שתף קטע נבחר

צום הרמדאן הארוך מאז 1980: "כך ציווה אללה"

עבור המוסלמים המאמינים החודש הקרוב יהיה מאבק מתמשך ומבחן לכוח הרצון ולאמונה. הצום יימשך כמעט 16 שעות ביממה מ-4:06 ועד 19:49. המטרה: לזכות בחסדו של האל. בצה"ל נערכים למספר שיא של כמיליון פלסטינים שיבקרו ברחבי ישראל

עבור מוסלמים מאמינים רבים בארץ ובעולם צום חודש הרמדאן שיחל היום (יום ד') יהווה מבחן לכוח הרצון ולאמונה. המאמינים לא יאכלו ולא ישתו כמעט 16 שעות מ-4:06 לפנות בוקר ועד ל-19:49 בערב, אז יינתן האות להסתער על המקרר. במערכת הביטחון נערכים למספר שיא של כמיליון פלסטינים שיבקרו בישראל במהלך החודש.

 

כתבות נופסות בערוץ החדשות

 

חודש הרמדאן המוסלמי אינו חל בתאריך קבוע, אלא נע עשרה ימים אחורה בכל שנה. בשל סיבות אסטרונומיות של מסלול הירח, חודש הרמדאן השנה בחלק הצפוני של כדור הארץ הוא הארוך ביותר זה 33 שנים. "חודש הרמדאן השנה מאוד קשה", אמר ל-ynet מוחמד שריף קלנסווה. "יהיו לנו ימים ארוכים של צום בחום כבד. חייבים להתאפק עד סוף החודש בלי להתלונן".

 

בכירי המגזר בישיבה מיוחדת עם קציני המשטרה (צילום: שאקר נאטור) (צילום: שאקר נאטור)
בכירי המגזר בישיבה מיוחדת עם קציני המשטרה(צילום: שאקר נאטור)

הכנות לרמדאן בשוק בשכם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכנות לרמדאן בשוק בשכם(צילום: רויטרס)

השוק בג'נין (צילום: AP) (צילום: AP)
השוק בג'נין(צילום: AP)
אמיר עאסי, יועץ לענייני ערבים בקריה האקדמית אונו, הסביר כי "אלוהים ציווה על המוסלמים לצום חודש ימים שבו ילמדו משמעת עצמית, ירגישו בסבלו של העני, יזכו בחסד האל ויתרגלו להתנהג ביושר ובסובלנות". הוא הוסיף כי "הצום כשלעצמו נקרא הג'יהאד הגדול. כלומר, מי שצם מנהל את המלחמה הגדולה שהיא השליטה בנפשו. תועלת הצום באה כאשר אדם משתלט על מעשיו, מחשבותיו ויצריו".

 

לדבריו, "ישנם אנשים שלא נחשבים לדתיים, אך צמים בחודש הזה. זה הפך מחודש עם מאפיינים דתיים, לחודש עם מאפיינים חברתיים עם פסטיבלים ואירועים". עאסי הדגיש כי הצום לא חל על ילדים, קשישים, חולים, נשים הרות וכל מי שהצום עלול להזיק לבריאותו. עם זאת, לדבריו, מי שפטור מצום יהיה חייב לתרום אוכל לנזקקים.


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מסגד אל אקצה בירושלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מסגד אל אקצה בירושלים(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

תפילות רמדאן בהר הבית, ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תפילות רמדאן בהר הבית, ארכיון(צילום: רויטרס)

 

חודש הרמדאן השנה יתקיים בחופשת הקיץ של התלמידים ובמגזר פועלים בשיתוף פעולה עם המשטרה כדי למנוע אירועי אלימות. לפני כמה ימים נועדו ראש הדסק המוסלמי של אגף העדות במשרד הפנים, ד"ר זיאד אבו מוך, ביחד עם אימאמים ומכובדים נוספים עם מפקדי תחנות משטרה מאזור השרון והמשולש.

