שתף קטע נבחר

"המערב ידע על הונו של חמינאי ועצם עין"

סוכנות הידיעות רויטרס בהמשך התחקיר על מנהיגה העליון של איראן: ארה"ב לא רצתה לשחק לידיה של טהרן ולכן לא כללה את שמו ברשימת הסנקציות. גם באיחוד האירופי לא רצו לקחת סיכונים מול ארגון "סטאד" שקשור לחמינאי: "אלו נושאים משפטיים רגישים"

ארצות הברית וגם האיחוד האירופי ידעו על ההון שנצבר בארגון הענק האיראני "סטאד" (Setad) וגם על הקשר ההדוק בין הארגון הזה לבין מנהיגה העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי - אך למרות שהכול היה ידוע, החליטו גם בוושינגטון וגם בבירות אירופה להימנע מהטלת סנקציות על חמינאי. כך עולה מהמשך תחקיר סוכנות הידיעות רויטרס על האדם ששולט ברפובליקה האיסלאמית, שייתכן שהוא העשיר בעולם.

 

עוד חדשות בעולם

זריף עונה לקרי: לא אנחנו הכשלנו את ההסכם

היהודי האחרון באפגניסטן סוגר את הקבב

מזהים? גרמניה מציגה יצירות שנגנבו מיהודים  

 

לפני שבע שנים החל המערב להחריף בהדרגה את הסנקציות הכלכליות על טהרן, במקביל להכרזתו של הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד על חידוש העשרת האורניום כחלק מתוכנית הגרעין. לפי המשך התחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס, פעילותו של ארגון הענק "סטאד" לא זרה למערב. ביולי 2010 הפיץ האיחוד האירופי רשימה של אנשים שעליהם מוטלות סנקציות כלכליות, בהם מוחמד מוקאבר, נשיא "סטאד". האיחוד תיאר את הארגון כ"קרן השקעות הקשורה לעלי חמינאי". נגד מוקאבר נטען כי לו מעורבות בתוכנית הגרעין האיראנית.

24 חברות ציבוריות בשליטה חלקית עקפו את הסנקציות. חמינאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
24 חברות ציבוריות בשליטה חלקית עקפו את הסנקציות. חמינאי(צילום: רויטרס)

 

באותו חודש הוסיף משרד האוצר האמריקני את "סטאד", ועוד 37 חברות בבעלותה, לרשימת הסנקציות. למרות שגורם רשמי במשרד האוצר הודיע לוועידה בסנאט ש"סטאד" נשלטת על ידי חמינאי, שמו של המנהיג העליון לא צוין בהודעת משרד האוצר.

 

מתחקיר רויטרס עולה כי ל"סטאד" יש מניות ב-24 חברות ציבוריות שלא נכללו ברשימת הסנקציות של ארה"ב. לפי גורם במשרד האוצר האמריקני, הארגון השתמש בכמה מהחברות כדי לעקוף את הסנקציות, ולהעביר כספים מאיראן לאירופה ולאפריקה.  

 

כשנשאלו מדוע שמו של חמינאי לא צוין ברשימה, אמרו גורמים אמריקנים רשמיים לרויטרס שארה"ב לא רצתה לשחק לידיה של איראן, שטוענת כי מטרת הסנקציות היא להפיל את הממשל. "שינוי המשטר הוא לא המדיניות שלנו, הפעלת לחץ כן".

 

גם האיחוד האירופי לא פתח חזית נגד חמינאי, ושנתיים אחר כך גם שמו של נשיא "סטאד" הוסר מרשימת הסנקציות. לפי גורם המעורה בנושא, האיחוד הסיר את שמו כדי להדוף תהליך משפטי לסנקציות הכלכליות על הבנקים באיראן, שחלקם בבעלות "סטאד". "אני בטוחה שאתם מבינים שאלו נושאים משפטיים רגישים ואנחנו מעדיפים לא להגיב", אמרה שרת החוץ של האיחוד קתרין אשטון.

 

"הם שולטים בכל, זה כמו צונאמי"

ארגון "סטאד" הקים את האימפריה שלו על ידי תפיסה שיטתית של אלפי נכסים שנמצאים בבעלות של אזרחים איראנים, בהם בני מיעוטים דתיים, מוסלמים שיעים, אנשי עסקים ואיראנים שחיים בחו"ל. הוא רכש נתחים בבנק מרכזי ב-2007 ובחברת טלמוניקציה ב-2009, ובין עשרות השקעות אחרות, הוא השתלט על חברת השקעות ב-2010. הארגון חולש על כמעט על תחום בתעשייה האיראנית, בין היתר בכלכלה, בנפט, בתקשורת ובייצור אמצעי מניעה.

 

בחודש אוגוסט מינה הנשיא החדש חסן רוחאני לתפקיד שר ההגנה את חוסיין דגאן, לשעבר יו"ר חברת האלקטרוניקה האיראנית "מובין" שבה שולט חלקית הארגון. באוקטובר הכריז רוחאני על מינויו של מוחמד שריאטמדרי, בכיר לשעבר ב"סטאד", לסגן הנשיא לעניינים מנהליים באיראן.

 

הפרטים על איך השתלטה "סטאד" על חלקים כה נרחבים בשוק הפרטי והציבורי מעורפלים. אלו שמכירים את פעילות הארגון טוענים כי הוא קנה מניות בשוק החופשי והפעיל לחץ על משקיעים למכור את המניות שלהם. לפחות במקרה אחד מחזיקה "סטאד" במניות שגזלה מהבעלים במקור.

 

סיפורה של שירין רגאבי, מורה שחיה היום בקליפורניה, מראה חלק מהשיטות שבהן משתמש "סטאד". רגאבי סיפרה כי הייתה בעלת מניות מרכזית באחת מחברות המלט הגדולות באיראן. את המניות היא קנתה באמצע שנות ה-70'.

 

בעלה מספר כי יותר מ-20 שנה אחר כך המניות נגזלו ממנה ועברו לקרן בשם "בוניאד מוסטפזפן", ובהמשך עברו לחברה נוספת שקשורה ל"סטאד". הוא מעריך כי שווי המניות היום מוערך בקרוב למאה מיליון דולר. "עכשיו זה כמו צונאמי. הם שולטים בכל החברות", הוא מספר.

 

 Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"לא רצינו לשחק לידיים של איראן"
צילום: רויטרס
מומלצים