שתף קטע נבחר

דוקטור דיוויד

נובמבר הוא חודש המודעות לסרטן הערמונית ולבריאות הגבר וד"ר דיוויד סמאדי, שגדל באיראן ורכש את השכלתו הרפואית בארה"ב בתמיכת הקהילה היהודית יוצאת איראן, יודע דבר או שניים על הטיפול בסרטן הערמונית. ליתר דיוק, הוא אחד המנתחים המובילים בעולם בתחומו ויכול להתגאות בכך שהציל את חייהם של אלפי אנשים שלקו במחלה

גם עכשיו, כשחלון משרדו המפואר במדיסון אווניו משקיף על מנהטן, דוקטור דיוויד סמאדי לא שוכח את תחושת ה"הישרדות". הוא אמנם כבר מזמן לא אותו מהגר צעיר מאיראן השסועה אשר מחפש מקלט בטוח ועתיד טוב יותר, אלא רופא מנתח בכיר בעל שם עולמי ואפילו בעל תוכנית טלוויזיה מחוף לחוף, אבל בתחום שלו ככירורג, אונקולוג ומומחה לסרטן הערמונית, הוא מתעמת עם שאלת ההישרדות כל הזמן. אלפי מטופלים מכל העולם עברו אצל דוקטור סמאדי, שעזר להם לשרוד את אחת המחלות הקטלניות ביותר לאדם.

 

סמאדי עצמו יודע דבר או שניים על הישרדות. כשהיה רק בן 15 הוריו החליטו שמסוכן מידי בשבילו להישאר באיראן שלאחר המהפכה שהפכה את המדינה לאיסלאמית ואת חומייני למנהיג העליון. יחד עם אחיו הצעיר הוא נשלח לבלגיה ובאמתחתם רק 300 דולרים. שליש מהכסף הזה הם בזבזו כבר בלילם הראשון. סמאדי מתקשה לסלוח לעצמו על כך אפילו היום, "אני הייתי אחראי על הכסף ועשיתי טעות שעלתה לנו ביוקר". הוא מודה שאין דבר שהוא שונא יותר מלטעות או להפסיד. אפשר להניח שהתכונה הזו לא הזיקה לסמאדי להפוך לאחד מהמנתחים המובילים והפופולארים בתחום ניתוחי סרטן הערמונית – סרטן המכונה 'הרוצח השקט' ואשר, למרות סיכויי הטיפול המוצלח הגבוהיים יחסית למחלת הסרטן, מצליח להרוג אחד מכל 36 גברים באמריקה. נראה שמאז אותו לילה בבלגיה, דיוויד סמאדי המעיט בטעויות, הן בחייו האישיים והן בחדר הניתוח.

 

 

להצליח כמו מייקל ג'קסון

לפני המהפכה, כילד בפרס, הוא למד בבית ספר פרטי קתולי, שם קיבל שיעורים באנגלית ולימודים קלאסיים. "הורי תמיד דאגו שנקבל את החינוך הטוב ביותר, וזה היה נורמלי לחלוטין שילדים יהודים ילמדו בבתי ספר קתולים". לאחר פרוץ המהפיכה האיסלאמית, הוריו חששו לגורל ילדיהם והחליטו לשלוח אותם אל מחוץ לארץ. תחילה הם מצאו בית בקהילה האורתודוכסית של אנטוורפן, משם המשיכו לקרובי משפחה בלונדון, ובסופו של דבר נחתו האחים בניו-יורק.

 

"הבנתי שאם רוצים להצליח בגדול...צריך להגיע לארצות הברית" ()
"הבנתי שאם רוצים להצליח בגדול...צריך להגיע לארצות הברית"

 