 

מהמשטרה נמסר כי "במסגרת המדיניות של מפקד מחוז המרכז, ניצב ברונו שטיין, וממלא מקום ממ"ר שרון, ניצב אילן מור, נערכים מפגשים עם מכובדים מהמגזר לצורך המשך שיתוף פעולה פורה בין המשטרה ותושבי המגזר. נערכים מספר פרויקטים שבהם לוקחים חלק שוטרי מחוז המרכז. בין הפרויקטים יהיו הגברת המודעות בנושא האלימות בחודש רמדאן".

  

כמיליון פלסטינים ייכנסו לישראל

במערכת הביטחון נערכים לכמיליון פלסטינים מהגדה שיבקרו בישראל במהלך החודש. בצה"ל, במתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) ובמשטרה משלימים את ההיערכויות. לפי גורמים במתפ"ש, צפויה כמות שיא של כמיליון פלסטינים שיורשו להיכנס לישראל, רבים מהם כדי להתפלל בהר הבית.

 

מחסום קלנדיה, לא יישאר שומם זמן רב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מחסום קלנדיה, לא יישאר שומם זמן רב(צילום: גיל יוחנן)

 

בחג הקודם ביקרו בישראל כ-850 אלף פלסטינים ובעקבות ההצלחה של אותו ביקור החליטו במערכת הביטחון על שורת הקלות משמעותיות, בהן אישור כניסת פלסטינים ופלסטיניות מעל גיל 60 ללא הגבלה במהלך הצום לירושלים, אישור כניסה לתפילות יום השישי בהר הבית לפלסטיניות ללא הגבלת גיל ולפלסטינים מעל גיל 40, מתן היתרים לביקורי משפחות בישראל לקרבה ראשונה ושנייה ועוד.

 

חוץ מהתפילה בהר הבית, פלסטינים רבים צפויים לבקר גם בקניונים בירושלים, בנמל יפו, בחופי הים בישראל ובעיר העתיקה של עכו. כחלק מההיערכות, תתוגבר כמות השוטרים הפלסטינים שתפעל לצד חיילי צה"ל, ומלבד אלו שייפרשו במעבר קלנדיה, החוצץ בין ירושלים לרמאללה, יתמקמו שוטרים נוספים גם במעבר הזיתים שליד עיסאוויה. השוטרים הפלסטינים צפויים לסייע בסינון הפלסטינים שיעברו כדי למנוע מעבר של פלסטינים לא מורשים או כאלה שעלולים לגרום להפרת סדר.

 

החיילים שבמעברים תודרכו לגלות גמישות ורגישות כלפי הפלסטינים ולהימנע מעישון, אכילה ושתייה מולם. לחיילים אף חולק דף הסבר שבו מצוינים זמני התפילות, תחילת וסוף הצום היומי, מידע כללי והיסטורי על מהות וחשיבות החג באיסלאם.

 

סיוע למשפחות

לרגל חודש הרמדאן תעניק הקרן לידידות, בראשות הרב יחיאל אקשטיין, תלושי מזון ל-3,300 משפחות נזקקות במגזר הערבי, בסכום כולל של כ-1.2 מיליון שקלים. התרומה תתבצע באמצעות מחלקות הרווחה ב-69 יישובים להם מסייעת הקרן באופן שוטף במהלך כל ימות השנה.

 

הרב יחיאל אקשטיין, נשיא הקרן לידידות, אמר: "בתקופות החגים היהודיים ישראל נשטפת בגל של ערבות הדדית והתגייסות למען האוכלוסיות החלשות. בחגים המוסלמיים, הנוצריים והדרוזיים ולאורך כל השנה, מגיע גם למיעוטים החיים במדינת ישראל לזכות באותה תמיכה מצד החברה ובמיוחד מצד המדינה. צורך זה הופך בולט יותר על רקע הדרישות האחרונות מבני המגזר הערבי לשאת בנטל השירות הלאומי באופן שווה לאחיהם היהודים".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 09/07/2013 23:36

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון ואליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הכנות לרמדאן בשוק בשכם
צילום: AP
מומלצים