שתף קטע נבחר

ההצעה באו"ם: פירוק מנשק כימי - או ענישה

לפי טיוטת ההחלטה שתגיש צרפת למועצת הביטחון, אסד יידרש להסכים תוך 15 ימים לאפשר גישה מלאה לאתרים הכימיים, לקראת פירוק הנשק. ומה המקל?

הצעת ההחלטה של צרפת, שאותה היא מתכוונת להגיש למועצת הביטחון של האו"ם, תדרוש מסוריה להכריז תוך 15 ימים על תוכנית הנשק הכימי שלה, ולאפשר גישה מלאה לפקחי האו"ם לכל האתרים הכימיים שלה. אם סוריה לא תעשה זאת, היא תסתכן בצעדי ענישה - שינועו מסנקציות ועד להתערבות צבאית.

 

תקיפה על תנאי - עוד כתבות בנושא:

אובמה: נותן סיכוי לדיפלומטיה, מוכן לתקוף

סוריה: מוכנים להראות את אתרי הנשק הכימי

 

לפי סוכנות הידיעות רויטרס, בהצעה נכתב שעל סוריה לפרק תחת פיקוח בינלאומי את הנשק הכימי והביולוגי שלה, וכן את אמצעי הפיתוח שלהם. "הממשלה הסורית תידרש לאפשר גישה מיידית, בלתי מוגבלת וחסרת תנאים לכל האזורים, המתקנים, הציוד, הרשומות ואמצעי התחבורה", נכתב. בנאום מיוחד לאומה הודיע הלילה נשיא ארה"ב ברק אובמה כי הוא דוחה את ההצבעה בקונגרס, נותן סיכוי ליוזמה הרוסית לפירוק אסד מנשק כימי, אך מבקש לתמוך בתקיפה בסוריה אם היא תיכשל.

 

ההצעה הצרפתית תקרא לאיסור טיסה לגורמים הסורים שיפרו את ההחלטה, וגם נכסיהם יוקפאו. בנוסף תקרא ההצעה לבית הדין הבינלאומי בהאג לדון במלחמת האזרחים הסורית. איום הענישה בהצעה הוא בהתאם לפרק השביעי במגילת האו"ם, לפיו מועצת הביטחון היא הגוף היחיד שיכול להטיל סנקציות במקרה של איום לשלום. גורמים דיפלומטים מסרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי איום הענישה הוא הסיבה לכך שרוסיה מתנגדת להצעה הצרפתית.

 

לפי הגורמים הדיפלומטים, אם סוריה תסרב להחלטה יינקטו צעדים שנעים בין סנקציות להתערבות צבאית. לדברי הגורמים, אתמול דנו בריטניה, צרפת וארה"ב במועצת הביטחון בנוגע להצעה. שיחות עם רוסיה וסין, שתי חברות מועצת הביטחון שסיכלו בעבר הצהרות גורפות בנושא סוריה, יתקיימו בימים הקרובים. בחודש שעבר סיכלו רוסיה וסין קריאה של המועצה לחקירה רשמית של המתקפה הכימית בדמשק. האופוזיציה הסורית הגיבה בחריפות, ומסרה כי שתי המדינות "לקחו בשבי את מועצת הביטחון".

 

אתמול אמר שגריר אוסטרליה למועצת הביטחון כי בוטלה פגישת החירום בדלתיים סגורות שהייתה אמורה להתקיים בנוגע ליוזמה

הרוסית, לפיה סוריה תעביר את הנשק הכימי שלה לפיקוח בינלאומי לקראת פירוק. לדבריו, הפגישה בוטלה משום שרוסיה נסוגה מבקשתה לקיים את הפגישה.

 

בתוך כך, הבוקר התייחס גורם מדיני בכיר בישראל לאפשרות של הוצאת הנשק הכימי מסוריה. "זה מחדד שוב את העניין שאיום צבאי אמין כן מכופף מדינות סוררות", הוא אמר. הגורם הוסיף: "עם כל הרעש והצלצולים, ברגע שהאמריקנים שיגרו כוחות רבים שהיו מוכנים לתקוף בסוריה, הסורים התקפלו. זה עדיין דורש הוכחה, כדי שיהיה ברור שאין כאן גרירת רגליים ומשיכת זמן".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא צרפת פרנסואה הולנד
צילום: AFP
מומלצים