שתף קטע נבחר

רגישים ללקטוז? איך לזהות ולהתגבר

סובלים מגזים והבטן שלכם נפוחה אחרי האוכל, יכול להיות שאתם סובלים מרגישות ללקטוז. איך תוכלו לזהות, האם יש טיפול שיכול להעלים את התופעות ומה צריך לאכול כדי שהתופעות לא יחזרו על עצמן?

סובלים מכאבי בטן לאחר שתיית כוס חלב? יש לכם הרבה גזים, בטן נפוחה ולעיתים אפילו שלשולים לאחר אכילת מוצרים מסוימים? אין לכם מה לדאוג. אתם בחברה טובה. אתם רגישים ללקטוז המצוי בחלב ובמוצריו יחד עם יותר ממחצית האוכלוסייה בישראל.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מהו לקטוז ומדוע הוא גורם לכל-כך הרבה תופעות לוואי? הלקטוז הוא דו-סוכר שקיים כמעט בכל סוגי החלב ובמוצרים שמעובדים מחלב (גבינות, יוגורטים, מעדני חלב, שמנת). על מנת לפרק את הלקטוז מערכת העיכול שלנו צריכה אנזים מיוחד שנקרא לקטאז.

 

כאשר אנחנו לא מייצרים מספיק לקטאז, מערכת העיכול לא מצליחה לספוג את כל הלקטוז, הוא עובר למעי הגס, ושם מתחילות כל הצרות: הוא גורם לספיחת מים, גזים, נפיחות, שלשולים וכאבי בטן. מצב זה מוגדר על ידי הרופאים כ-אי סבילות ללקטוז.

 

עוד כתבות

רגישים ללקטוז? 8 עצות שיעזרו לכם להתגבר

רגישות ללקטוז בגיל ההתבגרות: תפריט יומי ועצות

רגישים ללקטוז? לעבור את התקופה בלי כאב בטן

 

אי סבילות ללקטוז היא תופעה נפוצה מאד והיא נובעת גם מגורמים גנטיים. בישראל יותר ממחצית התושבים סובלים מאי-סבילות ללקטוז. כ-70% מיוצאי אשכנז, 60% מיוצאי צפון אפריקה, ו-40% מיוצאי תימן. ככל שמתבגרים גופנו מייצר פחות לקטאז והתופעה מחמירה

 

דרגות שונות של אי סבילות ללקטוז

תופעות הלוואי הלא-נעימות שנובעות מאי-סבילות ללקטוז הן שונות מאדם לאדם. יש כאלה שמגיבים באופן מתון ומסוגלים לחיות עם תופעות הלוואי. אחרים מגיבים בצורה קשה יותר ונאלצים להימנע מחלב, גבינות, מעדני חלב, יוגורטים וכד'.

 

תופעות הלוואי הנפוצות (סימפטומים של אי-סבילות ללקטוז) שמופיעות בדרך כלל אחרי אכילה או שתייה של חלב ומוצריו:

 

• גזים.

• בטן נפוחה.

• כאבי בטן.

• בחילה.

• שלשולים.

 

עוצמת תופעות הלוואי תלויה בראש ובראשונה בכמויות החלב ומוצריו בתפריט היומי, אך גם בכמות האנזימים שזמינים בגוף לצורך פירוק ועיכול הלקטוז שבחלב, ובגורמים תורשתיים (גנים שעוברים מדור לדור). לא ניתן למנוע לחלוטין את תופעות הלוואי של אי-סבילות ללקטוז, אולם ניתן להפחיתן על ידי הימנעות מצריכת מוצרים המכילים לקטוז. במילים אחרות: להפחית, ולעיתים אף להימנע לגמרי מצריכת חלב ומוצריו.

  

מוצרים תחליפיים ללא-לקטוז

ישנם בשוק תחליפים רבים למוצרים הגורמים לרגישות, הן מוצרי מוצרי חלב ללא לקטוז, והן משקאות שמופקים מצמחים ומיוצרים בטעמים מגוונים, כמו למשל, משקאות שקדים, משקאות אגוזים, ואפילו משקאות מאורז ומסויה. לחובבי מעדני-החלב קיימים כמה מעדנים צמחיים בטעמים שונים (וניל, שוקולד, אגוזים ופירות).

 

כיצד מזהים אי-סבילות ללקטוז?

אם אחרי אכילה או שתייה של מוצרים המכילים לקטוז, אתם חשים לעיתים קרובות בכאבי בטן, נפיחות, בחילות, גזים, או שלשול, ייתכן שגם אתם נמנים על אוכלוסיית הרגישים ללקטוז.

 

במקרים אלה כדאי להפסיק לתקופת ניסיון את צריכת המוצרים המכילים לקטוז, ולעבור לצריכת משקאות תחליפיים. אם כל תופעות הלוואי ייעלמו, מרבית הסיכויים שאתם אכן רגישים ללקטוז.

 

במקביל מומלץ מאד לפנות לרופא המשפחה ולבקש לערוך בדיקות מתאימות כדי שניתן יהיה לאבחן את מצבכם באופן מדויק.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת, מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מרצה לתזונה ויועצת מקצועית לחברות מזון





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לנסות להתגבר על כאבי בטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים