שתף קטע נבחר

י"ז בתמוז: מתי מסתיים הצום?

וגם: למה צמים? מי חייב לצום? מה עם נשים מיניקות - ומה אם כואב לי הראש? כל ההלכות והמנהגים לצום שבעה-עשר בתמוז - שנדחה משבת, וכמה מילים על חורבן שטרם הסתיים. צום קל

זמני הצום ()
זמני הצום
 

שאלה:

מה משמעות צום י"ז בתמוז בימינו, ומהן ההלכות הנוהגות בו?

 

 

תשובה:

י"ז בתמוז הוא הראשון לימים המכונים ימי "בין המיצרים", והמסתיימים בתשעה באב. ימים אלה נחשבים לימי אבלות, מכיוון שאז חרבה ירושלים וחרב בית המקדש.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

אמנם זכה דורנו לראות ישועות גדולות בתוך גאולת ישראל: הקמת המדינה, מלחמות ישראל ושחרור ירושלים והר הבית. ואף על פי כן

ברור לכולנו שאין בזה די, ויש עוד הרבה מה לעשות לישועת הכלל. לכן גם השנה נציין את אבלות כלל ישראל על חורבן הבית, ועל כל מה שעדיין חסר, מתוך תקווה לבניין המקדש וירושלים בשלמותם, במהרה.

 

בי"ז בתמוז הובקעו חומות ירושלים, תחילת החורבן האקטיבי שהוליד את הגלות בת אלפיים השנים, על כל האסונות שאירעו במהלכן לעם ישראל. חכמים קבעו מספר דברים המבטאים התנהגות הולמת לימים אלה: צום בי"ז בתמוז ובתשעה באב, והתנהגות של אבלות בשאר הימים.

 

יש הבדל בחומרת ימי הצום, מכיוון שבתשעה באב נשרף המקדש, והוא מבטא את שיא החורבן – הצום בו חמור יותר ומתחיל כבר מהערב. לעומת זאת, בי"ז בתמוז מתחיל הצום רק מהבוקר (בעלות השחר) ומסתיים עם צאת הכוכבים.

 

דברים נוספים שבהם מקילים בי"ז בתמוז: אין איסור על רחיצה, או על נעילת נעליים כמו בתשעה באב.

 

שאלה:

האם למי שיש כאבי ראש חזקים וקצת בחילות חייב לצום?

 

תשובה:

בימי צום מסוג י"ז בתמוז נאמר כי חולים אפילו שאין בהם סכנה, פטורים מלצום (חיי אדם, חלק ב' כלל קלג). בדרך כלל, הגדרה זו שייכת לאדם שנאלץ לשכב במיטה מחמת חוליו.

 

כאבי ראש ובחילות הם דברים אופיינים לרבים בזמן צום, ואינם מגדירים את הסובל מהם כחולה, ולכן אינם מהווים סיבה להפסיק את הצום.

 

לפי זה, אם מדובר רק בכאב ראש, כמתואר, אפשר לקחת גלולה עם מעט מים ולהמשיך. אולם אם הדבר גורם לניטרול פעילות וצורך לשכב – אפשר להקל ולהפסיק את הצום.

 

השנה (התשע"ט) שבה י"ז בתמוז חל למעשה בשבת, ולכן הצום נדחה ליום א' - נוהגים להקל יותר לאלה שקשה להם לצום.

 

שאלה:

האם נשים בהריון ונשים מניקות צריכות לצום בצום י"ז בתמוז?

 

תשובה:

בי"ז בתמוז, וכן בצומות האחרים הדומים לו, כמו צום גדליה, עשרה בטבת ותענית אסתר, יכולות מעוברות ומניקות להקל ולא לצום. הפוסקים הגדירו אישה כ"מינקת" במשך שנתיים לאחר לידה, גם אם אינה מניקה בפועל.

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

 

 


פורסם לראשונה 25/06/2013 02:45

 

לפנייה לכתב/ת
צילום: shutterstock
לכולנו יש סיבות להתאבל על החורבן
צילום: shutterstock
מומלצים