סמאדי זוכר היטב את היום שבו הוא החליט לעזוב את אירופה ולהגיע לניו-יורק: "אני זוכר שראיתי פוסטר של מייקל ג'קסון בלונדון בשנות ה-80. לא ידעתי עליו הרבה, אבל הבנתי שאם רוצים להצליח בגדול, כמו הבחור על הפוסטר, צריך להגיע לארצות הברית. אחר כך ישבתי עם אחי מחוץ לחנות שוקולד של גודייבה והסתכלתי על השלט שלהם בכניסה. צוינו שם כל הערים שהיו בהם סניפים של החנות: הונג-קונג, אנטוורפן, לונדון, ניו-יורק. אמרתי לאחי שזה סימן שצריך להגיע לניו-יורק, כי כבר היינו באנטוורפן ובלונדון. ידענו שבאמריקה יש קהילות גדולות של יוצאי פרס בניו-יורק ובלוס אנג'לס. חשבנו שנגיע לניו-יורק לשנה, ואם לא נמצא את עצמנו כאן נמשיך ללוס אנג'לס. והנה אני עדיין כאן, חי את החלום האמריקאי". סמאדי נרשם ללימודים באוניברסיטת סטוני ברוק בלונג איילנד וסיים תואר בביוכימיה בעזרת מלגה מלאה. אחר כך למד רפואה וסיים התמחות באורולוגיה במרכז הרפואי מונטיפיורי וגם התמחות בפרוקטולוגיה בבית הספר הנחשב לרפואה אלברט איינשטיין השייך לישיבה יוניברסיטי. לאחר מכן נסע לצרפת להתמחות בניתוחים פתוחים בהם נעשה שימוש בלפרסקופ המאפשר התבוננות בנעשה בתוך הגוף תוך מזעור החתך בגוף המנותח. אפשר להגיד שמאז שסמאדי נכנס לחדר הניתוחים הוא לא עזב אותו וכיום הוא מבצע כ-15 ניתוחים בשבוע.

 

 

רובוט רפואי

סמאדי מכהן כיום כראש המחלקה לאורולוגיה ומנהל תחום הכירורגיה הרובוטית בבית החולים "לנוקס היל" באפר איסט סייד. הוא גם משמש כפרופסור לאורולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הופסטרה בלונג איילנד, וזאת אחרי שבשש השנים האחרונות הוא תיפקד כראש היחידה לרובוטיקה וכירורגיה זעיר פולשנית וכסגן יו"ר המחלקת לאורולוגיה בבית החולים מאונט סיני. עד היום אלפי גברים טופלו בטכניקה המותאמת אישית שלו, והניסיון המרשים הזה הופך אותו לרופא מבוקש במיוחד. הוא מתמחה בטיפולים מתקדמים זעיר פולשניים בסרטן הערמונית ופיתח שיטה יחודית להסרת סרטן הערמונית תוך שימוש ברובוטיקה רפואית. לשיטה הוא קרא Samadi Modified Advanced Robotic Technique, ובראשי תיבות: SMART.

 

כדי להגשים את החלום האמריקאי ד"ר סמאדי נאלץ להתמודד מידי יום עם הסיוט של אנשים אחרים. אחד מכל ששה גברים בארצות הברית מאובחן בסרטן הערמונית, שהוא הסרטן הקטלני השני לגברים בארצות הברית (סרטן הריאות מוביל את הרשימה) ואחד מ-36 גברים ימצא את מותו כאן כתוצאה מסרטן הערמונית. למרות שמקובל להיבדק רק אחרי גיל ארבעים, סמאדי ממליץ לא לחכות ולהיבדק אף מוקדם יותר. "ככל שהסרטן נתפס בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההישרדות גבוהים יותר. אנשים שחולים בגיל מוקדם יותר, סיכויי ההחלמה שלהם לרוב נמוכים מאחר והסרטן מתגלה בשלב שהוא כבר התפשט לחלקים אחרים".

 

"הרובוט מאפשר שדה ראיה גדול יותר, אפשרות הגדלה, ומיומנות ללא רעד בידיים" ()
"הרובוט מאפשר שדה ראיה גדול יותר, אפשרות הגדלה, ומיומנות ללא רעד בידיים"

 

לאחרונה, דוקטור סמאדי עבר לעבוד בבית חולים לנוקס היל, כשהוא לוקח איתו את כל הצוות שלו, הכולל 25 איש, ממאונט סיני למקום העבודה החדש. סיבת המעבר, לפי סמאדי, הייתה הדרך המיוחדת בה בית החולים לנוקס היל מתייחס לחולים ולמשפחותיהם, דרך איתה מזדהה סמאדי עצמו: "המרכז החדש לטיפול בסרטן הערמונית יעניק לנו אפשרויות רבות לתמוך בגברים ובמשפחותיהם כשהם נאבקים בסרטן הערמונית", הוא אומר. "במחלקה שלי בבית החולים לנוקס היל דאגתי לעיצוב כזה שלא יתן הרגשה למנותחים כאילו הם חולים במשהו נוראי. אני לא רוצה שירגישו רע לגבי מה שקורה לגוף שלהם. חשוב לי לתת להם את התמיכה המכסימלית".

 

נכון להיום, סמאדי הוא אחד המנתחים האורולוגיים הבודדים בארה"ב שיש להם ניסיון הן באונקולוגיה והן בניתוחים פתוחים, כמו גם בניתוחים לפרוסקופיים וניתוחים רובוטיים. ניתוח בעזרת רובוט, הוא מסביר, מאפשר לעקוף את כלי הדם והעצבים העוטפים את בלוטת הערמונית ולהסיר אותה מבלי לפגוע באברים אחרים. בנוסף, אומר הרופא, "בעזרת המצלמות אפשר לראות היכן בדיוק נמצא הסרטן. בעזרת הרובוט אני יכול להגדיל את התמונה פי 15 ולראות יותר טוב מה אני עושה. הרובוט מאפשר שדה ראיה גדול יותר, אפשרות הגדלה, ומיומנות ללא רעד בידיים. זמן שהות המטופל בחדר הניתוח מתקצר לשעה-שעתיים, החתכים קטנים יותר ואיבוד הדם מינימאלי. המטופלים משוחררים תוך 24 שעות. זמן ההחלמה מהיר יותר ולמעשה אין תופעות לוואי. אבל זה לא משנה איזה ניתוח עושים כל עוד זה נעשה על ידי רופא שיודע מה הוא עושה. אתה לא שולט ברובוט לחלוטין לפני שניתחת כמה מאות פעמים בעזרתו ולפני זה אתה צריך לשלוט לחלוטין בניתוח הפתוח".

 

סמאדי מנסה להפיץ את בשורת הניתוחים הרובטיים ברחבי העולם ומבלה לא מעט זמן בהרצאות וניתוחי ראווה. הוא ביצע ניתוחים ביוון, הולנד וישראל והוא מעודד את השימוש בשיטה הרובוטית על ידי רופאים מאומנים. "עכשיו, כאשר מיליוני אזרחים מקבלים ביטוח רפואי דרך החוקים החדשים ומערכת הבריאות תקבל אליה 30 מיליון לקוחות חדשים, יש סיכוי טוב שמימשל אובאמה יצטרך לבחון מחדש את חוקי ההגירה לרופאים ושאר נותני השירות במערכת הרפואית. יש סיכוי שתהיה דרישה גדולה לייבא רופאים ממדינות אחרות", הוא אומר.

 

 

מנתח טרנס-אטלנטי

"יום העבודה שלי מתחיל בחמש בבוקר ולרוב נמשך עד 11 בלילה", מספר סמאדי. "ככה זה היה מאז שאני זוכר את עצמי. כמהגר, אם אתה רוצה להצליח כאן, אתה לא יכול להפסיק לעבוד. יש רופאים שעובדים במקביל על מספר חולים. הם נמצאים בחדר הניתוח כרבע שעה ואז עוברים לחדר הבא. אני לא עובד ככה. אני מעורב בתהליך משלב הייעוץ ועד אחרי שמסתיים הניתוח". די מרשים עבור מנתח שרק מניין הניתוחים הרובוטיים שלו עומד כעת מעל ל-5,200 ניתוחים.

 

 

את הניתוחים דוקטור סמאדי מבצע בעזרת הרובוט שנקרא "דה וינצ'י" ושפותח בקליפורניה. דה וינצ'י נמצא בשימוש רפואי כבר למעלה מעשור ובוצעו בעזרתו יותר ממיליון ניתוחים. יחד עם זאת, יש לציין שרשות התרופות והמזון הפדרלית (FDA) העלתה לאחרונה חשש לגבי בטיחותו של הרובוט לאור מספר מקרי פציעה ומוות בהם היה מעורב ומספר מכשירים נלקחו לבדיקה. למרות זאת, דוקטור סמאדי סומך עליו לחלוטין: "הרובוט הוא לא זה שמבצע את הניתוח, המנתח מבצע אותו. אתה לא יכול לסמוך על מנתח לא מנוסה שיצליח להגיע לרמת הצלחה כמו מנתח אחר שעשה כבר מאות כאלה. זה לא ניתוח שאתה יכול לעשות כמשהו צדדי, אתה חייב להתמחות רק בזה".

 

ההתמחות הרובוטית של סמאדי עומדת כעת לפני קפיצת מדרגה משמעותית: לאחר מספר שנים של מחקר ותכנון, הוא קרוב מאוד לבצע ניתוח רובוטי טרנס-אטלנטי: החולה יתייצב בחדר הניתוחים בישראל, בעוד המנתח יכנס למשרדו שבניו-יורק, משם ינחה את פעילות הרובוט, בעוד צוות רפואי ישהה ליד המנותח בישרל כדי להבטיח שהכל עובד כראוי.

 

 

ביקור בית

אחיו של דיוויד סמאדי גם הוא רופא מנתח בעוד אחותו היא רופאת שיניים. סמאדי אומר שהבחירה שלו בתחום הרפואה הייתה טבעית. באיראן, אביו עסק בייבוא של ציוד רפואי וכילד סמאדי הצטרף אליו לא פעם לנסיעות עבודה לבתי החולים השונים. "אני זוכר שתמיד הערצתי את האנשים בחלוקים הכחולים, הם נראו קול, עוד לפני שידעתי שהם המנתחים. הרופאים בחלוקים הלבנים לעומת זאת נראו עייפים ומסורבלים עם הסטטוסקופ תלוי להם על הצוואר. החלטתי שכשאהיה גדול, אהיה אחד מאלה שלובשים את החלוק הכחול". לזכות אמו, לעומת זאת, הוא זוקף את האמפתיה והדאגה המסורה לחולים, שלטענתו קיבל ממנה.

 

סמאדי עצמו נמצא בהכנות לנסיעה לישראל, לראשונה מזה שלוש שנים, כשהוא צפוי לתת שם מספר הרצאות, כולל בבית החולים וולפסון, שם יתקיים ב-13 בחודש יום עיון בנושא סרטן הערמונית. לדבריו, הוא משתדל להשתתף כמה שיותר בערבי התרמה למען ישראל ובעבר גם קיבל את מדלית החופש מאירגון הבונדס. גם לקהילה הפרסית בניו-יורק הוא מקורב מאוד ומשתדל להיות נאמן לערכי החברה בה גדל, אלו הדוגלים במשפחה מאוחדת ובחינוך טוב לילדים. כאב לשני ילדים, בני 8 ו-11, סמאדי יודע למי הוא צריך להודות על כך שיש לו מספיק זמן לעסוק בפעילות מצילת החיים שלו. "יש לי מזל שאני נשוי לאשה חזקה, שמבינה את שעות העבודה במקצוע כמו שלי", הוא אומר.

 

בתקופה האחרונה החל ד"ר סמאדי גם לצבור פופולאריות בגלל תפקידו בתוכנית הטלוויזיה House Call (ביקור בית) בימי ראשון בערוץ החדשות של פוקס. "אני מקבל הרבה מאד פידבקים חיובים מיוצאי פרס, שמרגישים גאווה כשהם רואים שאחד משלהם הצליח להתקדם כל כך. אני יודע שיש גם לא מעט יהודים וישראלים באמריקה שעוקבים אחרי התוכנית", הוא מוסיף.

 

סמאדי אומר כי למרות שמעולם לא חי בישראל, הוא מרגיש שזהו הבית האמיתי שלו: "אבי גר בישראל מספר רב של שנים. אני עצמי למדתי גמרא ומשנה ותמיד חשתי משיכה אמיתית למקום. ההרגשה שלי, כשאני מגיע לשם, שונה מבכל מקום אחר. זה משהו שקשה להסביר באופן רציונלי".

 

לא מעט מלקוחותיו של המנתח מגיעים מישראל, ביניהם אישי ציבור, המגיעים עד לניו-יורק כדי לקבל את הטיפול המיומן של סמאדי. "אנחנו מודעים במיוחד לצרכים של פציינטים שמגיעים לכאן מארצות אחרות. לישראלים אנחנו דואגים שיהיה שף בשביל האוכל הכשר ואפילו נהג מונית ישראלי, שידע להקל עליהם כמה שיותר. אנחנו יודעים שלעבור טיפול רפואי ברמה הזאת זה לא פשוט, אז אנחנו עוזרים להם לפחות להרגיש יותר בבית".

 

כמעריץ גדול של ישראל הוא מתרשם מאד מהתפתחות ההיי טק והמחקר בארץ. "הייתי שמח לקבל פניות מסטארט-אפים שונים ומכל מי שמתעסק במחקר בנושא הרפואה וקשור לתחום שלי. יש עדיין הרבה מקום לפתח ולהתקדם בתחום ובישראל יש מספר גדול מאד של מהנדסים ועובדי היי-טק מוכשרים", הוא אומר, ומוסיף שישנם היבטים טכניים שונים בהם עדיין לשפר את איכות הצילום של הרובוט הרפואי ומקווה כי אלו יגיעו מהמהנדסים הישראלים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
'רובודוק'. וד"ר דיוויד סמאדי
מומלצים