שתף קטע נבחר

אין אבטחה, יש מנהרות: "אנו עדיין בקו האש"

הורים, ראשי רשויות ותושבי עוטף עזה התלוננו לאחר חשיפת מנהרת הטרור על "תחושת שקט מזויפת". הם קראו לצה"ל לחזור בו מהחלטתו לבטל את האבטחה ואמרו: "יותר קל להסביר לילדים על קסאמים מאשר על מנהרות"

"כשיש קסאמים לפחות שומעים אזעקה לפני, אבל כשיש מנהרות מתחת לרגליים אף פעם אי אפשר לדעת מתי יצא משם מחבל וייכנס לתוך יישוב". כך הגיבו בימים האחרונים תושבי אזור עוטף עזה לדיווחים על חשיפת מנהרת טרור סמוך לקיבוץ עין השלושה. תוך שהם קושרים בין האירוע ובין החלטת מערכת הביטחון על ביטול אבטחת יישובי קו העימות, הדגישו התושבים כי "האיומים עדיין קיימים" ומצריכים כוח מקצועי וזמין.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

עולם מזדקן: 12 עדויות מרחבי הגלובוס

רה"מ לניו יורק טיימס: צ'רצ'יל היה בודד ממני

 

"אין שום שיפור לטובה בכל מה שקשור לאיום מכיוון עזה", אמר אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב. "נוכחות חיילים ורכבי ביטחון של רכזי הביטחון נועדה לתת מענה לאיומים קרקעיים, והיום הוכח לנו שהם עדיין קיימים, לכן ההחלטה לבטל את אבטחת היישובים והרכבים הממוגנים היא שגויה. במצב חירום, כמו חדירת מפגע ליישוב, המענה הראשוני והיעיל ביותר הוא של חיילי אבטחת היישוב עם כיתות הכוננות, ובהיעדר אלו היישוב נמצא בסכנה".

 

רכז ביטחון של אחד היישובים באזור הצטרף לדברים והתלונן כי "מסיבות שאינן ברורות נוצרה אווירה בקרב מקבלי ההחלטות שברצועת עזה ובעוטף עזה המצב רגוע, וזאת שגיאה חמורה ביותר. אני מניח שזה בגלל שכמות ירי הרקטות פחתה אבל האיומים נשארו כפי שהם. אנחנו בקו האש גם אם נראה למישהו שהכול רגוע".

 

למרות שחשיפת המנהרה נשמרה בסוד בימים האחרונים, נאלצו הורים להסביר לילדיהם על השלכותיה. "יותר קל להסביר לילדים על קסאמים", הודתה אחת האמהות ביישוב. "זה פשוט מעורר בהם פחד בלתי רגיל. ילדים ישר מדמיינים מחבל קופץ מתוך הבור ויורה לכל עבר. זה פחד שאין לתאר, גרוע יותר מצבע אדום. גם אפקט ההפתעה מפחיד עוד יותר. כשיורים קסאם יש 20 שניות לברוח למיגונית, אבל מנהרה - מי יודע מתי יקפוץ ממנה מחבל?".

 

אלון, הורה אחר ביישוב, סיפר כי לא הופתע מחשיפת המנהרה והוסיף כי תמיד ידעת "שהם לא יושבים ומשחקים שש-בש בשקט היחסי. הם חופרים וחופרים וחופרים". מירב, אם לילדה בגן, הסבירה כי התופעה "קיימת מתחת לפני השטח", וכי תושבי האזור התרגלו לחיות עם הסיכונים. "אני רוצה להדגיש שזה לא היה בשטח הקיבוץ. זה לא היה ליד גן ילדים אלא קרוב לגדר המערכת, כ-3-2 קמ מהיישוב", אמר דני כהן, ראש צוות החירום היישובי. "אנחנו ממשיכים בחיינו כרגיל. אנחנו חיים במציאות ביטחונית כזו זמן רב. זה לא חדש לנו ולא מפתיע אותנו".

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)
 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש בישיבת הממשלה השבועית לשבח את חיילי צה"ל על חשיפת מנהרת הטרור: "זה חלק מהמדיניות שלנו, מדיניות תקיפה נגד הטרור גם בסיכול, גם בפעולות מודיעין, פעולות יזומות, פעולות תגובה וכמובן עמוד ענן. השילוב של כל הפעילות הזאת והמדיניות שלנו הביאו לכך שהשנה הזאת היא השקטה ביותר מזה למעלה מעשור. עם זאת, אנחנו רואים עלייה בפעילות הטרור בשבועות האחרונים".

 

על פי הערכות מערכת הביטחון, המנהרה, שאורכה 1.5 קילומטר, נחפרה כדי להוציא לפועל פיגוע רחב היקף באחד היישובים הסמוכים. נקודת ההתחלה שלה נמצאת בכפר עבסאן א-זריר, בין העיירה חאן יונס לבין גדר המערכת עם ישראל. במנהרה אותרו חללים שבהם ניתן לאחסן ולפוצץ חומרי נפץ בכמויות גדולות. בנוסף נמצאו בה מסילות עם קרונות וכן אמצעי תאורה. כמו כן, הכילה המנהרה אמצעים הנדסיים וטכניים מתקדמים כדי לאפשר את התפקוד והפעילות בה, ולמנוע את קריסתה.

 

ראשי הרשויות באזור קראו בעקבות חשיפת המנהרה לבטל את הכוונה להפסיק את אבטחת היישובים הסמוכים לגדר ואת מימון רכבי הביטחון הממוגנים. "מדובר בהחלטות תמוהות ומנותקות מהמציאות", אמר שוסטר.

 

ההחלטה לבטל את אבטחת היישובים הסמוכים לגבול בצפון ובדרום - 13 יישובים בעוטף עזה ובגבול מצרים, ותשעה יישובים בגבול לבנון - לא תשפיע על אבטחת ההתנחלויות ביהודה ושומרון. היא הייתה אמורה להיכנס לתוקף בקרוב אך נדחתה בחודש.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
אזור חשיפת המנהרה
צילום: בראל אפרים
מומלצים