שתף קטע נבחר
 

שכחו אותי באוטו

אם חשבתם שרק ילדים ננטשים ברכבים ומתים בייסורים כתוצאה מהתייבשות וחום, התופעה לא פוסחת גם על ההולכים על ארבע. איך לזהות ולטפל במכת חום אצל כלב ומה קרה לג'וני הכלב ששהה 40 דקות בחוף הים? ד"ר ירון ברוכים, מומחה ברפואת חירום וטיפול נמרץ של חיות מחמד מספר על היקף התופעה וכיצד ניתן למנוע אותה

לא קל לשרוד את הקיץ בישראל, בין אם אתה אדם או כלב. אנחנו חיים במדינה לוהטת ובאותה מידה שאדם או ילד עלול להתייבש ולסבול ממכת חום, גם חברו הטוב של האדם מצוי בסכנה בקיץ.

 

ההבדל העיקרי הוא שהכלבים לא בדיוק יכולים לשתף אותנו במצוקה שלהם כשהם מצויים בסכנה ובמרבית הפעמים, אנו לפעמים לא מזהים את הסימנים נכונה כשרואים את הכלב שוכב על הרצפה, מותש מהחום ומתנשף בכבדות.

 

בעוד שבני האדם מזיעים ויכולים לקרר עצמם באמצעות שתיית מים, מיזוג וכניסה למקומות מוצלים, הכלבים מתקשים בצינון עצמי. 

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

מאז החל הקיץ, אנחנו נתקלים במראות זוועה של הורים ששכחו את ילדיהם ברכב וגרמו להם מוות בייסורים כתוצאה מהתייבשות ומכות חום. לא רבים יודעים ולהבדיל אלפי הבדלות, כי התופעה נפוצה גם בכלבים, שנשכחים ברכבים כי הבעלים הלך רגע לקנות דבר מה בחנות או העדיף להשאיר את הכלב ברכב במקום לקחת אותו עמו למרכז קניות.

 

מדי קיץ מתים כלבים רבים בארץ וברחבי העולם כתוצאה ממכות חום. גם אל מחלקת החירום והטיפול הנמרץ בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי של האוניברסיטה העברית, ואל המרפאות הווטרינריות הפזורות ברחבי הארץ, מגיעים כלבים בסכנת חיים כתוצאה ממכות חום, על בסיס קבוע. הבאת הכלב לטיפול מיידי ואינטנסיבי היא קריטית.

 

רק בחודש שעבר ניצלו חייו של כלב שננעל ברכב ביום קיץ לוהט בחוף בחיפה. למרבה מזלו, פקח עירוני של עיריית חיפה הבחין בו מוטל על סף אובדן הכרה במושב האחורי והיה אפאטי לחלוטין. תודות לעירנותו של הפקח, שהזמין ניידת משטרה ואת אנשי המחלקה הווטרינרית בעיר, הרכב נפרץ על ידי המשטרה והוציאו את הכלב המעולף, שהתאושש לאחר זמן מה תודות לטיפול במקום.

 

הפעם זה הסתיים במזל גדול, אך אחד המקרים הקשים שאירעו בישראל וזכו לחשיפה תקשורתית היה ב-2011, בו כלב מגזע בוקסר שהושאר ללא השגחה בחניון חשוף לשמש בנתניה. למרות נסיונות של אזרחים להצילו, הוא מת במקום. המשטרה החליטה לסגור את תיק החקירה נגד בעליו, תושב הכפר קרע.

 

על פי חוק צער בעלי חיים חל איסור על נטישת חיה. כיום התקנות לאחזקת בעלי חיים, אף אוסרות להותיר חיה בתנאים שעלולים לגרום לה לנזק גופני או בריאותי. הסכנה המרכזית בהשארת כלב או חתול ללא השגחה במכונית סגורה, היא חנק ומוות תוך זמן קצר. הטמפרטורה ברכב בימים חמים עלולה להגיע למעלה מ-70 מעלות והדבר יכול לגרום לחנק ולהתקף לב לחיית המחמד.

 

חיות שהושארו ברכב עלולות להתייבש ולסבול מנזקים מוחיים קשים, וכן פגיעה כמעט בלתי הפיכה למערכת העצבים ולכליות.

 

 (צילום: ד"ר ירון ברוכים) (צילום: ד
(צילום: ד"ר ירון ברוכים)

בהמלצות שמפיצים תדיר ארגונים למען בעלי חיים ווטרינרים לקראת תקופות הקיץ, מודגש כי אין להותיר את חיות המחמד ללא השגחה גם לפרק זמן קצר. גם השארת רווח צר בחלון או שימוש בצלונים בחלונות לא מסייעים להורדת הטמפרטורה ברכב.

 

אחת הסכנות בהשארת חלון מעט פתוח במכונית היא לא רק שהכלב עלול להימלט, אך במידה שאזרחים ינסו לסייע לכלב והחיה עלולה לנשוך אותם, בעל הכלב יהיה אחראי לתוצאות. בארה"ב, בבריטניה ובאוסטרליה ישנן תקנות נוקשות בחוק האוסרות על השארת חיות ללא השגחה ברכב חונה והחוקים למען רווחת החיות, קובעים עונשי מאסר בפועל וקנסות כספיים כבדים.

 

מה היא מכת חום?

היפר-תרמיה הינה עליה בחום הגוף, ממקור שאינו דלקתי, המתרחשת כאשר מנגנוני פינוי החום של הגוף אינם מצליחים לפצות על ייצור החום, או כאשר מנגנונים אלה אינם מתפקדים באופן תקין.

 

בתנאים רגילים, מעל 70% מפינוי החום מגופם של כלבים מתרחש באמצעות קרינה והסעה משטח הפנים של גוף בעל החיים. כאשר טמפרטורת הסביבה עולה ומתקרבת לטמפרטורת הגוף, פינוי חום באמצעות אידוי, בעיקר באמצעות הלחתה, תופס מקום חשוב במאמץ לשמור על טמפרטורת גוף יציבה.

 

גם למחילות האף תפקיד חשוב בפינוי החום באמצעות אידוי, בשל שטח הפנים הגדול שלהן והרירית הלחה המצפה אותן. ריור יתר משפר, אף הוא, את יכולת פינוי החום באמצעות האידוי. מצד שני, טמפרטורת סביבה גבוהה ועליה בלחות היחסית (מעל 35 אחוז) מורידים את יעילות האידוי, וכאשר הלחות היחסית עולה מעל 80 אחוז האידוי נמנע לחלוטין.

 

 (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

ההגדרה של מכת חום ברפואה ההומאנית וברפואה ווטרינרית, היא מחלה חמורה המתאפיינת בעליה בטמפרטורת הגוף מעל 40 מעלות צלזיוס ופגיעה בתפקוד מערכת העצבים המרכזית, הנובעות מחשיפה לסביבה חמה ולחה (מכת חום קלאסית) או בעקבות פעילות גופנית מאומצת (מכת חום ממאמץ). מכת חום יכולה להוביל לכשל מערכות כללי ולתסמונת התגובה הדלקתית הסיסטמית.

 

מכות חום הקשורות בגורם סביבתי, כגון: טמפרטורת סביבה גבוהה, לחות יחסית גבוהה - ביחד - עומס חום גבוה, מאמץ גופני מוגבר, מתרחשות בד"כ בין חודשים מרץ - אוקטובר. עם זאת, חשוב לזכור כי מכות חום יכולות להתרחש גם שלא בעונה החמה וללא כל קשר לפעילות גופנית מאומצת. וכמובן, בל נשכח את הגורם האנושי, לדוגמא, בעלי חיים שהושארו ברכב סגור למשך זמן ממושך כפי שציינתי קודם לכן.

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

איך מזהים מכת חום?

הבעלים בדרך כלל יתארו אירוע של התמוטטות בעל החיים בעקבות פעילות או שהייה בסביבה עם עומס חום כבד.

