שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

הפעם זה ייגמר בחקיקה / מליניאק ברביעי

חשוב שהציבור יעריך את ההחלטה להעביר את הכספים ישירות מהטוטו לקבוצות - כי שם נמצאת השליטה. ומי ישפיע יותר על הכדורגל: זליכה או גוטמן?

מי שתהה למה אני מקדיש מקום ואנרגיה לעיסוק בפוליטיקה של הספורט, אולי מבין עכשיו כמה העסקנים משפיעים על ניהול ורמת הספורט. אולי פרופ' ירון זליכה לא יודע לתת פס לרגל, אבל הוא ישפיע על עתיד הכדורגל בישראל יותר מאשר אלי גוטמן.

 

ועדת זליכה מעוררת סערה בכדורגל הישראלי:

  

לכן חשוב שהציבור יעריך את המהלך שנוקט משרד הספורט, להבטיח באמצעות חקיקה את העברת הכספים הישירה מהטוטו לקבוצות. זה החזיר אותי 21 שנים לאחור, לימים שעמדתי בראש ועדה שחוללה רפורמה במערכת הספורט.

 

גם אז דיברו על עוד דו"ח שיעוף למגירה, וזה נגמר במהפכה גדולה. ב-1992 ויתרנו על חקיקה וטעינו. הקבוצות לא היו רשומות אז כעמותות, ולכן קיבלו את הכסף דרך מרכזי הספורט שבדרך זו שלטו בכסף ובכל המערכת. חשבנו שאם האגודות יירשמו כעמותות ויוכלו לקבל את הכסף ישירות, הן ידרשו ויקבלו את כספן ישירות מהטוטו. לא הערכנו את הלחץ שיפעילו המרכזים על הקבוצות, ולכן עד היום ההקצבות של הפועל דימונה או מכבי טבריה עוברות דרך מרכז הפועל או מכבי. כספי השיווק לקבוצות ליגת העל עוברים דרך ההתאחדות.

 

טורים נוספים של אריה מליניאק:

 

אין ברירה, הפעם זה ייגמר בחקיקה, כי מי ששולט בכסף שולט בקבוצות. פלא שהקבוצות "הקטנות" תומכות בלוזון? הוא "דואג" להן לכסף (שממילא מגיע להן). ההתאחדות כבר הסכימה להפסיק את הנוהג הנפסד, אבל אין לה כרגע את כל הכסף להעביר לקבוצות. איפה הכסף?

 

מרבית אוהדי הספורט ניצבים לצידה. לימור לבנת (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מרבית אוהדי הספורט ניצבים לצידה. לימור לבנת(צילום: אורן אהרוני)

 

זכרונות מ-1992

מי שחושב שהבלגן היום גדול, לא מבין מה היה לפני שני עשורים. השרה לימור לבנת זוכה לתמיכה כי היא מגובה בהמלצות הגיוניות שמבוססות על עובדות שאי אפשר לסתור. זה הוכח השבוע

בסקר "ידיעות אחרונות". גם עליי איימו לפני 21 שנה. איימו על עדים שלא יופיעו בפנינו. כדי שלא נסתמך רק על עדויות, שלחנו שאלונים למנהלי עשרות אגודות בכל הענפים. גילינו שהם לא יודעים כמה כסף מגיע להם מהטוטו, לא קיבלו את כספם בזמן, ומרכזי הפועל, מכבי, אליצור ובית"ר גזרו לעצמם עמלה של 25 אחוז!

 

שני אנשים שלטו במערכת הספורט ב־1992: יורם אוברקוביץ' וצבי ורשביאק. הם ישבו בעצמם בכל הצמתים והעבירו כספים לגופים בראשם עמדו. אוברקוביץ' היה יו"ר הפועל, יו"ר מועצת ההימורים, יו"ר הוועד האולימפי, בתקופה מסוימת גם יו"ר איגוד הכדורסל, ישב בהנהלות היחידה לספורט הישגי, מרכז הספורט בהדר־יוסף, קרן המחוננים. הצגה של איש אחד. ורשביאק כנ"ל, רק במכבי. כל יתר בעלי התפקידים החשובים היו מינויים אישיים שלהם.

 

הסיפור של מרכזי הספורט נגמר עם הדחתו. צבי ורשביאק (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
הסיפור של מרכזי הספורט נגמר עם הדחתו. צבי ורשביאק(צילום: עוז מועלם)

 

לכל מרכז היו "ספינות דגל" שזכו להלוואות, מענקים וערבויות. הפועל פ"ת, מועדון הבית של אוברקוביץ' וגברי לוי. מרכז הפועל ערב לחוזים שחתמה הפועל ת"א בכדורסל, הרבה מעבר לתקציב. אחר כך התברר שראשי הפועל היו בשלב מסוים בעלי הפועל ת"א אליה הזרימו כספים. מימוש הערבויות כמעט מוטט כעבור שנים את מרכז הפועל.

