שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

ושכולם יקפצו לו / "מחוץ לרדאר"

מחוץ לרדאר: חשבתם שטרמפולינה זה משחק לילדים? חכו עד שתראו את הכוכב הסיני, דונג דונג שהוכתר השבוע לאלוף העולם. ולמה ישראל לא השתתפה באליפות? החדשות הספורטיביות שלא הגיעו לכותרות

הקפיץ האנושי

ענף הטרמפולינה לא נהנה מיחסי ציבור טובים במיוחד, במשפחת ההתעמלות הוא נתפס כאח הקטן והזניח של התעמלות המכשירים וההתעמלות האמנותית. בציבור הרחב לבטח תוהים כיצד המתנפחים שהביאו לבית ספר בפורים זכו במעמד של ענף אולימפי.

 

 

חבל שכך. משחר ההיסטוריה האדם שאף להתעלות מעל חוקי הטבע ולעוף. כולנו תופסים את הראש בתחרות ההטבעות ב-NBA, אז מדוע לפסול את קופצי הטרמפולינה שהפכו את החתירה תחת כוח המשיכה לעיסוקם המרכזי?

 

דונג דונג, הפנומן הסיני, בפעולה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
דונג דונג, הפנומן הסיני, בפעולה(צילום: גטי אימג'ס)

 

צפייה בביצועיו של כוכב הטרמפולינה הסיני, דונג דונג היא דרך יעילה לנפץ את כל הדעות הקדומות על ענף הטרמפולינה. קשה להצמיד את הלסת העליונה לתחתונה עת הפנומן הסיני מנתר לגובה של שישה מטרים ובזמן הקצר באוויר עוד מספיק לבצע בדיוק מדהים סלטות עוצרות נשימה.

 

עוד ב-ynet ספורט

  

השבוע דונג דונג (24) הוכתר בסופיה כאלוף העולם בקטגוריה האישית בפעם השלישית בקריירה, בשנה שעברה הוא זכה לראשונה במדליית הזהב האולימפית. "אנשים שרואים אותו קופץ פשוט בהלם, הם לא מאמינים שקיים דבר כזה", מספר אלוף ישראל בטרמפולינה, אלון כץ.

 

דונג דונג באליפות העולם השבוע

 

"להגיע לגבהים הללו זו לא הבעיה, הקושי האמיתי הוא לדייק בתרגילים עצמם בכזה גובה. לבצע 10 אלמנטים בגובה של 6-7 מטרים, זו כבר בעיה והוא שולט בכך בצורה מושלמת", מסביר מאמן הטרמפולינה, יעקב לוי.

 

דונג דונג הוא חוד החנית של מעצמת הטרמפולינה הסינית הנחשבת כיום לחזקה בעולם. בשתי האולימפיאדות האחרונות קטפה המדינה המאוכלסת בעולם 7 מתוך 12 המדליות שהוענקו בענף.

 

אלון כץ. "אנשים שרואים אותו קופץ פשוט בהלם" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אלון כץ. "אנשים שרואים אותו קופץ פשוט בהלם"(צילום: אורן אהרוני)

 

"אצל הסינים אין ויתורים באימונים", מבהיר לוי, "אני זוכר שפעם היינו איתם בבוקר של תחרות בצרפת, נדיר שמתעמלים מתאמנים ביום התחרות אבל הם פשוט לא הפסיקו לקפוץ כל הבוקר ואחר הצהריים התחרו. המשמעת שלהם פשוט מדהימה. המאמנים בקושי מתייחסים לספורטאים, כמעט ולא מסתכלים עליהם, אבל בתחרות הרמת מוכנות של המתעמלים כל כך גבוהה שהם בכלל לא זקוקים למאמנים".

 

ולמה אנחנו לא היינו באליפות העולם?

בדומה לתנועה האולימפית שקיבלה את ענף הטרמפולינה רק לפני 13 שנים, גם בישראל מדובר בענף צעיר למדי. כ-600 ילדים מתאמנים כיום בחוגי טרמפולינה ברחבי הארץ, רובם אגב בפריפריה (בשלומי למשל פועל חוג טרמפולינה מצליח) מתוכם 70 הם תחרותיים. בעשר השנים האחרונות יוצגה ישראל באופן קבוע באליפויות עולם ואליפויות אירופה כשלרוב הספורטאים המקומיים הבכירים התברגו איפשהו באמצע בסביבות המקומות 40-60 מתוך 100 מתחרים.