 

התמוטטות זו יכולה להיות מלווה בנשימה מהירה ופירכוסים. יתכנו הקאה דמית, שלשול דמי, שתן דמי או דימום מהאף. אצל רוב הלוקים במכת חום יופיעו סימנים עצביים הקשורים בפגיעה במערכת העצבים המרכזית. סימנים אלה כוללים מופעים כגון רעד שרירים, עוויתות, פרכוסים, אי-התמצאות, ערפול חושים ותרדמת.

 

בבדיקה גופנית אצל הווטרינר אפשר לצפות לממצאים כגון קצב לב גבוה, עם או בלי אי-סדירות בקצב, נשימה מהירה עד כדי התפתחות תסמונת התעוקה הנשימתית האקוטית (Acute respiratory distress syndrome), ריריות חיוורות. טמפרטורת הגוף בהגעה לווטרינר, יכולה להיות גבוהה, תקינה או נמוכה בשל קירור ע"י הבעלים או זמן ממושך מזמן האירוע עד להגעה לטיפול.

 

על הגוף תיתכן הופעת דימומים עוריים (פטכיות ואכימוזות) או שלשול והקאות דמיות. הסיבוכים הנפוצים במכת חום יכללו התפתחות קרישה תוך-כלית מפושטת (DIC), שיתבטאו בדימומים על פני העור בשתן ובצואה, כשל כליות ואלח דם כללי בשל נדידה של חיידקים מהמעיים הפגועים.

 

נזקי מכת החום הם בראש וראשונה נזקים הנובעים מהפגיעה התרמית, אולם נזקים משניים צפויים בעטיים של ההתייבשות והשוֹק.

 

מסיבה זו טיפול מהיר ואגרסיבי חשוב למניעת התדרדרות במצבם של הכליות והמוח ולמניעת פעילות לא תקינה של מערכת הקרישה. מסיבה זו חשוב כי בעל החיים יגיע מהר ככל האפשר לטיפול נמרץ בו יוכל לקבל טיפול אינטנסיבי ואגרסיבי וניטור צמוד.

 

 (צילום: מצדה גורן) (צילום: מצדה גורן)
(צילום: מצדה גורן)

 

הסיפור המופלא של ג'וני

אחד המקרים שנחרטו בזכרוני הוא מקרה של כלב שקוראים לו ג'וני, זכר צעיר שנשכח בטעות ע"י בעליו המסורים במשך 40 דקות בשמש יולי היוקדת ליד חוף הים.

 

ג'וני הופנה למחלקת חירום של בית החולים לאחר ייצוב ראשוני של הווטרינר המפנה עם מכת חום חמורה.

 

הוא סבל מהפרעות קרישה, גלוקוז נמוך, כשל כליות ומתרדמת. כל הגורמים המוזכרים מהווים גורמי סיכון לתמותה. למרות סיכויי השרידות הנמוכים והעלויות הגבוהות החליט בעליו של ג'וני על טיפול בכל האמצעים הדרושים.

 

הטיפול כלל כמויות אדירות של מנות פלסמה (400 מ"ל ק"ג) כדי לעצור את תהליך הפרעת הקרישה, ייצוב רמות הגלוקוז ולחץ הדם.

 

לאחר חמישה ימים בהם בעליו של ג'וני שהה לצדו ללא הפסקה והמשיך להאמין שהוא יצא מהמצב הקריטי חל שיפור מפתיע במצבו והוא חזר להכרה ומצבו התייצב. אך ביום השישי לאישפוז חלה התדרדרות נוספת והפעם בשל אלח דם כללי ונמק בעור בשל קריש דם וחוסר הספקת דם. לאחר 17 ימים של מאבק והרבה אמונה של ג'וני ובעליו המסורים הוא חזר לביתו בריא ושלם.

 

המסקנה המתבקשת היא להיות עירניים למצבו של הכלב ולא לגרום לו לסיכונים מיותרים במיוחד בתקופה החמה.

 

 (צילום: מצדה גורן) (צילום: מצדה גורן)
(צילום: מצדה גורן)

 

איך מטפלים?

באופן כללי, הטיפול המומלץ במקרים של מכת חום צריך לכלול קירור עד להגעה לטמפרטורה נורמלית ע"י מים ומאוורר (לא מומלץ לקרר עם קרח).

 

מומלץ להגיע לווטרינר בהקדם האפשרי כדי שהוא יוכל לתת לו נוזלים דרך הווריד, חמצן, אנטיביוטיות למניעת אלח דם ומגיני מערכת העיכול.

 

במקרים של הפרעות קרישה, מתן של פלסמה המכילה פקטורי קרישה. ככלל כ- 50% מבעלי החיים הזוכים לטיפול אינטנסיבי שורדים את התסמונת.

 

גזעי, שמן ופחוס אף - אתם בסיכון

מכות חום עשויות להופיע בגזעים מסויימים יותר מבאחרים, בשל סיבות שונות, הקשורות הן להבדלים הפיזיים והן לאופי הפעילות.

 

בישראל כמעט רק כלבים מגזעים בינוניים וגדולים סובלים מהתופעה, ובין אלו, כלבים בעודף משקל נמצאים בסיכון גבוה במיוחד, מאחר ושכבת השומן מהווה גורם מבודד המונע פינוי חום יעיל מהגוף.

 

הגזעים בעלי נטייה גבוהה יותר ללקות במכת חום הם גזעים דוגמת גולדן ולברדור ריטריבר, אולי בשל נטייתם להשמנה ובשל אופיים הפעלתני.

 

גם הגזעים פחוסי האף, כדוגמת הבוקסרים, בולדוגים והפאגים, נוטים ללקות במכות חום, כנראה בשל מבנה מערכת הנשימה העליונה שלהם, שמקשה על יעילות תהליך פינוי החום באידוי. בזמן עקת חום, נוטים כלבים אלו לפתח בצקת באזור הלוע, דבר המקשה עוד יותר על הנשימה ועל פינוי החום.

 

כלבים "בשירות פעיל", דוגמת כלבי משטרה או כלבים בשרות הצבא, נמצאים לעיתים בפעילות גופנית מאומצת ולכן עשויים ללקות במכת חום למרות שהם מאומנים היטב.

 

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

מכת חום היא תסמונת מסכנת חיים שגם עם טיפול מתאים יכולה להסתיים במות בעל החיים. בעלי כלבים מגזעים גדולים, כלבים שמנים, כלבים מגזעים פחוסי אף או כלבי עבודה צריכים להיות עירניים במיוחד לסימנים ולצמצם ככל האפשר את חשיפת בעלי החיים למצבים של עקת חום.

 

במקרה של הופעת סימנים, אנו ממליצים לבעלים להרטיב את בעל החיים באמצעות כמה שיותר מים ולהגיע איתו בדחיפות אל הרופא המטפל. אל לו לאבחון להתבסס על טמפרטורת הגוף בלבד שכן שפעמים רבות הכלבים מגיעים לווטרינר עם טמפרטורה הנמוכה מ-41 מעלות צלזיוס בשל קירור ע"י הבעלים.

 

יש חשיבות רבה לטיפול אינטנסיבי ואגרסיבי תוך ניטור צמוד, למשך לפחות 24 שעות, על מנת לזהות סיבוכים עם הופעתם וטיפול בהתאם. סיבוכים כמו כשל כליות אקוטי או הפרעת קרישה עשויים להופיע גם לאחר זמן ובהעדר טיפול יכולים להביא להחמרה במצב ולמוות של בעל החיים.

 

ד"ר ירון ברוכים (DVM, Dip-ACVECC), מומחה ווטרינרי לחירום וטיפול נמרץ, מחלקת חירום וטיפול נמרץ, בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי של האוניברסיטה העברית.

 

סייע בהכנת הכתבה: ארז ארליכמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ד"ר ירון ברוכים
צילום: ד"ר ירון ברוכים
צילום: ד"ר ירון ברוכים
צילום: ד"ר ירון ברוכים
מומלצים