 

הרכב מועצת ההימורים השתנה. למרכזי הספורט היו שישה מתוך 12 חברי הנהלה. הוספנו שישה נציגי ציבור, וכוחם היחסי של אנשי הספורט קטן מחצי לשליש. הסיפור שלהם נגמר אחרי שוורשביאק הודח בעקבות פרשת שחיתות. אם האנשים הללו היו ממשיכים לשלוט בשיבר הראשי עד היום, מי היה מסוגל לאיים בסגירת הברזים כמו שעושה היום צחי פישביין? היו מעבירים מיליונים מכיס ימין לכיס שמאל, בלי שאיש ידע.

 

סוגר את הברז. צחי פישביין (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
סוגר את הברז. צחי פישביין(צילום: ראובן שוורץ)

 

מועצת ההימורים כבר לא קובעת את הקריטריונים לחלוקת כספי הטוטו. יש ועדה עצמאית. מרכזי הספורט כבר לא הבעלים של חברת ספורטוטו, שהפעילה את ההימורים והכניסה להם כסף. המלצנו להפריד בין המקצוענות לחובבנות. בכדורסל קמה מינהלת לפני 11 שנים. בכדורגל זה יקרה בקרוב, למרות שקשה להתאחדות להיפרד מהסוכריה.

 

סוף לקלישאת המגירות

לפני 20 שנה הכדורעף, הכדוריד, השחייה, הג'ודו, השיט, האתלטיקה ויתר הענפים היו מעורבבים ביחד בהתאחדות אחת לספורט. בראשה עמדו כמובן אותם עסקני הפועל ומכבי. הייתה קופה משותפת לכולם. גירעון בג'ודו היה מונע נסיעה של נבחרת הכדוריד לאליפות אירופה. היום כל האיגודים עצמאיים ועדיין המרכזים משפיעים. אבי לוזון נבחר ליו"ר ההתאחדות באסיפה הכללית, אבל הכל סוכם מראש במרכז מכבי.

 

האיומים שלו לא עושים עלינו רושם. ספ בלאטר (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
האיומים שלו לא עושים עלינו רושם. ספ בלאטר(צילום: חיים צח)

 

גם ב־1992 איימו שנסולק ממפעלים בינלאומיים. זה לא עשה עלינו רושם, אז ראשי הפועל לקחו את זה צעד מסוכן קדימה, ואחרי הגשת הדו"ח לקחו 60 אלף שקל (מכספי הטוטו), שכרו משרד חקירות, עקבו אחריי, צותתו לי, איימו עליי, ורשמו את ההוצאה כתשלומים לספורטיאדה. הם נתפסו, עמדו למשפט, הורשעו. המנכ"ל יעקב אבימור הלך הביתה. לא מספיק?

 

הגיע הזמן להפסיק עם הקלישאה המטופשת על דו"חות שעפים למגירה. כששר או שרה נחושים ליישם דו"ח רציני, זה יקרה. בסוף יהיה פה סדר. אנשים לא מבינים מה זו בדיוק שקיפות וכמה היא חשובה. בקרוב תקום ועדה נוספת בראשות פרופ' איתן ששינסקי – זה שהמליץ להגביל ולהקטין את ייצוא הגז. הפעם הוועדה שלו תטפל בתמלוגים שחברות ישלמו עבור השימוש באוצרות טבע של המדינה. לא התחלתי להתעניין במים מינרליים, חול ואשלג מים המלח. אני עדיין בספורט. מה שמשך את תשומת לבי זו ההכרזה של פרופ' ששינסקי, שהפרוטוקולים של הוועדה יהיו פתוחים לציבור למחרת כל דיון! לא בסוף עבודת הוועדה, בתום כל ישיבה!

 

לא זכורה לי הצהרה כזאת במהלך עבודת הוועדה, לא אחריה ובטח שלא לפני תחילת העבודה. בעיקרון, פרוטוקולים של ועדות פתוחים לעיון הציבור. למה הכריז ששינסקי על פתיחתם? הניחוש שלי: כדי לא להיקלע לבלגן דומה לזה שהיה לאחר פרסום הפרוטוקלים של ועדת זליכה. אל תבואו בטענות שהדלפנו. הכל פתוח.

 

עוד סטנדרט שנקבע בוועדת זליכה: שקיפות זו לא רק דרישה מההתאחדות, אלא נאה דורש ונאה מקיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מגד גוזאני
ירון זליכה
צילום: מגד גוזאני
מומלצים