שתף קטע נבחר

אב היכה את בתו: לא הצליחה בשיעורי הבית

אם לילדה דרשה מבית המשפט להרחיק את אבי הילדה - לאחר שהיכה אותה כי נכשלה בהכנת שיעורי הבית. ביהמ"ש נענה לבקשה, אבל רק חלקית

אב שהכה את בתו כיוון שלא הצליחה בשיעורי הבית, הורחק ממנה בצו זמני - אותו האם דרשה להאריך. ביהמ"ש החליט לבטל את הצו, קבע שמדובר באירוע חד-פעמי והזהיר את האב שלא יחזור על מעשיו. 

 

 

המקרה החל כאשר שתי בנות להורים גרושים, שהו אצל אביהן במסגרת הסדרי הראייה עמו. לטענת אמן וגרושתו של האיש, במהלך המפגש האב עזר לאחת הבנות בשיעורי הבית. בשלב מסוים כל כך כעס על שלא הצליחה בהם, עד שהכה את הילדה בראשה.

 

היכה את בתו כי לא הצליחה בשיעורי הבית, ביהמ"ש: מקרה חד-פעמי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היכה את בתו כי לא הצליחה בשיעורי הבית, ביהמ"ש: מקרה חד-פעמי(צילום: shutterstock)

 

האם הגישה תלונה נגדו במשטרה, וביקשה מבית המשפט לענייני משפחה בנצרת בקשה למתן צו הגנה, לפי החוק למניעת אלימות במשפחה. צו הגנה הוא צו הרחקה, שמשמעותו הפסקה זמנית (בת מספר חודשים) של המפגשים בין אב לבנותיו.

 

כמענה מיידי, ביהמ"ש הוציא נגד האב צו הגנה זמני במעמד צד אחד. לאחר שהתקיים דיון בהשתתפות שני הצדדים, ביהמ"ש נדרש להחליט אם להאריך את הצו לתקופה נוספת.

 

האב טען להגנתו כי האם מבקשת לנקום בו בשל אירוסיו לאחרת. תחילה הכחיש את האירוע, אולם לאחר מכן הודה כי איבד עשתונות והכה את בתו. הוא הביע חרטה על מעשיו והבטיח שהדבר לא יחזור על עצמו.

 

לא בקשה נקמנית, וטוב שהוגשה

השופט אסף זגורי החליט שלא להאריך את צו ההגנה, למרות ששוכנע כי האב הכה את בתו. התנהגות האב פסולה מעיקרה, קבע, והוסיף כי יש להוקיע אלימות חינוכית - אותה הגדיר כ"שריד לתפיסה חברתית-חינוכית שאבד עליה הכלח".

 

השופט ציין כי אלימות כלפי קטין פוגעת לא רק בגופו ובכבודו, אלא גם בנפשו הרכה, שזקוקה לאהבה והגנה ולא לענישה כואבת ומשפילה. עוד הוסיף כי אלימות כלפי ילד עלולה להפוך אותו לאדם אלים בעצמו, וכי על בית המשפט להגן על הילד ולשמור על זכויותיו.

 

השופט קבע כי האם צדקה כשהגישה את הבקשה הראשונית לצו ההגנה. עם זאת, הוא קיבל את הרושם רושם שהאב מודע לחומרת מעשיו, ושוכנע מהתחייבותו לא לחזור עליה בעתיד. לכן פסק כי אין מקום להאריך את הצו, שמונע קשר בין האב לבנותיו.

 

השופט הזכיר כי מטרת הצו היא הגנה על הנפגע, ולא ענישת הפוגע. הוא הוסיף כי כשמדובר באלימות חד-פעמית, שלא גרמה סכנה ממשית לנפגע, ראשית יש להזהיר את הפוגע שלא יחזור על מעשיו. רק אם אינו שומע לאזהרה ואין ברירה אחרת, ניתן להאריך את צו ההגנה.

 

לפיכך צו ההגנה שניתן במעמד צד אחד בוטל, ונקבע כי המפגשים בין האב לבנות ימשיכו כסדרם. עם זאת, השופט הדגיש כי הליך זה הינו בבחינת אזהרה לאב. "במקרה של אלימות חוזרת, יישקלו אמצעי טיפול הולמים", כתב בסוף פסק הדין. הוצאות לא נפסקו.

 

איך לפעול במקרה של אלימות כלפי ילד?

לדברי עו"ד אייל עוז, העוסק בתחום המשפחה, "פסק הדין מנחה הורים כיצד לפעול על-מנת למצות את הדין עם ההורה האחר, כאשר זה נוקט באלימות כלפי הילדים המשותפים".

 

לדבריו, "לזכות ההורה השני עומדות מספר דרכי פעולה: על מנת להרחיק זמנית את התוקפן ולהגן על הילד מיידית, עליו לבקש צו הגנה במעמד צד אחד לפי החוק למניעת אלימות במשפחה. אם האלימות נמשכת, יש להגיש תלונה במשטרה - ותביעה מתאימה לשינוי הסדרי ראיה והוצאת צו מניעה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים