שתף קטע נבחר

מותר לצום בהריון? כל ההמלצות ליום כיפור

למה לאישה בהריון שעברה בעבר ניתוח קיסרי אסור לצום? מה צריכה לעשות מי שסובלת מבחילות? והאם מותר בכלל לצום בהריון תאומים? רופא ממליץ

צום יום כיפור קשה לכולם, אך עבור אנשים נשים בהריון הוא עלול להיות מסוכן, להן ולעובר, כאשר החשש העיקרי הוא מהופעת צירים ולידה מוקדמת שעלולים להיגרם בשל מיעוט בשתייה. כאשר נשים בהריון לא שותות מספיק וסובלות ממחסור בנוזלים מופרש ההורמון המווסת את תחושת הצמא, "שכן קרוב" של הורמון האוקסיטוצין, הגורם להתכווצויות הרחם.

 

כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד על הריון ולידה :

רוצה ללדת תינוק בריא? הוויטמינים שמומלץ לך לקחת

איך אדע שהצירים אמיתיים? 10 תשובות לפני לידה

מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

 

נשים בהריון הנוטלות תרופות בקביעות או כאלועם מחלות רקע צריכות התייחסות פרטנית על ידי הרופא המטפל. חשוב להדגיש שההתיחסות הינה רפואית ואינה הלכתית. במקרים גבוליים או בהופעת ספק לגבי מקרה פרטני, כדאי להתייעץ עם פוסק הבקיא בתחום.

 

ההמלצות לנשים בהריון ללא מחלת רקע או בעיה רפואית:

 

כל עוד את חשה בטוב אין מניעה מצום. כדאי למלא את המאגרים לפני תחילת הצום בשתייה מרובה ובפחמימות מורכבות. • יש נטייה לירידת לחץ הדם, בעיקר בשליש האמצעי של ההריון, ולכן התייבשות, גם אם קלה, מגבירה את תחושת החולשה ועשויה להביא אף לעילפון. במקרים כאלו כדאי להשלים את החסר בשתייה ובמנוחה.

 

בחילות של תחילת ההריון: לבחילות יש נטייה להתגבר במצב של התייבשות, אם כי ברמות חומרה שונות. ניתן לצום ובמידה ויש הרעה במצב הכללי או התגברות הבחילות, יש להתחיל ולשתות שתייה ממותקת.

 

בזמן הופעת צירים: גם לאישה שנמצאת סביב תאריך הלידה אני ממליץ על שתייה ממותקת או אכילה קלה. חשוב לשמור על כוחות לקראת הלידה הפעילה.

 

ישנם מספר מצבים רפואיים הדורשים התייחסות מיוחדת:

 

הקאות בתחילת/אמצע ההריון: התייבשות (אפילו קלה) מביאה להתגברות הבחילות וההקאות, שגורמות להתייבשות, שמביאות לבחילות והקאות וחוזר חלילה. לכן במקרה הזה ההמלצה היא להימנע מצום.

 

ניתוח קיסרי: אישה בהריון שעברה בעבר ניתוח קיסרי אחד או יותר נמצאת בסיכון מוגבר לקרע רחמי. על כן בזמן הופעת הצירים יש לשהות במעקב/השגחה רפואית וכן להשלים נוזלים. נשים בהריון שנמצאות בסיכון גבוה מאוד לקרע רחמי, כגון מספר ניתוחים בעבר או חתך "קלאסי" בגוף הרחם, כדאי שלא יצומו מלכתחילה.

 

מצבי סוכרת הריון: אם הסוכרת מאוזנת בדיאטה הן יכולות להסתפק בשתייה בלבד ולהימנע מאכילה. לנשים עם סוכרת הריון המטופלות בתרופות (אינסולין) ההמלצה היא שלא לצום כלל.

 

צירים מוקדמים עם קיצור צוואר (לפני שבוע 34): מכיוון שמדובר בפגות משמעותית, אסור להסתכן. גם אלו המתירים צום מאוכל מדגישים את חשיבות השתייה המרובה (סביב שלושה ליטר ליום). בשלב מאוחר יותר (בין שבוע 34 לשבוע 37), ניתן לצום, אך מכיון שעדיין מדובר על פגות, ההמלצה היא לשתות לסרוגין.

 

הריון תאומים: בהריון תאומים קיים סיכון מוגבר ללידה מוקדמת. עם זאת, כאשר צוואר הרחם לא מקוצר ואין פעילות רחמית - אין מניעה מצום.

 

מחלות רקע: נשים בהריון עם מחלות רקע אוטואימוניות או עם נטייה לקרישתיות יתר צריכות להימנע ממצב של התייבשות, בשל החשש להיווצרות קרישים ותסחיפים. ההמצה במקרה זה היא לא לצום.

 

ייעץ בהכנת הכתבה: הרב ד"ר איתן גיאת

 

הכותב הוא גניקולוג בכיר במחלקת נשים ויולדות בבית החולים לניאדו בנתניה

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צום בהריון. עלול לגרום לצירים מוקדמים
צילום: shutterstock
מומלצים