למרגלות שער ברנדנבורג(צילום: EPA)

אובמה לצד מרקל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה לצד מרקל(צילום: רויטרס)

 

מוסקבה וושינגטון חתמו ב-2010 על אמנת START, שבה התחייבו לצמצם בשליש את הארסנל הגרעיני ההרסני שלהן. מאז אמנם הפחיתו המעצמות את מאגריהן, אולם במקביל הידרדרו היחסים ביניהן. "לאחר בדיקה מקיפה, קבעתי שאנחנו יכולים להבטיח את הביטחון של אמריקה ושל בעלות הברית שלנו ולשמר כוח הרתעה אסטרטגי חזק ומהימן, תוך כדי הפחתת הנק הגרעיני האסטרטגי הפעיל שלנו בעד שליש", אמר אובמה.

 

"אני מתכוון להגיע להסכמה עם רוסיה על צמצום שתקדם אותנו מעבר לעמדות המלחמה הקרה בנושא הגרעין", הצהיר אובמה, תחת השער שניצב במקום שבו עמדה פעם החומה שחילקה את ברלין לאזורי ההשפעה של רוסיה ושל ארה"ב. 

 

 

"ברוך הבא לברלין אדוני הנשיא". אוטובוס בברלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"ברוך הבא לברלין אדוני הנשיא". אוטובוס בברלין(צילום: רויטרס)
 

אובמה ופוטין בפסגת ה-G8 בצפון אירלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ופוטין בפסגת ה-G8 בצפון אירלנד(צילום: AFP)
 

בנוסף למו"מ עם רוסיה בנושא הנשק הגרעיני, התחייב אובמה בנאום ליצור מסגרת בינלאומית חדשה לפיקוח על אנרגיה גרעינית לצרכים אזרחיים והודיע כי ארה"ב תערוך ב-2016 פסגה בינלאומית שתעסוק בבקרה על חומרים גרעיניים ברחבי העולם. אובמה נאם זמן קצר אחרי שנפגש עם עמיתו הרוסי פוטין בפסגת ה-G8 בצפון אירלנד. במהלך הפסגה חתמו המנהיגים על הסכם חדש לאי הפצת נשק שמחליף את הסכם נאן-לוגאר מ-1992 שתוקפו פג שלשום.

 

התגובה בינתיים ממוסקבה הייתה צוננת. סגן ראש הממשלה הרוסי, דמיטרי רוגוזין, אמר שלא ניתן להתייחס ברצינות להצעתה של וושינגטון לצמצם את הנשק הגרעיני בזמן שארה"ב מקימה מערכות טילים להגנה ברחבי אירופה.

 

אובמה התייחס גם לנושאים אחרים על סדר היום העולמי, כמו המחויבות של ארצו למאבק בשינויי האקלים. "פליטת הפחמן המסוכנת שלנו הופחתה אבל אנחנו יודעים שעלינו לעשות יותר - ואנחנו נעשה יותר". בשבועות הקרובים יפרסם אובמה את הצעדים שממשלתו תנקוט להפחתת ההתחממות הגלובלית.

 

הנשיא זכה למחיאות כפיים מתונות כאשר אמר לקהל: "אנחנו לא יכולים להכתיב את קצב השינוי בעולם הערבי, אבל עלינו לדחות את התירוץ שלפיו אנחנו לא יכולים לעשות דבר כדי לתמוך בו". התשואות גברו כשציין שממשלו פועל לקידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני.

 

מישל והילדות באנדרטאות

מוקדם יותר ביקרו בני משפחתו של הנשיא באנדרטת השואה הסמוכה לשער ברנדנבורג ובאתר הזיכרון לחומת ברלין ולקורבנות חלוקת העיר, ברחוב ברנאואר. לגברת הראשונה התלוו בנותיה מילה וסשה, ואחותו למחצה של הנשיא, אאומה.

 

אובמה במבוך הבטון של אנדרטת השואה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה במבוך הבטון של אנדרטת השואה(צילום: רויטרס)

המשפחה זוכה להסברים על האנדרטה שליד שער ברנדנבורג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשפחה זוכה להסברים על האנדרטה שליד שער ברנדנבורג(צילום: רויטרס)

אובמה מניחה פרחים באתר הזיכרון לחומת ברלין (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אובמה מניחה פרחים באתר הזיכרון לחומת ברלין(צילום: Gettyimages)

אובמה מתקבל בחום בגרמניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה מתקבל בחום בגרמניה(צילום: רויטרס)

לפני 50 שנה נאם נשיא ארה"ב ג'ון קנדי את אחד מנאומיו החשובים ביותר בקדנציה בפני 450 אלף בני אדם בברלין החצויה.

קנדי גינה בנאומו את הגוש הסובייטי, הדגיש את תמיכתה של ארה"ב במערב גרמניה הדמוקרטית ובסוף נאומו אמר את המשפט המפורסם בגרמנית Ich bin ein Berliner ("אני ברלינאי"). מאז נאומו של קנדי, נשיאים אמריקנים - מרייגן ועד ביל קלינטון - ניצלו את נאומיהם בברלין כדי להתייחס לסוגיות כמו חופש ובריתות בינלאומיות.

 

כך עשה גם אובמה, וחזר על אמירתו של קנדי: "'איך בין איין ברלינר' מהדהד לאורך הדורות. אבל זה לא כל מה שהוא אמר באותו יום. פחות אנשים זוכרים את האתגרים שהוא העמיד בפני הקהל. 'אני מבקש מכם לשאת את עיניכם אל מעבר לסכנות היום'... 'הביטו', הוא אמר, אל יום השלום והצדק, מעבר לעצמכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה נואם. "אני מרגיש כל כך טוב, שאני הולך להסיר את הז'קט שלי"
צילום: רויטרס
מומלצים