שתף קטע נבחר

יוזמה: הכניסה לחופים תוזל, שעות הרחצה יוארכו

ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת תגבש הצעת חוק להגבלת דמי הכניסה בחופים, איסור על הכנסת אלכוהול והארכת עונת הרחצה ושעות עבודת המצילים. יו"ר עמות צלול: "רק מי שיכול לשלם והרבה יכול לבלות בחופים". משרד הפנים מסתייג: "השירותים בחופים עולים כסף ויש לגבות עליהם תשלום"

חופי הרחצה על הכוונת של ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת: יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב (הליכוד-ביתנו) הטילה היום (ד') על ועדת משנה לגבש במהלך פגרת הקיץ חקיקה שאמורה להסדיר כניסה חינם לרוב החופים וכן תקבע מגבלות לדמי הכניסה ולתשלומים אחרים שהרשויות המקומיות יכולות לגבות מהמתרחצים. "אזרחי ישראל זכאים ליהנות מחופי רחצה פתוחים ונגישים לכולם, ללא עלויות", אמרה ח"כ רגב.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה

 

במסגרת החקיקה יוגבלו גם השטחים המוקצים לכיסאות בשכירות וייקבע שטח

אסור למשחקי כדור (20 מטר מקו המים). כמו כן, ייאסר על הכנסת אלכוהול לחופים. החקיקה תועבר לבדיקת היועץ המשפטי של הוועדה ובהמשך גם לשר הפנים גדעון סער.

 

בנוסף, הוסמכה הוועדה, בה חברים חברי הכנסת תמר זנדברג (מרצ) ודוד אזולאי (ש"ס), להעביר הצעות להארכת שעות הרחצה ועונת הרחצה ובהתאם גם את שעות פעילות המצילים, שיותאמו לשעון הקיץ שהוארך. הוועדה גם תבחן, יחד עם המועצה הארצית לתכנון ובנייה, אם ניתן להגביל את מספר תוכניות הבנייה שאושרו לפני קבלת חוק החופים.

 

חוף הים בתל אביב. חוויה אחרת בקרוב? (צילום:ירון ברנר) (צילום:ירון ברנר)
חוף הים בתל אביב. חוויה אחרת בקרוב?(צילום:ירון ברנר)

 

החקיקה המיועדת מורכבת מרעיונות שהעלו עמותות "אדם טבע ודין" ו"צלול". מאיה יעקובס, מנכ"ל "צלול", אמרה בפתח הדיון: "חוף הים הוא שטח ציבורי שבו שמורה לכל אחד הזכות לבלות בחינם, אבל המציאות בישראל מלמדת כי רק מי שיכול לשלם והרבה עבור השירותים יכול לבלות שם. זכייני הכיסאות והשמשיות השתלטו באגרסיביות על כל השטחים הציבוריים ולא הותירו כמעט מקום למי שרוצה לפרוש מגבת על החול בחינם. העיריות מאשרות ומעדיפות למלא את קופתן על פני אחריותן לטובת הציבור".

 

עיריית חיפה: עלות התחזוקה - 30 מיליון שקל

יעקובס הסתמכה על ממצאי בדיקות שערכו אנשי "צלול" בסוף השבוע שעבר בחופים בנתניה, הרצליה, תל אביב ובת ים של אפשרויות הבילוי בחינם. לדבריה, בחוקים אין ציון ברור מה שטח החוף השמור לבילוי בחינם והיכן מותר להציב כסאות. בהרצליה ובבת ים, לדבריה, אוסרים להכניס לחוף כיסא או שמשייה פרטיים מהבית. האיסור בהרצליה אף מעוגן בחוק עזר. בתל אביב התחייבה העירייה כי צד אחד של סוכת המציל יישאר פנוי למי שאינו מעוניין לשלם על כיסא, "אולם הקיץ אנחנו רואים שהעירייה לא עומדת בהתחייבותה".

 

סמנכ"ל החברה להגנת הטבע, ניר פפאי, קרא במהלך הדיון ל"שינוי בחוק איסור נהיגה בחוף

הים, על מנת שיאפשר לציבור להגיש תלונות, שינוי בחוק הסדרת מקומות רחצה, שיבטיח כניסה רגלית ללא תשלום, אכיפה של המדיניות האוסרת אירועים פרטיים בחופים, שינוי בחוק שמירת הסביבה החופית, כך שיבטיח את זכות המעבר גם בחופי רחצה מוכרזים בתשלום".

 

עו"ד קרן הלפרן מוסרי, סמנכ"ל "אדם טבע ודין" אמר כי "חופי הים שייכים לציבור הרחב- כל אדם זכאי לגישה חופשית וללא תשלום לחוף, ללא אבחנה בין מי שידו משגת לשלם על הבילוי ומי שידו אינה משגת. הצעת החוק תבטיח כי הזכות ליהנות מנכס ציבורי כמו חוף הים לא תהיה כפופה לתשלום דמי כניסה". 

 

נציג משרד הפנים, אשר גרנר, אמר בתגובה לטענות כי "השירותים הרבים שניתנים בחופים עולים כסף, ולכן יש צורך לדרוש עבורם תשלום". הוא ציין כי אפילו החברה להגנת הטבע גובה תשלום עבור הכניסה לחופים שהם חלק משמורות טבע, אם כי הגבייה הזאת מוסדרת בחוק.

 

אלי שוורצברג, מנהל אגף חופים בעיריית ראשון לציון, הדגיש כי עלות מתן השירותים בחופים עולה בסופי השבוע כשפוקדים את החוף אלפי מתרחצים. יעקב לופו, מנהל אגף חופי רחצה בעיריית חיפה, הוסיף כי בחופי העיר לא גובים דמי כניסה למרות שעלות התחזוקה מגיעה ל-30 מיליון שקל בשנה. "הנטל הכלכלי נופל על העירייה", אמר, "ובעקיפין פוגע בשירותים אחרים בעיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים