שתף קטע נבחר

שוב גל חום באיראן: "עוד יפרצו בגלל זה מלחמות"

1,069 איש מתו באיראן ב-17 גלי חום שנרשמו בעשור האחרון. השבוע שוב האמירו הטמפרטורות ל-40 ול-50 מעלות, ובמדינה גם מזהירים מהמחסור במים: "אם לא נטפל בכך, באזור יילחמו על מקורות מים"

לפחות על דבר אחד יכולים להסכים באיראן, בישראל, בבריטניה ובארה"ב – חם בימים אלו, חם מאוד. בישראל דווקא נרשמה אתמול הקלה קלה במידות החום, אולם באיראן נמשך מהשבוע שעבר גל חום כבד, במסגרתו נמדדו יותר מ-40 מעלות חום בטהרן, שיראז ואיספהאן. במחוז אחר הגיעו הטמפרטורות ל-44 מעלות ובמחוז חוזסטאן אף נמדדו 50 מעליות צלזיוס ויותר.

 

עוד חדשות העולם:

כלה סדרתית: השיבה "כן" ל-4 הצעות נישואים

פליטים סורים לג'ון קרי: "למה אתם מחכים?"

 

גל חום מוגדר כסדרה של ימים רצופים שמתאפיינים בטמפרטורות גבוהות מהרגיל לעונה. בעשור האחרון חוותה איראן כ-17 גלי חום כאלו, שבדרך כלל נמשכו כמה ימים ובהם הגיעה הטמפרטורה הממוצעת ל-40 מעלות בצל. גלי החום האלו אף גבו את חייהם של 1,069 בני אדם.

מה עוד אפשר לעשות ב-44 מעלות חום? מלחמת מים באיראן ()
מה עוד אפשר לעשות ב-44 מעלות חום? מלחמת מים באיראן

 


 

גם בארצות הברית מורגש בימים אלו גל חום ובאנגליה, כך דווח אתמול, מתו בימים האחרונים כ-760 בני אדם לאחר שהטמפרטורות עברו זה היום השישי ברציפות את ה-30 מעלות צלזיוס. אולם הבעיה באיראן חמורה אף יותר, שכן במדינה גם נרשם מחסור במים ושלושה רבעים משטחה סובלים מבצורת.

 

סגן מנהל מחלקת המים בעיר איספהאן, מוג'תבא גובאדיאן, אף הודיע לפני מספר ימים כי כמות המים במאגרים הצטמצמה ב-30 אחוזים. הוא הוסיף כי הבעיה מחריפה מיום ליום ואם המצב יימשך, אזי ייתכן

ויהיה מחסור במי שתייה לקראת סוף הקיץ הקרוב.

 

המחסור במים גם הפך לתחמושת עבור מבקריו של הנשיא היוצא, מחמוד אחמדינג'אד, שטענו כי המשבר רק החריף בתקופת כהונתו, בשל ניהול לא נבון וחלוקה לא נכונה של מאגרי המים. גם אחמדינג'אד עצמו גייס את הנושא למטרותיו הפוליטיות, ולפני כשנתיים האשים את מדינות המערב בגניבת מימיה של איראן.

 

בטקס פתיחת הסכר במחוז אראק, אמר אז הנשיא: "האירופאים משתמשים בציוד מאוד מסוים כדי לפרוק עננים (ממי גשמים - ש"ש) ולמנוע מענני גשם להגיע לאזור". אולם עתה נאלץ הממשל האיראני להודות כי הסיבה למשבר היא ניהול לא תקין של מערכות המים – ושהבעיה רק עומדת להחמיר בשנים הקרובות.

 

"בשנים האחרונות ירדה כמות המשקעים השנתית ב-75 אחוזים, ובצורות קשות היכו חלקים נרחבים באיראן – מה שהוביל למחסור הגדול במים כרגע", הסביר סגן מנהל מנהלת המים האיראנית, עלי

רזא דאמי. "עתה משרד האנרגיה האיראני מתקשה לספק את כמות המים הדרושה למספר מחוזות". לדבריו, הבצורות פוגעות גם בערים אסטרטגיות וחשובות כגון טהרן ושירז.

 

בינתיים, כצעד ראשוני להתמודדות עם המשבר, הקצתה ממשלת איראן 400 מיליון דולר עבור העברת מים ממי המפרץ הפרסי למחוזות ולערים. היא גם משתפת פעולה עם מדינות אסיה והמזרח התיכון כדי לקדם תוכנית בינלאומית להתמודדות עם הבצורות. לדברי דאמי, למהלך יש השלכות מעבר לרווחת האזרחים: "ארגונים בינלאומיים חזו כי ייתכן שבאזור יפרצו מלחמות על מקורות מים, ולכן חשוב שננקוט עתה צעדים כדי להתמודד עם המשבר העתידי".


פורסם לראשונה 18/07/2013 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם בילוי משפחתי וגם מפלט מהחום
מומלצים