 

רן מרקוביץ'. נסיעה לאליפות העולם שווה למרבית תקציב האיגוד (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
רן מרקוביץ'. נסיעה לאליפות העולם שווה למרבית תקציב האיגוד(צילום: אורן אהרוני)

 

באליפות העולם שננעלה השבוע בסופיה לא הייתה נציגות ישראלית. כמו כשאנחנו שומעים חדשות לבקרים בענפים האולימפיים, בעיות תקציב טרפדו את ההשתתפות.

 

תקציבו השנתי של איגוד הטרמפולינה עומד על 70 אלף שקל, על פי החישוב שנערך שם עלות שליחה של שני הספורטאים הבכירים, אלון כץ ורן מרקוביץ', מאמן ושופט (כל מדינה משתתפת מחויבת בשליחה של שופט, אחרת היא נקנסת), מסתכמת ב-45 אלף שקל. משמע כדי לצאת לאליפות העולם, על האיגוד היה להוציא יותר ממחצית תקציבו השנתי, מה שלבטח היה משתק את כל יתר פעילותו. כבר בסוף 2012 הוגשה למנהל הספורט בקשת סיוע ולאחר מכן הוגשה בקשה נוספת ביוני השנה, אך ללא הועיל.

 

אלכס שטילוב. ומה עם הענפים הקטנים? (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
אלכס שטילוב. ומה עם הענפים הקטנים?(צילום: GettyImages)

 

בשיטה בה עובד הספורט הישראלי המקדשת את המדליה ולא את הדרך, ענף הטרמפולינה נמצא במצב בעייתי. נוכח הדומיננטיות האדירה של הסינים והמתעמלים המצוינים הנוספים המגיעים ממדינות כמו יפן, קנדה ורוסיה הסיכויים למדליה ישראלית באליפות עולם או אולימפיאדה לא ממש קיימים.

 

קל להגיד שאין סיבה לתמוך בענף חסר סיכוי למדליות ברמה הבינלאומית הגבוהה, אבל על אותו המשקל אפשר להפסיק לשלוח מרתוניסטים לאליפויות העולם באתלטיקה בשל הדומיננטיות האפריקאית או להשקיע את כל תקציב איגוד ההתעמלות באלכס שטילוב, המתעמל היחיד שנמצא בטווח מדליה אולימפית.

 

אינני טוען כי ענף הטרמפולינה צריך לזכות בתעדוף וברור לחלוטין מדוע ענפי השייט והג'ודו לדוגמא מקבלים יותר. אבל גם לענפים האולימפיים הפחות הישגיים מגיעה הזכות להתקיים. מנגוני התמיכה צריכים לאפשר לכל אותם ענפים לפחות את זכויות הקיום הבסיסיות שלהם והשתתפות סדירה באליפויות העולם היא בהחלט חלק מהן.

 

אלון כץ בפעולה. הצטרפות לאיגוד ההתעמלות תשפר את המצב? (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אלון כץ בפעולה. הצטרפות לאיגוד ההתעמלות תשפר את המצב?(צילום: אורן אהרוני)

 

תגובת משרד התרבות והספורט: "כלל איגודי הספורט, לרבות איגוד הטרמפולינה נתמכים בהתאם למבחני תמיכה הקבועים בחוק אשר כוללים שלושה מדדים עיקריים: היקף הפעילות של האיגוד, מספר הספורטאים הפעילים בענף, והישגי הספורטאים בשנה החולפת. יודגש כי מבחני התמיכה בשום פנים ואופן אינם יכולים לגלם תמיכה בהתבסס על פעילות עתידית של הענפים כגון השתתפות בתחרויות שבכוונתם לקחת בהם חלק. משרד הספורט, תומך באופן שוטף באיגוד הטרמפולינה, אולם לא יכול היה להיעתר לבקשה לממן את הנסיעה נוכח העובדה, כי זו הוגשה רק באמצע השנה.

 

על מנת לסייע בכל זאת לאיגוד, הציע משרד הספורט לראשי האיגוד לשקול הצטרפות לאיגוד ההתעמלות, כנהוג במדינות רבות בעולם. היענות להצעה זו עשויה להגדיל משמעותית את תקציבו, למנף את פעילותו ולהצעידו להישגים בינלאומיים. עד כה טרם השיב האיגוד להצעה זו של משרד הספורט".

 

לייזר קווסט

ביום ראשון הקרוב תיפתח בעומאן אליפות העולם בשייט בדגם הלייזר סטנדרט. למירב תשומת הלב יזכה השייט הברזילאי בן ה-40, רוברט שיידט. שיידט זכור במיוחד משיוט מכריע באולימפיאדת סידני 2000 בו נפל בפח של בן איינסלי הבריטי האגדי שגרם לו לפסול ולפספס מדליית זהב בטוחה. ההמון הזועם בסאו פאולו הגיב בשריפת תמונות של איינסלי.

 

רוברט שיידט הברזילאי (מימין). אגדה בענף השייט (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
רוברט שיידט הברזילאי (מימין). אגדה בענף השייט(צילום: גטי אימג'ס)

 

אך למרות שהרגע המפורסם ביותר שלו היה מהול באכזבה, שיידט נחשב לאגדה בענף השייט ובמשחקים האולימפיים בכלל. מאז אטלנטה 1996 שיידט קוטף מדליה בכל אולימפיאדה.

 

מכיוון שדגם הסטאר בו התחרה בתשע השנים האחרונות הוצא מתוכנית המשחקים האולימפיים, החליט שיידט לחזור לקראת אולימפיאדת ריו הביתית לדגם הלייזר בו הוכתר פעמיים כאלוף אולימפי. אם אכן יזכה במדליה אולימפית ב-2016 בגיל 43, הוא יהפוך לספורטאי השישי בהיסטוריה הזוכה במדליה בשש אולימפיאדות שונות, והראשון שיעשה זאת בענף השייט.

 

יושי אואנו היפנית. לונדון שברה אותה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
יושי אואנו היפנית. לונדון שברה אותה(צילום: גטי אימג'ס)

 

כמה קטנות

  • הג'ודוקא היפנית, יושי אואנו שהתחרתה במשקל של ירדן ג'רבי ואליס שלזינגר (עד 63 ק"ג) וזכתה פעמיים בתואר אלופת העולם הודיעה השבוע על פרישה. אואנו בת ה-30 שמחזיקה במאזן מושלם מול הישראליות (0:6) סיפרה על תחושות האכזבה הקשות שליוו אותה לאחר שזכתה במדליית ארד בלבד באולימפיאדת לונדון כאלו שהובילו להחלטתה על פרישה. אך כיאה למעצמה אמיתית, ליפן כבר יש שתי מחליפות ראויות במשקל של אואנו, מיקי טאנאקה וקאנה אבה הצפויות לנהל מאבק אימתני על ההשתתפות בריו 2016

 

  • לפני שבועיים סיפרנו לכם על הביקורת שערכה הסוכנות למלחמה בסמים בג'מייקה בעקבות דיווחים על מדיניות בדיקות לוקה בחסר. השבוע, התראיין לרשת BBC, ד"ר פול רייט, בכיר במועצה למניעת סמים בספורט בג'מייקה במשך שלושה עשורים וטען שייתכן ומדובר רק בקצה הקרחון וכי לא יופתע אם בעתיד הקרוב ייתפסו ספורטאים ג'מייקנים נוספים. בינתיים, האצנית, שלי אן פרייז'ר-פרייס שזכתה השנה בשלוש מדליות זהב באליפות העולם, מאיימת להחרים תחרויות בינלאומיות, משום שלטענתה רשויות הספורט במדינה אינן מגנות על הספורטאים מההאשמות בשימוש בחומרים אסורים.

לתגובות:

deuel@012.net.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'ס
דונג דונג עם הזהב בלונדון
צילום: גטי אימג'ס
מומלצים