שתף קטע נבחר

באור יום: כך דגו כריש מוגן בחוף בחיפה

תושבת חיפה שטיילה בבוקר יום שישי לאורך רצועת החוף הסמוכה לעיר נדהמה לגלות דייג עם חכה שמוציא כריש סנפירתן מוגן מהים ומסרב להשיבו למים. "הכריש פרפר על החול", אמרה "הדייג סיפר שהוא מתכוון לאכול את הכריש". חוקרת כרישים: עשרות כרישים נתפסים בחכה מדי שנה

תושבת העיר חיפה שטיילה בחוף הים סמוך לעיר בבוקר יום שישי הבחינה בכריש סנפירתן באורך של כ-1.5 מ' שהוצא על ידי דייג מהים.

 

"הכריש כנראה שחה קרוב לחוף והדייג פשוט תפס אותו עם חכה והוציא אותו החוצה", אומרת ל-ynet דליה רווה. "הכריש פרפר על החול ונדהמתי לראות אותו מחוץ למים. חשבתי שהוא תפס אותו בלי כוונה וכששאלתי את הדייג אם הוא מתכוון להשיב אותו בחזרה למים, הוא השיב בשלילה ואמר לי שהוא מתכוון לאכול את הכריש".

 

 (צילום: דליה רווה) (צילום: דליה רווה)
(צילום: דליה רווה)

 

רווה תיעדה את הכריש שנותר עדיין בחיים גם לאחר שהדייג העמיס אותו על רכבו ועזב את המקום. רק לאחר שהחלה לשוחח עם דייגי חכה נוספים שהיו בקירבת מקום, הבינה כי הדייג המקומי עבר על החוק. "הם סיפרו שאם נתפס כריש בטעות אז הם מחזירים אותו למים כי הוא ערך טבע מוגן ומה שהדייג הזה עשה באור יום זו עבירה".

 

רווה התקרבה אל הכריש וסיפרה כי הוא נראה לה צעיר וקטן. "לא ברור למה לא להשיב אותו למים, אפשר למצוא מקורות מזון אחרים מלבד הכריש", היא מספרת . "חבל לי שהלהקה שלו איבדה אותו".

 

כרישים נחשבים לערך טבע מוגן בישראל, שהדיג שלהם אסור בשמורות טבע ובאזורים מוגדרים בחוק. פקודת הדיג המקומית אוסרת כיום על דייגים בעלי רשיון חוקי לדוג בים התיכון צבי ים ודגים ממינים שונים, אך עם זאת עדיין מתבצע דיג לא חוקי של כרישים בישראל.

 

בעולם כיום מינים רבים של כרישים מצויים בסכנת הכחדה עקב ציד תעשייתי למטרות מאכל. למרבית הכרישים הטורפים יש תפקיד חשוב בשרשרת המזון הימית. הם ניזונים מחיות חלשות ופצועות, ממינים שונים בים, ומסייעים בשמירה על תפקוד המערכת האקולוגית הימית.


 (צילום: דליה רווה) (צילום: דליה רווה)
(צילום: דליה רווה)
 

עדי ברש, ביולוגית ימית וחוקרת כרישים מאוניברסיטת חיפה שבחנה את התמונות שהגיעו לידי ynet מספרת כי מדובר בפרט לא גדול במיוחד אך עדין מאוד. "בדרך כלל דייגי החכות מצליחים לחתוך את חוט הדיג, אז גם לא ייגרם נזק לכריש, ואפשר פשוט להחזירו למים. צריך לזכור כי זו חיה שלא יכולה לנשום אם היא לא בתנועה ומים סביבה. המאבק הזה על החול יכול להיות בעיה מבחינת נשימה".

 

נתפסים בשוגג ברשתות דיג אך גם נתפסים למאכל. צילום ארכיון (צילום: עדי ברש)
נתפסים בשוגג ברשתות דיג אך גם נתפסים למאכל. צילום ארכיון(צילום: עדי ברש)
 

25 כרישי סנפירתן שניצודו לפני שנתיים בניגוד לחוק בדרום. צילום ארכיון (צילום: עדי ברש) (צילום: עדי ברש)
25 כרישי סנפירתן שניצודו לפני שנתיים בניגוד לחוק בדרום. צילום ארכיון(צילום: עדי ברש)

להערכת ברש, דייגים המשתמשים בחכות לוכדים מדי שנה עשרות כרישים השוחים סמוך לחופי הארץ. "יש כאלה שבאים עם חכה מותאמת לכריש, חלקם יאכלו אותו, אחרים ימכרו אותו בסופו של דבר ויש כאלה שפשוט יחזירו אותו לים כי הם מבינים את החשיבות שלו לטבע. דווקא הכרישים הם אלה ששומרים על הדגה שלנו בים התיכון ועל בריאותה. הם הטורפים שחשובים לתחזק את האוכלוסיות של שאר בעלי החיים בים".

 

כריש הסנפירתן ניזון בעיקר מסרטנים, חלזונות, דגים ודיונונים. מצוי בים התיכון ובים סוף. "תוחלת השנים של כרישי הסנפירתן מוערכת בכשלושים עד ארבעים שנה בטבע והמספרים שלהם אינם גבוהים בחוף הים התיכון".

 

המידע הראשוני הגיע בדואר האדום

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים