שתף קטע נבחר

הוגשו כתבי אישום נגד עובדי משחטת "אדום אדום"

ארבעה עובדי המשחטה "אדום אדום" שבבעלות "תנובה" בבית שאן הואשמו בהתעללות בבעלי חיים, יותר משנה לאחר שההתנהלות במקום נחשפה במסגרת תחקיר "כלבוטק". משרד החקלאות ופרקליטות מחוז צפון הגישו כתב אישום נגד אחראי קו המשחטה, סגנו ושני עובדי קבלן, בגין פגיעה והתעללות בחיות באמצעות שוקר חשמלי, מכות ואלימות

בדצמבר 2012 נחשף בתוכנית "כלבוטק" תחקיר בו צולמו במצלמה נסתרת מעשי אלימות קשים נגד פרות וכבשים במשחטת "אדום אדום" בבעלות "בקר תנובה" בבית שאן. אתמול בתום חקירה ממושכת של אגף האכיפה במשרד ויחידת ההונאה במחוז צפון במשטרה, הגישו משרד החקלאות ופרקליטות מחוז חיפה כתב אישום חמור כנגד ארבעה עובדי המשחטה - אחראי קו המשחטה וסגנו, ושני עובדי קבלן.

 

התחקיר צולם במהלך חודשי ספטמבר ואוקטובר אשתקד, על ידי תחקירן "כלבוטק", רונן בר, עיתונאי ופעיל בעמותת "אנונימוס". בחודשים האחרונים מחו ארגונים למען בעלי חיים כי משרד החקלאות מתמהמה בהגשת כתבי אישום ואף נערכו הפגנות במספר פעמים ברחבי הארץ, ביניהן חסמו קבוצת פעילות למען בעלי חיים את הכניסה למפעל בבית שאן.

 

לאחר חשיפת התחקיר, עמותות "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות" עתרו לבג"ץ ודרשו לסגור את בית המטבחיים "אדום אדום" של "תנובה" ולעצור את המשלוחים מהמקום, בטענה לעבירות חמורות על חוק צער בע"ח.

 

 (צילום: רונן בר, אנונימוס) (צילום: רונן בר, אנונימוס)
(צילום: רונן בר, אנונימוס)

 

שימוש בשוקר חשמלי שגרם סבל וכאב לחיות

כתבי אישום הוגשו נגד אחראי קו שחיטה במפעל וכנגד עוזרו, שמונה לאחר מכן כמחליפו. על פי כתב האישום, "במהלך התקופה בה שימשו כמנהל קו השחיטה ועוזרו, הנחו הנאשמים את עובדי קו השחיטה, פעלו לשם מקסום רווחי המפעל, התוו וישמו מדיניות ביחס לנהלים בשעת קבלת בעלי החיים והובלתם לשחיטה והיוו גורם מוסמך מטעם המפעל כלפי העובדים", כך צויין בכתב האישום.

 

"במסגרת תפקידו כאמור לעיל, סיפק אחראי ק השחיטה לעובדים בחצר ההמתנה שוקר חשמלי שנועד לזרז את החיות לקראת הבאתן לשחיטה.

 

בכתב האישום נטען כי העובדים ערכו שימוש בשוקר תוך ידיעת ואישור הממונים עליהם "ללא תכלית ראויה ובאופן שגרם כאב וסבל לעגלים, וחשמלו את העגלים בעת הולכתם ממקום למקום באמצעות השוקר, בכך שהצמידוהו לחלקים שונים בגופו של העגל, לרבות איזורים רגישים, אף במקרים בהם לא היתה לעגלים יכולת פיזית לקום ממקומם, ותוך גרימת כאב וסבל מיותר"

 

על פי כתב האישום, מנהל הקו הנחה את עובדי חצר הממתנה להוריד את הצאן בחלק מהפעמים על ידי אחיזה ברגליו הקדמיות של אחד מהטלאים וגרירתו מחוץ לרכב ההובלה, וזאת במטרה לגרום לטלאים להקתדם בעקבותיו. באחד המקרים כיבה על פי כתב האישום סגן קו סיגריה על רגל של עגל וגרם לו לכאבים, בפעם אחרת אחז הסגן בארובות עיניו של עגל וגרם לו לסבל מיותר.

 

התביעה טענה כי "במעשיהם ובמחדליהם המתוארים לעיל, במספר הזדמנויות התעללו הנאשמים בעצמם ובאמצעות אחרים בבעלי חיים, עינו אותם והתאכזרו אליהם שלא כדין, כן חבלו או פצעו הנאשמים בבעלי חיים, במספר מקרים".

 

מכות, חשמול, כיבוי סיגריות וגרימת כאב לחיות

על פי כתב האישום שהוגש נגד שני עובדי קבלן, שהיו תחת פיקוח ישיר של מנהל וסגן החצר ההמתנה בה שוהים בעלי החיים עד לרגע הבאתם לשחיטה דרך שביל הולכה למשחטה עצמה, השניים "בידיעת הממונים עליהם, בפיקוחם ולעיתים בהנחייתם, נהגו לחשמל עגלים בעת הולכתם ממקום למקום באמצעות שוקר חשמלי, אותו היו מצמידים לחלקים שונים בגופו של העגל, לרבות איזורים רגישים כגון אשכים, אחוריים, בטן, חזה, צוואר, ראש ופנים", כך נכתב בכתב האישום.

 

"לעיתים עשו הנאשמים שימוש בשוקר שלא כאמצעי אחרון או לשם הגנה על שלומם של העובדים, אלא כלפי עגלים שרבצו או קרסו בשל מעידה, החלקה או חרדה, אף במקרים בהם לא היתה לעגלים יכולת פיזית לקום ממקומם, ותוך גרימת כאב וסבל מיותר".

 

עוד עולה מכתב האישום כי "במספר הזדמנויות במהלך התקופה בה עבדו במפעל, בידיעת הממונים עליהם ולעיתים בהנחייתם, התאכזרו הנאשמים לצאן שהתקבל במפעל לשם שחיטה, בכך שאחזו באחת מרגליו הקדמיות של הטלה, הפילוהו על רצפת הרכב וגררוהו אל מחוץ לרכב לאורך חצר ההמתנה. זאת עשו הנאשמים ללא תכלית ותוך גרימת כאב וסבל לצאן...במספר הזדמנויות במהלך התקופה בה עבדו במפעל, הכו את בעלי החיים במקלות מעץ ובצינורות פלסטיק בחלקים שונים בגופם, לרבות על גביהם וראשיהם, חלק מהמקרים נעשו בידיעת הממונים ובהנחייתם".

 

בכתב האישום מפורטים מקרי התעללות נוספים בהם קשרו יחד עם אחרים עגל פצוע שקרס ולא יכול היה לזוז, ברצועות אל מלגזה שגררה את העגל אל מחוץ לחצר ההמתנה, תוך שהעגל שוכב על גבו וראשו נחבט בגדר מתכת, במהלך הגרירה, ועל אף היות העגל קשור חסר אונים, הוסיף אחד הנאשמים ביחד עם אחר, לחשמלו ולגרום לו לסבל וכאב מיותרים".

 

כמו כן, צויינו מקרה בו החדיר אחד הנאשמים מקל עץ אל פי הטבעת של אחד העגלים ללא תכלית ראויה ולשם גרימת סבל, נאשם אחר הכה עגלים באגרופים שעמדו בשביל ההולכה ללא יכולת להתקדם תוך גרימת כאב וסבל. בנוסף, צויינו מקרים בהם נעמד אחד הנאשמים על גב הכבשים כשהוא מכה אותם במקל על הראש ואף שוכב עליהם.

 

בכתב האישום נטען כי העובדים ערכו שימוש בשוקר תוך ידיעת ואישור הממונים עליהם "ללא תכלית ראויה ובאופן שגרם כאב וסבל לעגלים, וחשמלו את העגלים בעת הולכתם ממקום למקום באמצעות השוקר, בכך שהצמידוהו לחלקים שונים בגופו של העגל, לרבות איזורים רגישים, אף במקרים בהם לא היתה לעגלים יכולת פיזית לקום ממקומם, ותוך גרימת כאב וסבל מיותר".

 

במשרד החקלאות ציינו בהודעתם לתקשורת כי "העבירות המתוארות בכתב האישום קשות, ומהוות התעללות של ממש בבעלי חיים. החלטנו להגיש כתבי אישום גם נגד מנהל קו השחיטה, וייחסנו לו אחריות פלילית", ציין עו"ד ג'ריס גנטוס, מחלקת התביעות במשרד החקלאות.

 

"בין היתר, כיוון שהעובדים פעלו על פי הנחייתו. כתב אישום נוסף הוגש כמובן נגד העובדים שביצעו את העבירות בפועל. משרד החקלאות ופיתוח הכפר רואה בחומרה עבירות התעללות בבעלי חיים, ופועל ללא לאות למיגור התופעה באמצעות הסברה מחד, ולמיצוי הדין עם העוברים על החוק, מאידך".

 

תנובה בתגובה: "מוקיעה התנהגות של התעללות בבע"ח"

מחברת "תנובה" נמסר בתגובה כי "אדום אדום מוקיעה התנהגויות של התעללות בבעלי חיים וגינתה את המעשים החריגים מיד כשנתגלו. נחזור ונדגיש כי מאז חשיפת המקרים המצערים ננקטו באדום אדום צעדים משמעותיים וביניהם – סיום תפקידו של מנהל המפעל, הפסקת עבודתם של עובדי הקבלן שצולמו בכתבה, חידוד ושיפור נהלי העבודה ועוד - כדי למנוע הישנות מקרים דומים.

 

טיוטת כתב האישום התקבלה אצל אדום אדום והיא נלמדת ביסודיות. שני העובדים האמורים הוצאו לחופשה ובכל מקרה לא יחזרו לעבוד עם בעלי חיים.

אדום אדום תמשיך לחרוט על דגלה מצויינות תפעולית והבטחת איכות מעולה של מוצריה לצרכנים".

 

ארגונים למען בע"ח: "למצות הדין עם הדרגים הבכירים"

בעמותת "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות" בירכו על הגשת כתבי האישום, אך ציינו כי הם "מאוכזבים מכך ששוב מפילים את האשמה על הש"ג. זה מקומם שהפרקליטות מתייחסת לתאגידי הבשר בכפפות של משי. האחריות הפלילית להתעללות בבעלי-החיים מוטלת בראש ובראשונה על תנובה ועל הנהלת בית המטבחיים, ויש למצות את הדין גם עם הדרגים הבכירים", אמרו ב'אנונימוס' והדגישו כי "לא עובדי הקבלן קנו את השוקרים ולא הם הנהיגו את שיטות העבודה במפעל. העובדים תועדו מכים עגלים שאינם מצליחים לעמוד, מחשמלים אותם בכל חלקי גופם כשהם זועקים בכאב, וגוררים אותם על הקרקע במלגזה. לא מדובר במקרים חריגים אלא בשגרת עבודה. כל שנותר לצרכנים לעשות הוא להצביע במזלג, ולסרב לממן מכיסם התעללות".

 

בעמותת "תנו לחיות לחיות" טוענים כי "עובדי משרד החקלאות ביצעו פיקוח על המפעל גם לפני החשיפה בכלבוטק ולא מנעו את ההתעללות. גם כיום מסרב משרד החקלאות להטיל פיקוח אפקטיבי על משחטות. למרות פניה של העמותה, סירב משרד החקלאות לחייב משחטות של עופות להתקין מצלמות בשטחן ולצפות באופן שוטף בתמונות מצלמות שהותקנו במשחטות של עגלים וטלאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים