שתף קטע נבחר

החשש מתממש: טרור נגד צבא מצרים בסיני

יומיים אחרי ההפיכה, האיסלאמיסטים בסיני מגיבים: חמושים ירו רקטות אל עמדות צבא מצרים סמוך לגבול עם ישראל והרגו קצין בכיר. מנהיג האחים המוסלמים נעצר, התנועה קראה להפגנות ענק: "צאו לרחובות ביום שישי של התנגדות"

ההפגנות הגדולות נגד הדחתו של נשיא מצרים טרם החלו, אבל אחד מהחששות העיקריים מהפיכת הבזק במצרים כבר מתממש: הלילה (יום ו') תקפו חמושים איסלאמיסטים בצפון סיני, הן ברפיח והן באל עריש, והרגו קצין מצרי בכיר. החמושים ירו רקטות לעבר תחנת משטרה ברפיח, סמוך לגבול עם רצועת עזה וישראל, ופתחו באש גם לעבר נמל התעופה אל עריש ושלוש נקודות ביקורת של הצבא הסמוכות לו. במתקפת הטרור נהרג קצין מצרי ונפצעו שני אחרים.

  

גורם ביטחוני מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי "קולונל מוחמד חאני, קצין בכיר, נהרג משישה כדורים שנורו לראשו על ידי אלמונים שארבו לו ופתחו באש ממכונית, ברחוב באל עריש". אחת ממכוניות החמושים, שהתכוונו לתקוף את שדה התעופה באל עריש, נפגעה מטיל שנורה ממסוק אפאצ'י. תחנת המשטרה ברפיח, שלעברה נורו הרקטות, סמוכה למטה מקומי של המודיעין המצרי. זוהי המתקפה השנייה על צבא מצרים בחצי האי סיני בחודש האחרון. לפני שלושה שבועות ירו חמושים למוות בקצין מוחמד אבו שקרה, ששירת ביחידה נגד טרור באל עריש.

 

הפיכה שנייה במצרים - כל הדיווחים:

הפיכה אחת, המון סימני שאלה: מה קורה במצרים?

הצבא מכה שנית: בפעם הקודמת זה היה נאצר

האחים המוסלמים מזהירים: ההפיכה תביא אלימות

האם הייתה "הפיכה" במצרים? בעולם נזהרים

 

מאז נפילת משטרו של חוסני מובארק מתקשה הצבא המצרי להתמודד עם האיסלאמיסטים בסיני, המסונפים לאל קאעידה, ומקבלים פעמים רבות סיוע מבדואים מקומיים וממחבלים מעזה. גם במהלך שנת שלטונו של מוחמד מורסי נאלץ הנשיא האיסלאמיסט להתמודד עם הסוגיה ובמהלך אוגוסט 2012 פתח הצבא במבצע לחיסול קני הטרור בסיני.

 

ביממה האחרונה הועלה סרטון שמתעד הפגנה של תומכי מורסי בחצי האי סיני. בסרטון נראה דובר של ארגון ג'יהאד בסיני מכריז על הקמת "מועצת מלחמה" להתמודדות עם המצב החדש. בתקשורת המצרית דווח גם על אמירות של תומכי מורסי בסיני על כך שבכוונתם להשתלט על אל-עריש, בתגובה להפיכה. עוד לפני הודעת הצבא אמרו גורמים איסלאמיסטים כי בכוונתם להכריז על סיני כאמירות איסלאמית אם מורסי יודח. 

 

השבוע דווח כי ישראל אישרה למצרים להעביר עשרות כלי רכב משוריינים לאזור הגבול עם עזה, כחלק מהפעילות נגד טרוריסטים בסיני. אמנם עדיין לא ברור אם הפיגועים הלילה היו מתואמים והאם יש להם קשר להדחתו של מורסי, אבל העובדה שבוצעו יומיים בלבד אחרי ההפיכה הצבאית, מגבירה את החשש מהבאות.

 

חגיגות בתחריר. הצבא למען האזרחים (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
חגיגות בתחריר. הצבא למען האזרחים(צילום: גטי אימג'בנק)

מטס חיל האוויר המצרי מעל קהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטס חיל האוויר המצרי מעל קהיר(צילום: רויטרס)
 

אתמול עצרו כוחות הביטחון במצרים את מנהיג "האחים המוסלמים" מוחמד בדיע, במסגרת גל של מעצרים נגד התנועה האיסלאמית. הדחתו הדרמטית של מורסי התקבלה בשמחה רבה על ידי מיליוני בני אדם בקהיר ובערים נוספות. אולם, יש גם רבים בקרב המצרים שזועמים על התערבות הצבא בפוליטיקה המקומית. קואליציה של ארגונים איסלאמיים במצרים, שבראשה עומדים "האחים המוסלמים", קראה לאזרחי המדינה לצאת היום ולהפגין לאחר התפילות במסגדים במסגרת "יום שישי של התנגדות".

 

"הקואליציה הלאומית לתמיכה בלגיטימיות' קוראת לעם המצרי לצאת לרחובות בצורה שקטה אחרי תפילות יום השישי ולומר 'לא' למעצרים הצבאיים, 'לא' להפיכה הצבאית", מסרה קואליציית הארגונים האיסלאמיים. הודעת הקואליציה נמסרה במסיבת עיתונאים במסגד א-ראבעה אל-עדוויה בפרברי קהיר, שם מקיימים תומכיו של מורסי שביתת שבת. המחאה היום תהווה מבחן לגודל התמיכה בנשיא המודח ולתגובת הצבא.

 

רשת אל-ג'זירה ציטטה את תנועת "האחים המוסלמים" כאומרת: "אנחנו מכריזים על ההתנגדות החד-משמעית שלנו להפיכה הצבאית נגד הנשיא הנבחר ונגד רצון העם, אנחנו מסרבים להשתתף בכל תהליך עם השלטון הלא לגיטימי, אנחנו נגד אלימות נגד מפגינים שוחרי שלום. אנחנו קוראים למפגינים להפגין ריסון ולהתחייב לשלום ודוחים את הפעולות המדכאות של משטרת המדינה כולל הרג, מעצרים והגבלות על חופש התקשורת וסגירת ערוצי הטלוויזיה".

 

תומכי מורסי. ייצאו לרחובות גם היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי. ייצאו לרחובות גם היום(צילום: רויטרס)
 

הנשיא הזמני של מצרים, השופט עדלי מנסור, מודע לסכנה שטמונה בחברה מצרית מקוטבת ולכן השתמש מוקדם יותר היום בטקס השבעתו כדי להושיט ענף של זית ל"אחים המוסלמים", תנועת האם של מורסי. "תנועת 'האחים המוסלמים' היא חלק מהעם הזה והיא מוזמנת להשתתף בבניית האומה שכן איש לא יושאר בחוץ. אם הם יגיבו להזמנה הם יתקבלו בברכה", אמר הנשיא החדש.

 

האיסלאמיסטים במצרים חוששים מרדיפה שתזכיר את רדיפתם תחת שלטונו הישן של מובארק, אז הוצאה התנועה מחוץ לחוק ואנשיה בילו שנים במאסר. הצבא הציב חיילים וטנקים סביב התכנסויות תומכיו של מורסי והודיע כי ישמור על הסדר. חלק מתומכיו של מורסי התבצרו בימים האחרונים במסגדים, מצוידים באלות ובאבנים. בעקבות הדיווחים הגוברים אתמול בבוקר על צעדי הצבא נגד מוסדות "האחים המוסלמים", ההערכה היא שהצבא מנסה לבנות תיק משפטי נגד התנועה, בניסיון להוציא אותה מחוץ לחוק בטענה שקראה לאלימות ושירתה גורמים זרים - בעיקר סעודיה וקטאר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיני. שוב האיסלאמיסטים מרימים ראש
צילום: רויטרס
תומכי מורסי בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים