שתף קטע נבחר

ג'ורג' לא לבד: הדם הכחול של אירופה

מי האם החד-הורית ובתו של שתיין שעתידה להיות מלכה? איזו נסיכה הואשמה בסקסיזם בחתונתה? לאיזה נסיך העניק העם כוח אמיתי? ולמה נראה שרוב האירופאים עדיין אוהבים את בתי המלוכה שלהם

כשכיסאו של פארוק מלך מצרים התנדנד באמצע המאה ה-20, הוא אמר לכאורה: "העולם כולו מתמרד. בקרוב יישארו רק חמישה מלכים – מלך אנגליה, מלך לב, מלך תלתן, מלך עלה ומלך יהלום". פארוק אכן הופל בהפיכה ששמה קץ למונרכיה המצרית, וסיים את חייו בגלות, אולם ההיסטוריה מוכיחה שבתי המלוכה האירופים השכילו להתאים עצמם לעידן המודרני וממשיכים לשרוד דווקא במדינות שנחשבות לנאורות, המפותחות והמתקדמות בעולם.

 

אומנם משפחת המלוכה הבריטית עדיין עומדת בראש מצעד המלוכנים העולמי, כפי שהוכיחה ההיסטריה סביב התינוק המלכותי, החתונה המלכותית, ואפילו חגיגות יובל היהלום להכתרת המלכה אליזבת, אבל גם המונרכיות האירופיות האחרות זוכות לכבוד ויוקרה, ובאחת מהן לנסיך יש אפילו כוח שלטוני של ממש. אף על פי שהמדינות הללו הן דמוקרטיות, וברבות מהן קיימת גם התנגדות להמשך המונרכיה, נראה שבינתיים רובן לא ממהרות לוותר על ניצוץ האגדה, כמו גם על השפעתן המלכדת של הדמויות הציבוריות שמעמדן עדיין עובר בירושה.

 

הולנד

מדי שנה נצבעת המדינה כתום והמונים יוצאים לרחובות לחגוג את "יום המלכה". השנה הייתה מיוחדת. המלכה ביאטריקס, שמלכה במשך 33 שנים, פינתה את הכס לטובת בנה וילם אלכסנדר. כך נאלצה הולנד לוותר על מונרכית, לאחר יותר ממאה שנות מלוכה נשית, ועל שלל כובעיה. בתמורה קיבלה את המלכה הרעייה מקסימה, שזוכה לפופולריות עצומה, ואת יורשת העצר בת ה-11, הנסיכה קתרינה אמליה.

 

הנסיכה קתרינה אמליה מתאמנת על הנפנוף המלכותי בחגיגות ההכתרה של אביה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הנסיכה קתרינה אמליה מתאמנת על הנפנוף המלכותי בחגיגות ההכתרה של אביה(צילום: גטי אימג'בנק)

המשפחה המנפנפת (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המשפחה המנפנפת(צילום: גטי אימג'בנק)

הולנדים חוגגים ביום העברת הכתר. "נוסטלגיה וגורם מלכד" (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הולנדים חוגגים ביום העברת הכתר. "נוסטלגיה וגורם מלכד"(צילום: גטי אימג'בנק)

המלכה ביאטריקס והמלכה לעתיד קתרינה אמליה (צילום: AP) (צילום: AP)
המלכה ביאטריקס והמלכה לעתיד קתרינה אמליה(צילום: AP)

המלך וילם אלכסנדר והמלכה מקסימה על כס המלכות, מולם הכתרים  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המלך וילם אלכסנדר והמלכה מקסימה על כס המלכות, מולם הכתרים (צילום: רויטרס)
 

"הרפובליקנים לא אוהבים את המשפחה המלכותית, הם חושבים שזה רעיון מטופש שרק עולה כסף, אבל עבור רוב האנשים המשפחה המלכותית היא סמל ללאומיות שלהם, גורם מלכד להתגאות בו", הסביר הנס ולרדינגרברוק, סטודנט הולנדי, בשיחה עם ynet. "הרבה מתעניינים בהם באותו אופן שבו הם מתעניינים בידוענים, אבל הם ידוענים מיוחדים, אולי בגלל הנוסטלגיה. הם הנציגים הבינלאומיים של המדינה, יש להם יחסי חוץ טובים בכל העולם ומכאן נובע גם ערך כלכלי מסוים. כמובן שלא כולם מסכימים עם כך".

 

בלגיה

מלך בלגיה אלברט השני לקח דוגמה מהשכנה מצפון כנראה, וויתר השבוע על הכתר לטובת בנו פיליפ. כראוי לבית מלוכה אירופי טוב, כהונתו בת 20 השנים של אלברט השני ידעה שפע שערוריות וסקנדלים, כולל יחסים מעורערים עם רעייתו, המלכה פאולה, ופרסומים על אודות ילדה מחוץ לנישואים בשם דלפין בואל, שפנתה לאחרונה לבית המשפט כדי להוכיח את קשר הדם. היא לא הוזמנה לטקס השבעת המלך החדש.

 

שלושה דורות למלכות: המלך לשעבר אלברט, הנסיך פיליפ והנסיכה אליזבת (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
שלושה דורות למלכות: המלך לשעבר אלברט, הנסיך פיליפ והנסיכה אליזבת(צילום: גטי אימג'בנק)

הנסיכה אליזבת, אחוזה בידי אמה, המלכה מתילדה, מקבלת נשיקה מסבתה, המלכה פביולה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הנסיכה אליזבת, אחוזה בידי אמה, המלכה מתילדה, מקבלת נשיקה מסבתה, המלכה פביולה(צילום: גטי אימג'בנק)

העברת השלטון מאב לבן. השבעה בשלוש שפות שונות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העברת השלטון מאב לבן. השבעה בשלוש שפות שונות(צילום: AFP)

המלך והמלכה החדשים, פיליפ ומתילדה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המלך והמלכה החדשים, פיליפ ומתילדה(צילום: גטי אימג'בנק)

המשפחה המלכותית. האתגר - לכידות בין העמים השונאים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשפחה המלכותית. האתגר - לכידות בין העמים השונאים(צילום: AFP)

המלך והמלכה לעתיד (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המלך והמלכה לעתיד(צילום: גטי אימג'בנק)

 

בלגיה היא מלוכה חוקתית בצד דמוקרטיה פרלמנטרית פדרטיבית, הכוללת שלושה חבלים אוטונומיים: פלנדריה בצפון, וואלוניה בדרום והבירה בריסל. מבחינה פוליטית נחשב המלך אלברט לגורם משמעותי בניסיונות לפשר בין הפלמים והוואלונים ולמלך החדש פיליפ משימה קשה ביותר לשמור על אחדות המדינה. משימתו החלה כבר בטקס חילופי המלכים, אז הושבע פיליפ בשלוש שפות שונות: הולנדית, צרפתית וגרמנית.

  

דנמרק

משהו רקוב בממלכת דנמרק? ממש לא. בית המלוכה הדני, העתיק בבתי המלוכה האירופים, לא עושה את תפקידו הציבורי בכל הנוגע לאספקת סקנדלים עסיסיים. המלכה מרגרט השנייה, שאילן היוחסין שלה נמתח יותר מאלף שנה אחורה ושולח ענפים לרחבי אירופה, ידועה בעיקר בנטיותיה האמנותיות. היא מאיירת ומעצבת תפאורה ויחד עם בעלה הצרפתי, הנסיך הנריק, תרגמה יצירות מצרפתית לדנית ולהיפך. השערורייה הטובה האחרונה התחוללה במאה ה-18, כאשר המלך כריסטיאן השביעי היה מעורב בשלישייה עם אשתו קרולין מתילדה (שהייתה גם אחותו של מלך אנגליה ג'ורג' השלישי) ועם הרופא הגרמני שלה. וזה לא נגמר טוב מבחינת הרופא כמובן. הסקנדל הונצח בסרט "סיפור מלכותי" שיצא לאחרונה.


הנסיכה מרי בהטבלתו של הנסיך כריסטיאן, יורש העצר (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הנסיכה מרי בהטבלתו של הנסיך כריסטיאן, יורש העצר(צילום: גטי אימג'בנק)

הנסיך כריסטיאן ביום הראשון ללימודים, עם הוריו הנסיכה מרי והנסיך פרדריק (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הנסיך כריסטיאן ביום הראשון ללימודים, עם הוריו הנסיכה מרי והנסיך פרדריק(צילום: גטי אימג'בנק)

המלכה מרגרט והנסיך הנריק עם יורש העצר כריסטיאן (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המלכה מרגרט והנסיך הנריק עם יורש העצר כריסטיאן(צילום: גטי אימג'בנק)

המשפחה המלכותית בבית הקיץ ב-2012 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המשפחה המלכותית בבית הקיץ ב-2012(צילום: גטי אימג'בנק)

 

יורש העצר הדני הוא הנסיך פרדריק, שנשוי לנסיכה מרי. בנם הבכור, הנסיך כריסטיאן, עתיד לרשת את הכתר אחריו. בינתיים, הוא נשלח לבית ספר ציבורי, צעד שמעיד על הגישה המודרנית והפתוחה של הוריו. לזוג עוד בת ותאומים, בן ובת.

 

נורבגיה

חושבים שקייט מידלטון היא "פשוטת עם" ששיפרה את מעמדה על ידי נישואים? הכירו את דור ההמשך של בית המלוכה הנורבגי. אומנם בעורקיה של מידלטון לא זורם דם כחול, אך היא גדלה במשפחה עשירה והתחככה באצולה מנעוריה, מה שאי אפשר לומר על הנסיכה מטה-מריט מנורבגיה, העתידה להיות המלכה. היא הייתה אם חד-הורית, בת לאב שתיין שהתחתן עם חשפנית שגילה מחצית מגילו. אביו של בנה הורשע בהחזקת קוקאין. כל זה לא הפריע לסיפור האהבה בינה לבין הנסיך האקון, יורש העצר, והם נישאו ב-2001. בנה בן ה-16 של מטה-מריט, מריוס בורג הויבי, לא נושא תואר מלכות אך הוא חלק מהמשפחה. אתר האינטרנט של בית המלוכה עוקף באלגנטיות מלכותית את הסוגייה ומתאר את בכורה של הנסיכה כ"מבוגר מבין ילדי המשפחה של הנסיך והנסיכה". אחותו למחצה, ילדתם הראשונה של אמו ובעלה הנסיך, הנסיכה אינגריד אלכסנדרה, היא יורשת העצר לאחר אביה. בינתיים יושבים על כס המלכות המלך הרלד החמישי והמלכה סוניה.

 

הנסיך האקון והנסיכה מטה מריט (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הנסיך האקון והנסיכה מטה מריט(צילום: גטי אימג'בנק)

 

הנסיכה מטה מריט עם בנה הבכור מריוס וילדיה המלכותיים הנסיכה אינגריד אלכסנדרה והנסיך סוורה מגנוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנסיכה מטה מריט עם בנה הבכור מריוס וילדיה המלכותיים הנסיכה אינגריד אלכסנדרה והנסיך סוורה מגנוס(צילום: EPA)

 

שבדיה

חתונות מלכותיות הן בדרך כלל הסחת דעת ציבורית מצוינת, אחד מהשיאים הנוצצים של ההצגה המלכותית. אך דווקא חתונת הנסיכה יורשת העצר השבדית עוררה התמרמרות בקרב העם. הנסיכה ויקטוריה נישאה למאמן הכושר האישי שלה, דניאל וסטלינג, בטקס נוצץ שעלותו הייתה 2.5 מיליון דולרים, ומחצית הסכום מומן מכספי משלם המסים. היו אלה ימי המשבר הכלכלי העולמי, וההוצאה העצומה עוררה דיון ציבורי בנחיצותו של מוסד המלוכה. באותה תקופה נרשם זינוק חד בחברי האגודה הרפובליקנית המבקשים לבטל את המונרכיה – מ-6,000 ל-56 אלף. טקס הנישואים עצמו עורר גם הוא ביקורת. בניגוד למסורת השבדית, שלפי החתן והכלה צועדים יחדיו בכנסייה לעבר המזבח, ביקשה ויקטוריה להימסר לבחיר לבה מידי אביה, המלך קרל גוסטב ה-16. אפילו ראש הכנסייה השבדית הביע התנגדות פומבית לצעד, שמנוגד לדעתו לערכי השוויון. אף על פי כן הזוג נישא כרצונו ובשנה שעברה הביא לעולם את יורשת העצר הבאה, הנסיכה אסטל.

 

הנסיכה ויקטוריה והנסיך דניאל בהטבלת יורשת העצר הנסיכה אסטל בשנה שעברה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הנסיכה ויקטוריה והנסיך דניאל בהטבלת יורשת העצר הנסיכה אסטל בשנה שעברה(צילום: גטי אימג'בנק)

המלך קרל, המלכה סילביה, הנסיכה ויקטוריה, הנסיך דניאל והנסיכה אסטל (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המלך קרל, המלכה סילביה, הנסיכה ויקטוריה, הנסיך דניאל והנסיכה אסטל(צילום: גטי אימג'בנק)

חתונת הנסיכה מדליין. 3 שנים אחרי הבגידה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חתונת הנסיכה מדליין. 3 שנים אחרי הבגידה(צילום: gettyimages)

 

החתונה המלכותית הבאה נערכה בחודש שעבר. אחותה של ויקטוריה, הנסיכה מדליין, נישאה לכריסטופר אוניל, בנקאי אמריקני-בריטי. ב-2010 ביטלה הנסיכה את אירוסיה לבן זוגה לאחר שמונה שנות זוגיות מכיוון שבגד בה עם צעירה נורבגית.

 

ספרד

בניגוד לבתי המלוכה האירופים האחרים, שנהנים בסך הכול מתמיכת "נתיניהם", נראה שמלך ספרד חואן קרלוס צריך להיות מודאג. במשך עשרות שנים, המלך זכה להערצה רבה על כך שהוביל את ספרד מהדיקטטורה לדמוקרטיה מודרנית, אך בשנים האחרונות התערער מעמדו. באפריל האחרון הפגינו אלפים במדריד נגד שלטונו ובעד ביטול המונרכיה. מסעות ציד הפילים של חואן קרלוס באפריקה, בזמן שבארצו משתולל משבר כלכלי קשה, לא תרמו לפופולריות שלו. גם העובדה שבתו מואשמת במעורבות בעבירות שחיתות של בעלה לא עוזרת. מי יודע אם יורשת העצר העתידית, הנסיכה לאונור, בתם של הנסיך פליפה והנסיכה לטיציה, תזכה לשבת על הכס.

 

תשב על הכתר? הנסיך פיליפה עם בתו הנסיכה לאונור (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
תשב על הכתר? הנסיך פיליפה עם בתו הנסיכה לאונור(צילום: גטי אימג'בנק)

בינתיים מתחככת עם נבחרת ספרד (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
בינתיים מתחככת עם נבחרת ספרד(צילום: גטי אימג'בנק)

הטבלת הנסיכה לאונור (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הטבלת הנסיכה לאונור(צילום: גטי אימג'בנק)

המשפחה המלכותית. הנסיך פיליפה, הנסיכה לטיציה והנסיכות לאונור וסופיה. ביקורת בצל המשבר (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המשפחה המלכותית. הנסיך פיליפה, הנסיכה לטיציה והנסיכות לאונור וסופיה. ביקורת בצל המשבר(צילום: גטי אימג'בנק)

 

מונקו, לוקסמבורג, ליכטנשטיין

שתי הנסיכויות והדוכסות משלימות את התמונה האירופית. בניגוד לבתי המלוכה האחרים באירופה, תפקידו של נסיך ליכטנשטיין, אלויס, אינו רק טקסי, והוא נהנה מסמכויות נרחבות הכוללות הטלת וטו על שינויי חקיקה, מינוי שופטים ואף פיזור הפרלמנט. לפני שנה קיבל חיזוק משמעותי מנתיניו, כאשר במשאל עם הצביעו יותר מ-76% מהם נגד הגבלת כוחותיו. לנסיך שמור איום משמעותי במיוחד – עזיבת המדינה הקטנטנה עם הונו המשפחתי, המוערך במיליארדי דולרים. זה כנראה מספיק. אבל לא רק האיום פועל את פעולתו. "מוסד הנסיכות הוא גורם מייצב במדינה שלנו מפני שהוא חושב לאורך דורות ולא רק למשך ארבע שנים", הסביר בנקאי בכיר את סוד קסמו של הנסיך, לפני משאל העם.  

 

חתונת הנסיך גיום והנסיכה סטפני מלוקסמבורג. עדיין אין יורש (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
חתונת הנסיך גיום והנסיכה סטפני מלוקסמבורג. עדיין אין יורש(צילום: גטי אימג'בנק)

חגיגות לקראת החתונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חגיגות לקראת החתונה(צילום: רויטרס)

הנסיך אלויס מליכטנשטיין. כוח אמיתי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנסיך אלויס מליכטנשטיין. כוח אמיתי(צילום: רויטרס)

ארמונו של הנסיך בוואדוז. איים לקחת את הכסף וללכת (צילום: AP) (צילום: AP)
ארמונו של הנסיך בוואדוז. איים לקחת את הכסף וללכת(צילום: AP)

 

ומכוח אמיתי לבידור להמונים. מונקו העשירה זכתה לזוהר הוליוודי עם נישואי הנסיך רנייה השלישי לשחקנית גרייס קלי.

אחרי מותה הטרגי ב-1952, הנסיך לא התחתן בשנית. בנו, הנסיך אלברט השני, מספק את הרכילות, באמצעות חתונתו לשחיינית האולימפית הדרום אפריקנית שרלין ויטסטוק. לפני החתונה נפוצו שמועות על כך ששרלין היפהפיה ביקשה לברוח מהממלכה וכי הארמון החרים את דרכונה. הטקס עצמו היה מרהיב אך לא תרם להשקטת הלשונות מכיוון ששרלין, לבושה שמלה נהדרת של ארמאני, נראתה מזילה במהלכו יותר מדמעה אחת.

 

הנסיכה שרלין בחתונתה. הזילה יותר מדמעה אחת (צילום: EPA   ) (צילום: EPA   )
הנסיכה שרלין בחתונתה. הזילה יותר מדמעה אחת(צילום: EPA )
 
הנשיקה עם הנסיך אלברט השני. עושר בטוח, ואושר? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיקה עם הנסיך אלברט השני. עושר בטוח, ואושר?(צילום: רויטרס)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למי שייכת הנסיכה הזו?
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים